Turiști americani fascinați de România: „Noua noastră favorită”. Motivul surprinzător pentru care și-au prelungit vacanța

Turiști americani fascinați de România: „Noua noastră favorită”. Motivul surprinzător pentru care și-au prelungit vacanța

Wyatt și Reyka, un cuplu de vloggeri americani care s-au cunoscut în timpul pandemiei, au pornit într-o aventură globală cu un scop ambițios: să viziteze 50 de țări. România, cea de-a 30-a destinație de pe lista lor, i-a impresionat atât de mult încât ceea ce trebuia să fie o scurtă vizită s-a transformat într-un sejur prelungit, chiar în preajma Halloween-ului.

Zilele trecute, turiștii americani au postat pe canalul lor de YouTube ultimul videoclip dintr-o serie de șapte, care concentrează (VEZI VIDEO) întreaga lor aventură în România. Colajul, de peste o oră și jumătate, documentează impresiile și experiențele trăite în țara noastră: „Când a venit momentul să plecăm din România, nu am făcut-o. În schimb, am planificat o mega-aventură de 13 zile pentru a explora cele mai faimoase locuri din țară. Este un videoclip fantastic, așa că oprește-te din citit și dă-i play chiar acum!”.

La final, au împărtășit motivele pentru care au ales să-și anuleze plecarea și să-și prelungească șederea: „După 13 zile, mai mult decât petrecem de obicei într-o singură țară, a venit în sfârșit momentul să plecăm din România . Nu este surprinzător că țările în care decidem să stăm mai mult devin întotdeauna preferatele noastre. Alegerea de a rămâne o săptămână în plus, pentru a savura încă un castron de papanași și pentru a explora frumoasele orașe românești, unul după altul, a făcut ca România să urce semnificativ pe lista favoritelor. Poate că acel vechi citat despre a nu judeca o carte după copertă este, încă o dată, adevărat”.

Periplul lor prin România a fost însoțit pe tot parcursul de cuvinte de laudă sau de uimire, precum „wow”, „cool”, „amazing”, „favorite”, „not expected”, „exceeded all our expectations”, „surprised”, „how pretty”, „beautiful”, „so colorful”, „delicious”, „good”, „well”, „breathtaking”, „gorgeous”, „phenomenal”.

Vloggeri americani uimiți de România și în mod special de mâncarea tradițională Colaj YouTube Wyatt

Vloggeri americani uimiți de România și în mod special de mâncarea tradițională Colaj YouTube

„România is the best! Este cu adevărat spectaculoasă!”

Magia, ospitalitatea și, mai ales, mâncarea i-au convins să-și amâne plecarea pentru a se bucura de ceea ce ei au numit „turul culinar al României”. Deși au vizitat doar o mică parte a țării și au testat câteva dintre cele mai cunoscute preparate tradiționale, experiența a fost suficientă pentru a-i cuceri.

În loc de câteva „vloguri drăguțe”, cei doi turiști americani au ajuns să realizeze o întreagă serie dedicată României. Descoperind că țara noastră înseamnă mult mai mult decât ceea ce știau sau se așteptau, s-au îndrăgostit iremediabil : „România is the best!”, „România este o țară cu adevărat spectaculoasă”, dar și: „Oamenii sunt atât de drăguți!”.

Fermecați de această experiență, au decis să-și prelungească șederea la două săptămâni – o decizie pe care au luat-o de puține ori în călătoriile lor prin lume. În această perioadă, au vizitat cinci orașe: București , Brașov, Cluj-Napoca, Bran și Râșnov. Au explorat o serie de atracții – parcuri, muzee, castele, biserici, pasaje și străzi – au degustat unele dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria românească și chiar au învățat câteva cuvinte în limba română: „Mulțumesc”, „Bună ziua”, „La revedere”...

De asemenea, au experimentat transportul local, de la trenuri la taxiuri, și s-au bucurat de ospitalitatea românilor. La final, au concluzionat fără ezitare: „România este noua noastră țară preferată”.

Obiective inedite recomandate de americani pentru a fi vizitate în București

În București, „frumoasa capitală a României”, au petrecut trei zile, încercând să descopere cât mai multe dintre atracțiile orașului. S-au cauzat în Centrul Vechi, într-un apartament cu aer vintage pentru care au plătit 30 de dolari pe noapte. Înainte de a porni în noua lor aventură, și-au dedicat timpul unei sesiuni de informare folosind ChatGPT, prin care au aflat „detalii fascinante” despre România: de la strămoșii daci și apartenența limbii române la familia limbilor romanice, până la reputația țării pentru peisaje uimitoare, folclor bogat și spirit de rezistență.

