Turcia vrea să-şi mărească numărul de prieteni, Grecia susţine că agresiunea turcă rămâne o problemă

Turcia vrea să-şi mărească numărul de prieteni, Grecia susţine că agresiunea turcă rămâne o problemă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că ţara sa doreşte să-şi mărească numărul ''numărul de prieteni'' şi să transforme regiunea într-o ''insulă a păcii'', informează AFP.

''Suntem decişi ca în perioada următoare să transformăm regiunea noastră într-o insulă a păcii crescând numărul prietenilor noştri şi reglând ostilităţile'', a declarat Erdogan în cadrul congresului formaţiunii sale, AKP, desfăşurat la Ankara.

El a adăugat că Turcia nu îşi permite luxul de a ignora nici Occidentul, nici Orientul. ''Suntem convinşi că nu există nicio chestiune pe care să nu o putem rezolva cu ţările ce respectă interesele noastre naţionale'', a continuat liderul turc.

Relaţiile Turciei cu aliaţii săi occidentali, precum şi cu ţările din regiune au fost tensionate din cauza a numeroase diferende, în special pe subiecte precum împărţirea resurselor energetice din Mediterana Orientală şi intervenţiile Ankarei în Siria şi Libia.

Totuşi, de la începutul anului Ankara a adoptat o atitudine favorabilă detensionării acestor relaţii.

''Vom continua să construim relaţiile cu toate ţările, de la SUA la Rusia, de la Uniunea Europeană la lumea arabă, în funcţie de interesele Turciei şi de aşteptările poporului nostru'', a adăugat preşedintele turc.

În schimb, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat miercuri că agresiunea turcă rămâne o problemă, în ajunul unui summit UE care va avea pe agendă şi relaţiile blocului comunitar cu Ankara.

''Agresiunea turcă contra Republicii Cipru persistă, subminând procesul de integrare europeană a Ankarei şi, pe fond, relansarea discuţiilor asupra problemei Ciprului'', a spus Mistotakis după o întâlnire cu preşedintele cipriot Nikos Anastasiades, la Atena.

Insula Cipru este divizată de la invadarea, în 1974, a părţii sale de nord de către armata turcă, ca reacţie la o lovitură de stat care viza anexarea insulei de Grecia. Această zonă, autointitulată 'Republica Turcă a Ciprului de Nord', este recunoscută doar de Ankara, în timp ce Republica Cipru, ce ocupă două treimi din suprafaţa insulei, face parte din Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, liderii UE au lansat un apel către preşedintele turc să menţină ''detensionarea prelungită'' a relaţiilor cu Grecia.

Două runde de discuţii între experţi greci şi turci au avut loc în ultimele săptămâni. Şeful diplomaţiei greceşti Nikos Dendias a fost invitat să facă o vizită la Ankara în luna aprilie. El a avertizat că va face această vizită ''în condiţii favorabile'', cerând Turciei să ''evite declaraţii care nu ajută la stabilirea unei atmosfere de bune relaţii''. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”