Turismul și criza climatică: nimeni nu vrea să se plimbe printr-o pădure moartă

Turismul și criza climatică: nimeni nu vrea să se plimbe printr-o pădure moartă

Incendii de vegetație, inundații, proliferare de alge - mulți turiști din Europa și de mai departe au avut parte de condiții extreme în această vară. Ce ne rezervă viitorul? Cercetătorii au început deja să studieze ce ar putea rezerva schimbările climatice pentru viitorul industriei turismului.

Incendiile de vegetație și inundațiile sunt câteva efecte ale crizei climatice FOTO Shutterstock

Incendiile de vegetație și inundațiile sunt câteva efecte ale crizei climatice FOTO Shutterstock

Nu toți elevii germani s-au întors încă din vacanța de vară. Iar toți cei din țară care își pot planifica călătoriile pentru a evita vacanța școlară așteaptă cu nerăbdare vacanțele din septembrie și octombrie - spre plantațiile de măslini, palmieri, promenadele de la malul mării și minunile antice ale Mediteranei.

Sau spre munții Austriei, cu pajiștile alpine luxuriante, hanurile confortabile și apele cristaline. Sau, pe măsură ce se apropie iarna, poate chiar în Caraibe - acele insule primitoare cu plaje lungi, cu nisip alb, lagune luxuriante și seri pline de ritmuri de salsa și mambo.

Dar entuziasmul provocat de călătoriile în străinătate, fie că tocmai s-au încheiat, fie că se apropie cu pași repezi, nu poate ascunde faptul că, pentru mulți turiști, vara anului 2023 a fost și continuă să fie o vară catastrofală, scrie Spiegel.de

Părți din insula grecească Rodos au ars. Turiștii din iulie s-au trezit pe plajă așteptând bărcile de salvare în timp ce nori negri de fum se ridicau în spatele lor. Între timp, Slovenia, Austria și Norvegia au fost lovite de inundații puternice , iar orașe întregi au cedat în fața apelor, în timp ce mașini și părți de clădiri au plutit sub ochii localnicilor și a turiștilor deopotrivă.

Și în afara Europei? Mexicul - inclusiv destinații precum Cancún, Tulum și Cozumel - împreună cu întreaga zonă a Caraibelor, locuri precum Jamaica, Cuba, Barbados, Republica Dominicană și Florida: Toate aceste plaje, principala atracție a turismului din Caraibe, au fost din nou în acest an afectate de munți de alge sargassum.

Odată ce începe să se descompună, aceasta începe să miroasă a ouă stricate și poate provoca dificultăți de respirație. Pe măsură ce algele plutesc în derivă prin mare, ele colectează arsenic, care este apoi transportat și el la țărm. Sau algele se scufundă pe fundul mării atunci când mor, distrugând recifele de corali. Cine vrea să își petreacă vacanța în Caraibe luptându-se printre covoare de alge în descompunere?

Săptămâna aceasta, în schimb, știrile au fost dominate de catastrofa teribilă provocată de incendiile de vegetație din Hawaii, întruchiparea paradisului vacanțelor. Distrugerile văzute pe ecranele televizoarelor din întreaga lume păreau apocaliptice și încă nu este clar câte persoane și-au pierdut viața.

Între timp, incendii de vegetație au izbucnit și în sudul Franței în această săptămână, 3.000 de turiști fiind evacuați din campingurile din zonă. În departamentul Pyrénées-Orientales, copacii și tufișurile au fost cuprinse de flăcări, în timp ce peste 500 de pompieri au luptat cu focul, împreună cu 13 avioane și trei elicoptere.

Vremea imprevizibilă

Incendiile sunt favorizate de schimbările climatice, indiferent dacă acestea se produc în Rodos, în Maui sau în sudul Franței. Temperaturile au început deja să crească în mod demonstrabil din cauza efectului de seră, ceea ce duce la ariditate. Zonele care odinioară erau luxuriante și verzi sunt acum uscate și brune, pline de tufișuri inflamabile și lemn mort - așteptând doar o scânteie care să transforme totul într-un infern.

Inundațiile de genul celor care au avut loc în această vară în Austria și Slovenia sunt, de asemenea, amplificate de schimbările climatice. Apele din Marea Mediterană au atins temperaturi extreme din cauza săptămânilor de căldură apăsătoare din regiune, ceea ce a dus la o evaporare mai mare a apei în atmosferă. Această umiditate s-a revărsat apoi din cer la scurt timp peste Alpi.

Iar centura de sargassum din Atlantic, lungă de peste 8.000 de kilometri? Și aceasta este un produs al schimbărilor climatice. Temperaturile mai ridicate ale apei favorizează creșterea algelor puturoase.