Plimbările pe străzile Bucureștiului i-au cucerit rapid. De la ornamentele arhitecturale ale clădirilor și bisericilor, până la pasajele pitorești „uimitoare”, precum Pasajul Macca-Villacrosse: „Ce atmosfera superbă! Parcă ne aflăm în interiorul unei catedrale, dar în același timp și pe o alee și printre cafenele. Ați văzut vreodată o alee cu tavane cu vitralii? A fost o oprire grozavă”. Fiecare detaliu i-a impresionat profund: „Arhitectura bucureșteană face deja spectacol”

Au experimentat o plimbare relaxantă cu hidrobicicleta în Parcul Cișmigiu (7 dolari), au explorat Parcul Izvor și au făcut un popas la impozantul Palat al Parlamentului, pe care l-au descris ca fiind „o clădire uimitoare și frumoasă, ce merită păstrată”, în ciuda celor care consideră că simbolurile comunismului ar trebui eliminate: „Sper că România nu își va distruge toată arhitectura comunistă, pentru că este pur și simplu uluitoare ”.

Printre alte opriri memorabile s-au numărat biserici emblematice precum Buna Vestire și Biserica Stavropoleos, fiecare impresionându-i frumusețea și istoria lor. Hanul lui Manuc, „al 30-lea cel mai legendar restaurant din lume” i-a introdus în magica lume a bucatelor românești care i-au cucerit pe loc.

Librăria Cărturești Carusel și Ateneul Român i-au lăsat fără cuvinte: „Interiorul este la fel de frumos ca exteriorul. O bijuterie arhitecturală”, au menționat despre ateneu.

Arcul de Triumf, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Parcul Herăstrău - „cel mai mare și mai cunoscut parc din capitală” - i-au încântat cu farmecul lor unic. În Herăstrău, au remarcat Aleea Michael Jackson, iar atmosfera parcului i-a determinat să concluzioneze: „Din toate parcurile vizitate, acesta este de departe preferatul meu. Este uluitor. Mă bucur că am venit toamna în București ”.

Experiența lor în capitala României a fost un adevărat spectacol de descoperiri arhitecturale, culturale și culinare, o aventură care le-a rămas adânc întipărită în suflet.

„Ușile Castelului Bran sunt mai vechi decât istoria Americii”

Pentru a explora celebra regiune a Transilvaniei , plină de mister și folclor”, din Bucureștiul care i-a uluit au plecat spre Brașov cu trenul, remarcând „haosul” din Gara de Nord, iar de acolo au apelat la platformele de ride-sharing, până la Castelul Bran. Aici au remarcat cu umor: „Se pare că nu suntem singurii care s-au gândit că ar fi distractiv să viziteze Castelul lui Dracula de Halloween”. Despre istoria lungă și fascinantă a acestui obiectiv, au recunoscut că „se simte ca un amestec între o casă bântuită și un fort de luptă antic”.

În interior, au descoperit culoarele strâmte și secrete, pe care le-au considerat „singurele elemente ce ar putea fi asociate cu Dracula”, deși știau că Vlad Țepeș nu a vizitat castelul în realitate. Au fost impresionați și de „vederea spectaculoasă de pe castel” și de ușile încăperilor, despre care au remarcat: „sunt mai vechi decât istoria SUA”.

Concluzia lor? „A fost super fain. Sincer, nu are nimic de-a face cu Dracula, dar a fost o experiență minunată. Ce castel epic!”, dar și că „Transilvania este frumoasă”.

„Castelul Groazei” sau „Castelul Bântuit” din Bran a fost singurul loc unde au simțit cu adevărat spiritul familiar al Halloween-ului. De la Bran, au mers să viziteze Cetatea Râșnov, remarcând contrastul dintre cele două locuri în ceea ce privește afluența de turiști. Deși fortăreața este încă în reabilitare, au concluzionat că reprezintă un loc „subestimat”.

Un moment amuzant a fost reacția lui Wyatt la vederea unui afiș care avertiza despre prezența urșilor în zonă: „Există urși în România?”. Răspunsul Reykăi, dezarmant de hilar, a venit imediat: „Da, sunt, în pădurile Transilvaniei, departe de oameni, nu aici”.

„Biserica Neagră, construită cu 300 de ani înainte ca SUA să-și declare independența”

Următoarea zi au dedicat-o explorării Brașovului: „Plimbându-ne pe străzi pare de parcă am fi ieșit dintr-o carte de povești. Bucureștiul a fost frumos, dar acest oraș este atât de drăguț! Ador culorile clădirilor, îmi plac intrările sub formă de arcadă cu uși vechi minunate”. Piața Sfatului au catalogat-o drept un loc „absolut superb”: „Parcă suntem într-un sat de jucării. Un sat de Crăciun dintr-un glob de zăpadă”. Și au remarcat și similaritatea cu Hollywood-ul, observând numele orașului scris pe cea mai înaltă colină.

