Turcia: Erdogan le cere susținătorilor săi să rămână în stradă
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promis că va continua să curețe din toate instituțiile 'virusul' responsabil pentru tentativa de lovitură de stat de vineri seară și le-a cerut susținătorilor săi să rămână în continuare în stradă toată săptămâna următoare pentru că pericolul nu a trecut complet, transmit agențiile AFP, Reuters și EFE.
'Vom continua să eliminăm acest virus din toate instituțiile Statului (...) Din păcate, acest virus, precum un cancer, s-a răspândit în întregul Stat', a spus Erdogan în fața mulțimii la o ceremonie funerară în memoria victimelor puciului, desfășurată la moscheea Fatih din Istanbul.
El a subliniat în discursul său că lovitura de stat a fost zădărnicită de voința populației, care a ieșit pe străzi pentru a se opune acestei încercări a unei facțiuni din armată de a prelua puterea, și le-a cerut susținătorilor săi să rămână în continuare în piețe.
'Aceasta nu este o operațiune de 12 ore. Săptămâna care vine este foarte importantă. Nu abandonați piețele, nu vă relaxați', a insistat Erdogan în fața susținătorilor săi.
Pe de altă parte, șeful statului turc l-a acuzat din nou pe clericul musulman Fethullah Gulen că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat și a susținut că numeroși membri ai grupării Gulen s-au infiltrat în forțele armate.
Erdogan a anunțat la această ceremonie funerară că guvernul turc va solicita oficial Statelor Unite și unor țări vest-europene extrădarea susținătorilor mișcării conduse de Fethullah Gulen, acesta din urmă trăind autoexilat în SUA.
La rândul său, premierul Binali Yildirim a declarat că, deși autoritățile dețin acum controlul deplin, acțiunile împotriva puciștilor nu s-au încheiat și a anunțat că se va desfășura rapid o 'operațiune de curățare'. Anterior, ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, a declarat că au fost arestate circa 6.000 de persoane, cu precizarea că numărul va crește.
O facțiune din armata turcă a încercat să preia puterea prin forță în noaptea de vineri spre sâmbătă . Unități din cadrul acestei facțiuni au blocat cu tancurile la Istanbul podurile peste Bosfor și aeroportul Ataturk. Apoi au fost bombardate — inclusiv cu aviația — clădiri oficiale, printre care și sediul parlamentului, președintele Erdogan afirmând că și reședința din vestul țării unde se afla în vacanță în acel moment a fost bombardată.
După ce cu ajutorul unei aplicații de mobil a lansat prin intermediul televiziunilor care încă nu fuseseră ocupate de puciști un apel către populație să iasă în stradă, Erdogan a revenit la Istanbul, unde a fost întâmpinat de susținătorii săi pe aeroportul Ataturk, vehiculele militare aduse acolo de puciști retrăgându-se odată ce au apărut manifestanții pro-Erdogan.
Cu sprijinul populației care i-a ascultat îndemnul și a ocupat piețele, Erdogan a preluat treptat controlul, dar confruntările ce au durat toată noaptea la Ankara și Istanbul între trupele fidele guvernului și puciști s-au soldat cu 265 de morți, inclusiv numeroși civili.
AGERPRES