Turismul spaţial: Un nou zbor de încercare reuşit pentru compania Virgin Galactic

Turismul spaţial: Un nou zbor de încercare reuşit pentru compania Virgin Galactic

Naveta SpaceShipTwo a companiei americane de turism spaţial Virgin Galactic a depăşit încă o dată frontiera cu spaţiul definită de SUA, adică peste 80 de kilometri altitudine, în timpul unui zbor de încercare realizat vineri în California, a anunţat societatea miliardarului britanic Richard Branson, transmit France Presse şi Reuters.

Vehiculul spaţial, condus de doi piloţi, a ajuns la o înălţime de 89,9 km, conform companiei. El a depăşit prima dată limita arbitrară de 80 km în decembrie (82,7 km), Richard Branson anunţând cu fanfară atunci că este prima dată de la oprirea zborurilor navetelor spaţiale ale NASA în 2011 când un aparat de zbor american a dus oameni în spaţiu.

Convenţia internaţională stabileşte, totuşi, graniţa cu spaţiul cosmic la 100 km deasupra nivelului mării, la "linia Karman".

"SpaceShipTwo, bine ai venit înapoi în spaţiu", a scris Virgin Galactic pe Twitter despre zbor, fără să difuzeze imagini în direct. Naveta a atins o viteză de 3 Mach în timpul ascensiunii sale (aproximativ 1.000 de metri pe secundă). A aterizat apoi în condiţii de siguranţă pe aeroportul din deşertul Mojave.

SpaceShipTwo este proiectat pentru a transporta şase pasageri turişti, dar testele sunt cu mult timp în întârziere, mai ales din cauza accidentului survenit în plin zbor, care a ucis un copilot în 2014.

Richard Branson a declarat pentru AFP la 7 februarie că speră că testele vor fi destul de avansate în luna iulie astfel încât el însuşi să urce la bord.

Înainte de a transporta turişti, compania Virgin Galactic vrea să aibă siguranţa că aparatul, unic în felul lui, este sigur.

Pentru prima dată, o pasageră a luat loc vineri în cabină: Beth Moses, responsabilă în cadrul Virgin Galactic pentru instruirea viitorilor clienţi, scrie AFP.

Vehiculul spaţial construit de Virgin Galactic este eliberat de un avion purtător, apoi îşi porneşte propriul motor cu reacţie şi se îndreaptă vertical spre cer, atingând o altitudine de la care curbura Pământului este vizibilă. Apoi, vehiculul coboară natural, în planare, spre aeroportul din Mojave, în California, care reprezintă şi punctul său de decolare.

Principalul concurent este Blue Origin, o companie fondată de patronul miliardar al Amazon, Jeff Bezos. Acesta din urmă a subliniat săptămâna aceasta, la un forum din New York, că zborurile de la bordul aparatelor companiei Virgin Galactic ar avea întotdeauna un "asterisc" pentru că nu ajung la linia Karman.

Racheta New Shepard a Blue Origin a urcat deja la peste 100 km, dar niciodată cu oameni la bord. Jeff Bezos a susţinut că acest lucru se va întâmpla probabil în acest an.AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...