Dar chiar și dincolo de incendii și inundații, sezonul de vacanță 2023 a fost unul dificil pentru călători. În Sicilia, temperaturile din iulie au urcat peste 47 de grade Celsius (116 grade Fahrenheit). A fost periculos chiar și să ieși afară în timpul zilei, iar plajele insulei au prins viață doar noaptea.

Acum că vara anului 2023 se apropie de sfârșit, o vară care a inclus unele dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în luna iulie, mulți au început să se întrebe: Ce se va întâmpla cu viitoarele vacanțe? Își schimbă deja turiștii comportamentele de călătorie pe baza catastrofelor declanșate de încălzirea globală?

Cum va afecta clima în schimbare regiunile turistice pe termen lung? Ce pot face acele zone care sunt în mod special în pericol pentru a se proteja? Ce pot face factorii de decizie politică?

„Turismul se bazează pe un mediu intact și pe peisaje funcționale", spune geograful uman Niklas Völkening, care studiază modul în care turismul se adaptează la schimbările climatice la Universitatea din Augsburg. „Nimeni nu vrea să facă drumeții printr-o pădure moartă sau să se plimbe printr-un oraș inundat. Nu poți merge să înoți în mările furtunoase sau să mergi la schi când nu există zăpadă."

O afacere de 10 trilioane de dolari

Cercetătorii în domeniul turismului și al climei colaborează îndeaproape pentru a determina ce ne așteaptă. Previziunile climatologilor devin din ce în ce mai importante și pentru economiști, deoarece turismul este una dintre cele mai importante industrii din lume. Potrivit Consiliului Mondial al Călătoriilor și Turismului (WTTC), acesta a contribuit cu peste 10 % la producția economică mondială în 2019, înainte de sosirea pandemiei.

Călătorii de afaceri și turiștii au produs venituri de aproximativ 10 trilioane de dolari. În plus, aproximativ 334 de milioane de locuri de muncă au depins direct sau indirect de acest sector în acel an, iar unul din cinci noi locuri de muncă din întreaga lume a apărut în sectorul călătoriilor și turismului între anii 2014 și 2019.

În timpul pandemiei de coronavirus, veniturile s-au prăbușit, dar și-au revenit rapid odată ce au fost ridicate restricțiile de călătorie. Potrivit WTTC, sectorul călătoriilor a contribuit din nou cu 7,6% la produsul național brut global în 2022 și oferă acum locuri de muncă, direct sau indirect, pentru aproape 300 de milioane de persoane.

În plus, având în vedere că China și-a ridicat restricțiile mai târziu decât alte țări, lumea se confruntă cu un nou boom al vacanțelor. Pentru un număr mare de țări, banii aduși de turiști reprezintă una dintre principalele lor surse de valută forte, inclusiv locuri precum Thailanda, Noua Zeelandă, Grecia, Austria, Republica Dominicană, Bahamas, Maldive și multe altele.

Cu alte cuvinte, efectele schimbărilor climatice asupra sectorului turistic depășesc cu mult întrebările legate de locurile în care turiștii se pot bucura în continuare de puțină relaxare. Soarta unor țări întregi depinde de modul în care creșterea temperaturilor va schimba obiceiurile de călătorie.

Poate că cea mai importantă întrebare este măsura în care evenimentele meteorologice extreme sunt produsul schimbărilor climatice. Domeniul științei atribuirii este unul în care cercetătorii încearcă să determine dacă probabilitatea evenimentelor meteorologice extreme crește ca urmare a încălzirii globale.

Cercetătorul Mariam Zachariah, de exemplu, lucrează pentru Initiative World Weather Attribution, o rețea de top a cercetătorilor în domeniul atribuirii.

În numele DER SPIEGEL, ea a calculat dacă un val de căldură de genul celui care a avut loc în Sicilia în luna iulie ar putea fi considerat în continuare un eveniment normal prin comparație istorică sau dacă este foarte probabil ca acesta să fie produsul schimbărilor climatice. Pentru analiza sa, Zachariah a analizat datele meteorologice din ultimii 70 de ani.

În cazul Siciliei, calculele ei au fost clare: temperaturile medii maxime la sfârșitul lunii iulie au fost de peste 38 de grade Celsius - cu aproape 2 grade mai mari decât în 1950.

Pentru cercetători, legătura dintre valurile de căldură și schimbările climatice a devenit oricum din ce în ce mai evidentă. De asemenea, ei sunt capabili să prezică cu un anumit grad de acuratețe cât de frecvente vor fi valurile de căldură în următoarele decenii și cât de intense vor fi acestea.

Conform acestor previziuni, este posibil ca numărul de zile din regiunea mediteraneană și din Orientul Mijlociu cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius (122 de grade Fahrenheit) să crească semnificativ.

„Estimăm că această probabilitate a crescut de un factor de 10 până la 1.000", se arată într-un studiu al serviciului meteorologic britanic Met Office, apărut în publicația Nature npj Climate and Atmospheric Science.

