Turcia decretează doliu naţional după asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh: „Asasinat perfid”

Turcia decretează doliu naţional după asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh: „Asasinat perfid”

Turcia va avea vineri o zi de doliu naţional, ziua înhumării în Qatar a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh , ucis miercuri, 30 iulie 2024, la Teheran, a anunţat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Ismail Haniyeh a fost asasinat la Teheran. FOTO Arhivă

Ismail Haniyeh a fost asasinat la Teheran. FOTO Arhivă

Un doliu naţional de o zi a fost decretat mâine (vineri, 2 august) pentru a exprima sprijinul nostru cauzei palestiniene şi solidaritatea noastră cu fraţii şi surorile noastre palestiniene”, a anunţat şeful statului turc pe reţeaua de socializare X, deplângând „martiriul” lui Haniyeh.

Erdogan a condamnat miercuri „asasinatul perfid” al „fratelui” Ismail Haniyeh , acţiune a „barbariei sioniste”, potrivit lui.

Liderul Hamas, care a locuit frecvent în Turcia înainte de 7 octombrie, a fost primit în aprilie, la Istanbul, de Erdogan, fervent susţinător al grupării Hamas pe care a calificat-o drept „mişcare de eliberare

Mii de persoane au defilat miercuri seara la Istanbul pentru a denunţat moartea liderului Hamas, ucis într-un atac atribuit Israelului la reşedinţa sa din Teheran.

Un avion care transporta corpul lui Haniyeh a sosit joi la Doha, după funeraliile sale joi la Teheran la care au participat mii de persoane, a relatat canalul qatarez Al Jazeera.

Documentele secrete dezvăluie planul Hamas de a-și stabili o bază în Turcia

Israelul susține că a descoperit, la domiciliul șefului de cabinet al liderului Hamas din Gaza, un document care propunea „ înființarea unei ramuri de securitate în străinătate ” , scrie The Times.

Hamas plănuia să înființeze o bază secretă în Turcia și alte celule teroriste în alte părți pentru a coordona atacuri împotriva țintelor israeliene din țările vecine, inclusiv membre NATO, potrivit unor dosare descopcapturate de armata israeliană în Gaza și consultate de The Times.

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Acest document descrie eforturile Israelului de a încolți Fâșia Gaza în ultimul deceniu, activități care ar fi pus Hamas în defensivă.

Documentul intitulat „Înființarea unei baze în Turcia” a fost descoperit în casa lui Hamza Abu Shanab, șeful de cabinet al lui Yahya Sinwar, liderul Hamas în Gaza, susțin israelienii.

În consecință, autorul anonim al planului susține că „nu este de ales decât să acționăm cu un efort mai mare pentru a crea centre militare care să stea la baza operațiunilor speciale care pot întări rezistența pe plan militar, diplomatic și moral”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

3 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

4 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk

5 Așa o fi?