Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Zeci de mii de turiști goniți de caniculă în stațiunile de pe Litoral au parte, în aceste zile de o surpriză mai puțin plăcută: apele Mării Negre au devenit verzi din cauza tonelor de alge aduse la mal și care miros a hazna.
Lucrătorii Apelor Române adună algele în fiecare seară. Sursa foto: Apele Române Dobrogea-Litoral
Arată urât, miros urât, iar de baie nici nu se pune problema! Doar cei curajoși se pot încumeta. Multe dintre plajele de pe litoralul românesc sunt invadate de alge, iar lucrătorii Apelor Române Dobrogea Litoral se luptă cu morile de vânt: ce reușesc să adune noaptea. se depune din nou peste zi parcă mai abitir. Autoritățile au descris situația din aceste zile într-o postare pe Facebook. „Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, intervin la malul mării în fiecare seară, acolo unde este necesar, pentru a aduna algele smulse din larg și aduse la mal de curenții marini”, se arată în mesaj.
„Munca în urma fenomenelor naturale nu este ușoară. Cât de puternică poate fi natura, avem zilnic dovezi din întreaga lume, mai ales pe fondul schimbărilor climatice. Colegii noștri de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța cunosc cel mai bine acest sentiment deoarece, noapte de noapte sunt prezenți la malul mării pentru a colecta algele aduse de curenții marini. Stratul gros de alge de la linia apei poate fi strâns doar cu ajutorul utilajelor de mare tonaj care din motive de siguranță pentru turiști pot intra să curețe malul apei doar noaptea. De multe ori, dimineața, acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge”, mai transmit autoritățile.
Acum câteva zile, turiștii care au ajuns în Năvodari și care s-au aventurat, totși, în apă, au înotat printre alge. Pentru a scăpa de plante mulți s-au aventurat în larg.
Prezența algelor aduse de curenții marini la țărm este influențată de condițiile meteorologice la Marea Neagră. Algele se dezvoltă în număr mare pe fundul mării, la adâncimi mici, în condiții de temperaturi ridicate având nevoie de multă lumină și căldură. „Acestea sunt smulse de curenții marini și aduse la mal, unde echipele noastre intervin pentru a menține plajele curate”, mai spun autoritățile.
De ce apar algele pe litoralul românesc
În zona litoralului românesc avem parte de o situație particulară, care nu se regăsește nici în Bulgaria, nici în Turcia, iar despre Grecia nici nu mai vorbim. Este vorba despre aportul de apă dulce și nutrienți aduși de Dunăre în mare prin cele trei guri de vărsare. Pe de altă parte, un alt factor important pentru dezvoltarea algelor îl reprezintă și direcția predominantă a curenților marini de la nord spre sud. Mai mult, alegele se dezvoltă mai ales atunci când apele sunt bogate în nutrienți.
Turiștii sunt foarte nemulțumiți, iar pe rețelele de socializare au început să circule o mulțime de poze, filmulețe, videouri și comentarii, „Bălăceală zdravănă într-o mare şi năstruşnică supă de alge”, a scris o femeie pe Facebook, distribuind imagini cu marea plină de alge la Constanţa.
Sursa: adevarul.ro