Turcia: Transferul averilor în străinătate, "trădare" (Erdogan)

Turcia: Transferul averilor în străinătate, "trădare" (Erdogan)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat duminică pe oamenii de afaceri turci care își trimit averile în străinătate de "trădare" și a asigurat că nu va autoriza astfel de demersuri, relatează AFP.

"Aud că unii oameni de afaceri încearcă să-și trimită averile în străinătate. Le spun aici că am cerut guvernului să nu autorizeze niciodată vreuna dintre aceste ieșiri. Pentru că aceste măsuri înseamnă trădare", a declarat Erdogan în cursul unui discurs televizat rostit în fața membrilor partidului său la Mus (în estul țării).

Șeful statului turc nu a precizat la cine face aluzie prin aceste cuvinte, rostite în timp ce la New York are loc un proces potențial exploziv pentru Ankara, intentat unui conducător al băncii oficiale turce Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, acuzat că ar fi ajutat Teheranul să ocolească sancțiunile americane împotriva Iranului.

Martorul-cheie în acest proces, magnatul aurului turco-iranianul Reza Zarra, a declarat — în a doua zi a depoziției sale, joi — că în octombrie 2012, Erdogan, pe atunci premier, dăduse "instrucțiuni" ca alte două bănci turce să poată participa la stratagema prin care Halkbank era placă turnantă pentru a se ocoli sancțiunile împotriva Iranului.

În ajun, Zarrab afirmase că a vărsat peste 50 de milioane de euro ca mită unui ex-ministru al economiei, Zafer Caglayan, între martie 2012 și martie 2013.

Decizia luată de Zarrab de a ajuta justiția americană face să planeze asupra Turciei spectrul unor sancțiuni grele împotriva sectorului bancar, în timp ce economia rămâne fragilă.

Procurorul Istanbulului a declarat vineri că averile lui Reza Zarrab și ale familiei sale vor fi confiscate în cadrul unei anchete pentru "spionaj" în favoarea unui stat străin, potrivit agenției de stat Anadolu.

Autoritățile turce au criticat acest proces, denunțând un "complot politic" urzit de predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de asemenea de Ankara că ar fi fost în spatele puciului eșuat din iulie 2016, ceea ce acesta — stabilit în SUA — dezminte.

"Acest proces nu este nimic altceva decât complotul (din decembrie 2013) pregătit de cealaltă parte a Oceanului", a presupus duminică Erdogan, referindu-se la scandalul de corupție izbucnit, în care sunt implicați mai mulți miniștri și cercuri apropiate puterii. Erdogan calificase acest scandal drept complot pe care i-l imputase lui Gulen.

Președintele turc a afirmat că acesta nu este un proces care se desfășoară în prezent în SUA, ci o "tentativă de șantaj" la care "nu ne vom supune".

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”