„Frumosul” și „uimitorul” lăcaș de cult gotic Biserica Neagră i-a uluit, chiar dacă nu au reușit să o viziteze în interior. Totuși, au remarcat contrastul dintre aceasta și coloratele sale ceasuri „superbe” de pe frontispiciu. Iar remarca lor a fost extrem de interesantă: „Venind din SUA, unde siturile istorice au cel mult 300-400 de ani, este o nebunie să vezi în Europa aceste monumente super vechi. Pentru context, Biserica Neagră s-a construit cu 300 de ani înainte ca SUA să-și declare independența față de Anglia. Îmi place că este neagră. Rareori vezi o catedrală neagră. Este izbitor când o vezi”.

S-au plimbat și pe unul dintre cele mai înguste drumuri din Europa - Strada Frânghiei - construită în secolul al XV-lea și au admirat „singura poartă originală a orașului, păstrată din Epoca Medievală” – Poarta Ecaterina, loc pe care l-au asemănat cu Disney, doar că acesta „este real”: „Spre orice clădire aș îndrepta obiectivul, este wow!”.

Pe Tâmpa, Wyatt a remarcat din nou semnele de avertizare privind prezența urșilor în zonă și a comentat că între timp a aflat că „România deține cel mai mare număr de urși bruni (nu negri - n.red.), cu excepția Rusiei”.

„Uite ce frumos este Brașovul !”, au menționat la final și au continuat turul culinar prin România, în Cluj-Napoca, unde au admirat de asemenea Piața Unirii, impozanta Biserică Romano-Catolică Sfântul Mihail, alte piețe locale, dar și Parcul Cetățuia – locul cu cea mai frumoasă priveliște din oraș.

Aventura americană prin România: „Este unul dintre tururile mele culinare preferate”

Cum menționam, mâncarea românească a fost, în primul rând, motivul care i-a determinat să-și prelungească sejurul în țara noastră. De la produsele de patiserie cumpărate de la colțul străzii, până la mâncarea preparată în unele dintre cele mai renumite localuri din București și din țară, despre care au aflat din sugestiile fanilor și urmăritorilor de pe rețelele de socializare, vloggerii americani au fost încântați și au vrut să încerce cât mai multe preparate.

Au trecut de testul lor fasolea bătută, salata de icre, zacusca, dar mai ales sarmalele cu mămăligă, cu carne sau ciuperci, micii cu cartofi la cuptor și salată de varză, mămăliga cu brânză și smântână, ciorba de fasole cu șuncă în bol de pâine, dar și cea doar cu legume, gulașul și papanașii. Pe unele dintre aceste preparate le-au clasat chiar în „top cinci cele mai bune mâncăruri gustate vreodată”.

„Delicios. Este un alt fel de mâncare consistent din Europa de Est... Nu seamănă cu nimic din ceea ce am gustat până acum... Sunt fenomenale. Atât de aromate! Nu este un început rău, România!”, au remarcat turiștii străini.

Lovitura de grație a fost dată de mici și fasole. „Sunt unul dintre cele mai populare feluri de mâncare, cu 440 de milioane de mici consumați anual. I-aș mânca în fiecare zi! Îmi plac, absolut! Fenomenali - cartofii și salata de varză. Și ciorba este delicioasă! E caldă, copioasă, grozav de mâncat într-o zi friguroasă!... Sunt printre preferatele mele. Știu că spunem asta tot timpul, dar totul devine și mai bun! Și acesta este unul dintre tururile mele culinare preferate! Și am fost doar într-un singur loc! Wow! Acesta este cel mai bun fel de mâncare pe care l-am gustat în România până acum”, au exclamat entuziasmați după au savurat o serie de preparate.

Aventura lor culinară prin România nu a fost doar o incursiune în gusturi noi și arome deosebite, ci și o adevărată descoperire culturală. Fiecare masă a fost o poveste, un prilej de a cunoaște tradițiile românești și de a se bucura de ospitalitatea locală, de a contribui la o experiență memorabilă. Cu fiecare preparat savurat, au simțit România mai aproape și au realizat că mâncarea este o veritabilă legătură între oameni și istorie.

În concluzie, România le-a oferit o combinație perfectă între istorie, cultură și gastronomie, iar fiecare moment petrecut aici a fost o descoperire continuă a unui loc cu adevărat special.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...