Turcia, pe cale să ratifice aderarea Finlandei la NATO. Situația Suediei, delicată
Parlamentul turc se va pronunţa joi asupra ratificării aderării Finlandei la NATO, informează AFP. Turcia este ultimul stat membru NATO așteptat să aprobe alăturarea țării nordice la Alianța Nord-Atlantică.
Finlanda, împinsă spre NATO de invazia rusă în Ucraina FOTO Shutterstock
Ratificarea va fi supusă la vot într-o şedinţă parlamentară prevăzută să înceapă la ora locală 14.00 (14.00 ora României).
La jumătatea acestei luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde intrării Finlandei în NATO, o decizie salutată de Alianţa Nord-Atlantică, transmite AFP, potrivit Agerpres .
Ratificarea în plenul Legislativului turc ar urma să decurgă fără probleme, după ce Comisia pentru Afaceri Externe a aprobat-o săptămâna trecută.
Luni, Ungaria a aprobat de asemenea aderarea Finlandei la NATO.
Erdogan bloca încă din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a vecinei acesteia, Suedia.
Președintele turc face presiuni pentru extrădarea unor lideri kurzi refugiați în Suedia și pe catre îi califică drept „teroriști”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat anunţul lui Erdogan privind Finlanda şi a subliniat asupra importanței ca această țară să devină membră a Alianței „simultan” cu vecina sa.
Însă situaţia este mai delicată pentru Suedia, faţă de care Turcia încă are obiecţii. „Nu există nicio măsură pozitivă luată de Suedia în ceea ce priveşte lista teroriştilor”, susține Erdogan, evocând peste 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.
Incendierea unui exemplar din Coran de către un extremist la Stockholm, în luna ianuarie, a condus la suspendarea convorbirilor între Ankara, Helsinki şi Stockholm. Ulterior, Erdogan a dat de înțeles că Turcia este pregătită să ratifice separat aderarea Finlandei, cu toate că iniţial cele două ţări nordice doreau să avanseze „umăr la umăr” spre NATO.
Finlanda şi Suedia au cerut anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost frânat de Turcia şi Ungaria, notează AFP.
Sursa: adevarul.ro