În unele dintre cele 12 locații examinate în cadrul studiului - în locuri precum sudul Spaniei, Turcia și Tunisia - astfel de temperaturi care pun viața în pericol ar putea fi un eveniment anual până la sfârșitul secolului. Atunci când termometrele ating 50 de grade, oamenii nu doar se îmbolnăvesc, ci se prăbușesc - o lecție învățată în mod clar din valurile de căldură din trecut.

Turiștii își schimbă greu obiceiurile

Ce înseamnă acest lucru pentru viitorul turismului? Cercetătoarea Nicoleta Anca Matei a realizat un index turism-climat pentru a stabili ce regiuni vor avea de pierdut din cauza crizei climatice și ce zone ar putea beneficia.

„Sudul Spaniei, de exemplu, are deja o vreme mai puțin atractivă decât în urmă cu 20 de ani, în perioada de vârf a verii", spune ea, înainte de a adăuga previziunea sa că situația se va înrăutăți.

Dar cercetătorii din domeniul climei și al turismului sunt, de asemenea, pe deplin conștienți de faptul că călătorii nu acordă prea multă atenție faptelor atunci când își planifică călătoriile.

Datele și declarațiile din industria turismului, cum ar fi cele ale Asociației germane de turism (DRV), oferă o imagine surprinzător de clară: Rutele standard de călătorie nu s-au schimbat aproape deloc în ultimii ani.

„Știm că se perpetuează comportamentele din trecut", spune Harald Zeiss, cercetător în domeniul turismului de la Universitatea de Științe Aplicate din Harz. Cei care caută vacanțe all-inclusive pe o plajă însorită nu sunt susceptibili să rezerve brusc o excursie de drumeție în Norvegia.

Compania germană TUI, una dintre cele mai mari companii de turism din lume, raportează că locurile de cazare de pe insula Rodos, care au devenit disponibile prin anulări și rerezervări în urma incendiului, au fost rapid vândute din nou.

Marea Mediterană rămâne regiunea de vacanță preferată de locuitorii din întreaga Europă, inclusiv de germani. Nisip, plajă și soare - chiar dacă temperaturile ar putea urca peste 40 de grade Celsius din când în când.

În primul rând, căldura nu se simte la fel de amenințătoare atunci când porți bikini sau pantaloni scurți. „Oamenii aflați într-un mediu hotelier cu aer condiționat și piscină resimt 38 de grade în mod diferit față de cum o fac într-un oraș pavat, mergând prin Acropole, de exemplu", spune purtătorul de cuvânt al TUI, Aage Dünhaupt.

S-ar putea ca acest mediu hotelier sigur să explice de ce călătorii au fost lenți în a-și schimba obiceiurile ca răspuns la schimbările climatice? Cel puțin asta par să indice rezultatele unui studiu realizat pentru Comisia Europeană privind modul în care clima ar putea afecta industria turismului pe termen mediu și lung.

„În cazul unei încălziri de 1,5 grade Celsius, comportamentele de călătorie nu se vor schimba aproape deloc", spune Nicoleta Anca Matei, autoarea studiului. „Dar au existat deja destul de multe mișcări în unele regiuni." Din cele 269 de regiuni examinate de cercetători, 77 vor fi probabil afectate negativ în scenariul de 1,5 grade Celsius.

Marea Britanie câștigă, Grecia pierde

Efectele, însă, nu se vor resimți pe tot parcursul anului. Echipa de studiu consideră că vor exista diferențe sezoniere. În lunile de vară, spune Matei, cu până la 7% mai puțini turiști ar putea ajunge în sudul Greciei, Italia, Spania sau Portugalia. Dar „cererea în aceste regiuni va crește în primăvară și toamnă".

În lunile de vară, însă, se vor înregistra schimbări, crede cercetătorul. Matei lucrează în Sevilla, iar aerul condiționat poate fi auzit zumzăind pe fundal în timpul interviului său video cu DER SPIEGEL.

Afară, spune ea, sunt 40 de grade Celsius, iar fără aer condiționat nu ar putea să lucreze sau să gândească. Ea spune că acum au fost amplasate panouri pe străzile și în piețele din orașul său care avertizează asupra căldurii.

În cadrul studiului, ea și echipa sa au examinat mai multe scenarii diferite, de la o creștere moderată de 1,5 grade Celsius - care a fost deja atinsă în unele părți din regiunea mediteraneană și care este posibil să devină o realitate globală până la începutul anilor 2030 - până la o creștere de 3 sau 4 grade.

Totuși, acest scenariu cel mai pesimist este probabil doar în a doua jumătate a secolului, dacă măsurile de protecție a climei asupra cărora s-a convenit deja vor fi ignorate sau revocate.

