Turcii, pesimiști în privința economiei, neîncrezători în partenerii internaționali și nefavorabili implicării în Siria (sondaj)
Turcii sunt pesimiști în ceea ce privește perspectivele economice ale țării, neîncrezători în partenerii internaționali și se opun implicării militare în statul vecin Siria, reiese dintr-o anchetă privind percepțiile turcilor, realizată de German Marshall Fund și preluată miercuri de Reuters.
Rezultatele anchetei dezvăluie imaginea unei populații tot mai neîncrezătoare în perspectivele economice, după o perioadă de creștere care a alimentat timp de peste un deceniu succesul electoral al actualului președinte Recep Tayyip Erdogan și al formațiunii pe care a fondat-o, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP). Sondajul evidențiază și provocarea ce stă în fața AKP de a-și recâștiga alegătorii în perspectiva alegerilor anticipate de la 1 noiembrie, după ce, pentru prima oară în ultimii 13 ani, partidul a pierdut majoritatea la scrutinul din luna iunie.
Pe lângă alegerile parlamentare neconcludente, Turcia se confruntă în ultimele luni cu numeroase probleme: creștere economică slabă, conflicte regionale și o intensificare a acțiunilor militanților kurzi, care alimentează îngrijorarea locuitorilor.
Din cei chestionați, 47% au afirmat că situația economiei s-a înrăutățit în ultimii 5 ani, iar 39% că aceasta s-a îmbunătățit. În ce privește anul viitor, 44% cred că starea economiei se va înrăutăți, numai 28% așteptându-se la o ameliorare.
Pe de altă parte, în pofida blocajului în care se află negocierile cu Uniunea Europeană și a dezacordurilor în materie de migrație și drepturi ale omului, 44% dintre turci sunt favorabili aderării țării la UE, în timp ce 23% se opun.
NATO și ONU au fost considerate demne de încredere de numai o treime dintre respondenți, iar majoritatea acestora nu au putut indica niciunul dintre partenerii internaționali ai țării. Dintre cei care au reușit totuși, cei mai mulți au indicat SUA.
Cu toate acestea, doar 17% dintre cei chestionați s-au declarat de acord cu politica externă americană în Orientul Mijlociu. Circa 57% se opun intervenției militare împotriva președintelui Bashar al-Assad în Siria și numai 17% spun că Turcia ar trebuie să se implice activ în situația în care coaliția condusă de SUA va decide să intervină. Alți 38% dintre respondenți sunt de părere că Turcia ar trebui să nu se implice deloc în această coaliție, mai relevă sondajul menționat. AGERPRES