Turcia: Directorul cotidianului de opoziție Cumhuriyet a fost arestat

Turcia: Directorul cotidianului de opoziție Cumhuriyet a fost arestat

Președintele Consiliului director al cotidianului de opoziție turc Cumhuriyet, Akin Atalay, a fost arestat preventiv vineri, a indicat ziarul, după arestarea săptămâna trecută a nouă jurnaliști ai acestei publicații, relatează AFP.

Akin Atalay a fost reținut la sosirea pe aeroportul Ataturk din Istanbul, la întoarcerea sa din Germania, a precizat Cumhuriyet pe site-ul său internet. El face obiectul unui mandat de arestare în cadrul unei anchete privind "activități teroriste".

Săptămâna trecută, nouă jurnaliști de la ziarului Cumhuriyet, între care și redactorul șef Murat Sabuncu , au fost plasați în detenție, o măsură ce a suscitat îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului și critici internaționale.

Parchetul a anunțat că arestarea jurnaliștilor face parte dintr-o anchetă privind "activități teroriste" în legătură cu mișcarea predicatorului Fethullah Gülen, acuzat de Ankara că s-ar afla la originea puciului eșuat din iulie, și cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Atalay a fost arestat la coborârea sa din avion de către polițiști care l-au urcat într-un vehicul ce aștepta pe pista aeroportului, a precizat Cumhuriyet.

Cumhuriyet, un cotidian de opoziție care îl critică cu înverșunare pe președintele Recep Tayyip Erdogan, a asigurat după arestarea jurnaliștilor săi că va lupta "până la capăt" și aceasta într-o țară în care presa este în special vizată de epurările împotriva presupușilor susținători ai puciului eșuat în iulie.

Printre colaboratorii ziarului care au fost reținuți săptămâna trecută figurează editorialistul Kadri Gürsel și desenatorul Musa Kart.

Oponenții președintelui Erdogan și organizații pentru apărarea drepturilor omului acuză autoritățile că se folosesc de starea de urgență instaurată după tentativa de lovitură de stat pentru a înăbuși orice critică.

Autoritățile turce neagă orice atac la adresa libertății presei și afirmă au fost arestați doar jurnaliștii care au avut legături cu "organizațiile teroriste", sintagmă utilizată pentru PKK și rețeaua gülenistă.

Potrivit Asociației Jurnaliștilor din Turcia (TGC), 170 de ziare au fost închise, 105 jurnaliști reținuți și 777 legitimații de presă anulate după lovitura de stat eșuată la 15 iulie.

Turcia se situează pe locul 151 în clasamentul mondial al libertății presei al RSF pe 2016, în urma Tadjikistanului și înaintea Republicii Democratice Congo.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”