În cel mai extrem scenariu, căldura ar fi insuportabilă în întreaga regiune mediteraneană, consideră Matei. Într-o astfel de situație, regiunile mediteraneene ar primi, în medie, cu 10 % mai puțini vizitatori pe an - în timp ce unele părți ale Regatului Unit ar găzdui cu 16 % mai mulți călători.

Potrivit concluziilor lui Matei, turiștii își vor îndrepta atenția doar încet-încet către destinații mai la nord. În cel mai extrem scenariu al unei creșteri de 4 grade, țările din Grecia, Spania, Italia și Portugalia ar putea pierde până la 30 la sută din piață. Călătorii s-ar îndrepta poate doar spre Coasta de Azur în februarie, alegând să își petreacă verile în nordul Suediei.

Dar geograful uman Völkening, din Augsburg, spune că regiunile nordice nu ar trebui să se entuziasmeze prea tare. El este mai degrabă sceptic în privința faptului că Marea Baltică ar putea deveni noua Mediterană, mai ales având în vedere că calitatea apei din Marea Baltică s-ar putea înrăutăți semnificativ .

Deoarece marea este în mare parte izolată de uscat, încălzirea temperaturilor ar putea produce o înflorire de alge albastre toxice.

Domeniile de schi de sub 1.800 de metri sunt în pericol

Între timp, vacanțele de iarnă în Austria și în alte țări alpine se vor schimba dramatic, indiferent ce se va întâmpla, acest lucru a devenit deja foarte clar.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul WSL pentru cercetare a zăpezii și avalanșelor din Elveția, dacă omenirea nu reduce drastic emisiile de CO2, stratul natural de zăpadă sub altitudini de 1.200 de metri va deveni rar.

Cum ar putea arăta acest lucru a fost afișat din plin la începutul sezonului de schi din iarna trecută, cu versanți verzi peste tot, întrerupți doar de panglici albe de zăpadă artificială.

Într-adevăr, fără zăpadă artificială, majoritatea zonelor de schi nu ar mai putea funcționa deloc. Deși, departe de a salva doar sezonul de schi, zăpada artificială a prelungit de fapt numărul de zile în care schiorii pot ajunge pe pârtii în ultimele trei decenii - cu o medie de 39 de zile în Austria, potrivit estimărilor.

Cu ajutorul sistemelor de gestionare a zăpezii controlate de calculator, zonele de schi sunt capabile să producă pârtii acoperite de zăpadă chiar și atunci când temperaturile se situează peste zero grade.

Cu toate acestea, zăpada artificială este controversată din punct de vedere ecologic și costisitoare de produs - iar zenitul eficienței sale a fost deja atins, spune economistul Robert Steiger din Innsbruck, care efectuează cercetări privind efectele încălzirii globale asupra turismului în Alpi. Încălzirea atmosferei, subliniază el, a făcut ca aceasta să devină mai umedă în Alpi, ceea ce împinge tehnologia zăpezii false la limită.

Într-adevăr, zonele de schi situate sub pragul de 1.800 de metri nu prea au un viitor pe termen lung, în ciuda producției de zăpadă falsă. Dar acele stațiuni situate la peste 2.000 de metri se pot aștepta la o siguranță a zăpezii pentru decenii de acum încolo, cu ajutorul zăpezii artificiale, potrivit unui studiu al Universității din Basel.

Pregătirile sunt esențiale

Regiunile din Europa și din întreaga lume caută metode pentru a reduce efectele negative ale încălzirii globale asupra industriei turismului. Geograful uman Völkening îndeamnă să nu se piardă timp în acest efort.

Operatorii hotelieri și municipalitățile, spune el, trebuie să reacționeze prompt, „deoarece costurile de a nu face nimic sunt extrem de ridicate". Chiar și măsuri precum crearea de mai multă umbră pentru a proteja clădirile și căile de acces, împreună cu aerul condiționat și o mai bună izolare pot fi de ajutor, spune el.

Ecologistul Johann Georg Goldammer, între timp, are o listă de sfaturi utile pentru reducerea riscului de incendii. El recomandă „pășunatul direcționat" al vitelor, de exemplu, zdrobirea tufișurilor cu ajutorul echipamentelor grele și arderea controlată pentru a nu oferi combustibil pentru incendii. Recomandările sale sunt solicitate acum în întreaga lume.

Nivelul scăzut al apei din lacuri ar putea fi contracarat prin insule plutitoare sau docuri reglabile. În munți, potecile trebuie întreținute astfel încât drumeții să nu alunece ușor în caz de ploi abundente.

Völkening recomandă ca localitățile să devină mai independente și în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, de exemplu prin instalarea de panouri solare, și să ia în considerare scenarii de criză, cum ar fi planurile de evacuare de urgență.

„S-a dovedit", spune Völkening, „că nimic nu face mai mult rău unui loc decât atunci când oamenii mor sau sunt răniți acolo."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

4 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

5 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău