Turcia: Opoziția a cerut oficial anularea referendumului; Ankara respinge apelul UE privind desfășurarea unei anchete
Principalul partid de opoziție din Turcia a cerut oficial marți anularea referendumului privind întărirea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, al cărui guvern a respins un apel al Bruxelles-ului privind anchetarea "presupuselor nereguli", transmite AFP.
Suspiciunile de fraudă ale opoziției sunt generate de o decizie anunțată în timpul scrutinului de Înaltul Consiliu Electoral (YSK) de a considera valide buletinele de vot nemarcate cu ștampila oficială a autorităților electorale.
Principalul partid de opoziție, CHP, și formațiunea prokurdă, HDP, afirmă că această decizie a YSK ar fi putut favoriza victoria taberei "da", care a ieșit câștigătoare la scrutinul de duminică, la mică distanță, cu 51,4% din voturi, după o numărare provizorie în presă.
Vicepreședintele CHP, Bülent Tezcan, a depus marți un recurs pe lângă YSK, la Ankara, pentru a cere oficial anularea referendumului.
"Voința națională a fost furată", a declarat Tezcan, denunțând, după depunerea recursului, "rezultate ilegitime".
Deplângând faptul că nu există niciun mijloc de a contabiliza numărul buletinelor afectate de această măsură a YSK, el a afirmat: "Nu există decât un lucru de făcut (...), de anulat acest vot".
Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața sediului YSK pentru a semna o petiție în acest sens.
Președintele rus, Valdimir Putin, i-a telefonat marți omologului turc pentru a-l felicita, la fel cum a procedat luni și președintele american, Donald Trump, dar Uniunea Europeană a cerut Ankarei o "anchetă transparentă asupra presupuselor nereguli care au fost constatate de observatorii" internaționali.
Turcia a respins marți apelul Uniunii Europene pentru inițierea unei anchete asupra unor presupuse nereguli la referendumul privind atribuțiile președintelui Recep Tayyip Erdogan, cerându-i să respecte rezultatul scrutinului, relatează AFP.
"O astfel de declarație speculativă din partea unui purtător de cuvânt nu poate fi acceptată", a declarat într-o conferință de presă ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik. El a cerut UE să respecte "procesele democratice".
AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)