Turcia cumpără rachete S-400 pentru că sunt ieftine şi aceasta nu înseamnă că se îndepărtează de NATO (miniştri turci)

Turcia cumpără rachete S-400 pentru că sunt ieftine şi aceasta nu înseamnă că se îndepărtează de NATO (miniştri turci)

Prin achiziţia sistemelor de rachete ruseşti S-400, Turcia nu se distanţează de NATO, a declarat vineri ministru turc al apărării, Hulusi Akar, care a estimat că o eventuală excludere a Turciei din proiectul avionului F-35 ar crea dificultăţi acestui proiect, în timp ce ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că ţara sa a a ales oferta Rusiei pentru că a fost cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Ankara şi Washingtonul se află într-o dispută ca urmare a deciziei Turciei de a se dota cu aceste rachete ruseşti, despre care SUA afirmă că nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că sistemul rusesc va ajuta la descoperirea unor secrete tehnologice ale avioanelor militare americane F-35. Washingtonul a ameninţat că, dacă Ankara nu renunţă la achiziţia rachetelor S-400, ar putea exclude Turcia din proiectul avionului F-35 şi, de asemenea, ar putea sista livrarea acestui tip de avion către armata turcă.

Într-un interviu acordat postului NTV, ministrul turc al apărării a susţinut că excluderea Turciei din proiectul F-35 ar crea o povară foarte serioasă asupra celorlalţi parteneri în acest proiect. ''Nu există în acest parteneriat o clauză care să spună ''veţi fi excluşi dacă cumpăraţi S-400''. O excludere doar pentru că aşa vrea o anumită ţară nu ar fi conformă cu justiţia, legile sau dreptul. Aşa ceva nu trebuie să se întâmple'', a indicat ministrul Hulusi Akar.

El a mai spus că Turcia a încercat să explice Statelor Unite şi altor parteneri în proiectul F-35 că rachetele S-400 nu sunt o ameninţare pentru aceste avioane, adăugând că Turcia a luat noi măsuri pentru a preveni acest lucru.

Anterior, marţi, preşedintele Recep Tayyip Erdogan susţinuse chiar că proiectul F-35 ar putea intra în colaps dacă Turcia va fi exclusă.

Deşi Washingtonul a ameninţat inclusiv cu posibile sancţiuni americane dacă Ankara nu renunţă la achiziţia rachetelor ruseşti, Ankara a insistat că nu se va retrage din contractul încheiat cu Rusia. Turcia a propus în schimb crearea unui fel de grup de lucru cu SUA pentru a evalua impactul achiziţiei sistemelor S-400, dar afirmă că încă nu a primit un răspuns de la Washington.

Ministrul Hulusi Akar a mai spus vineri că Turcia încă evaluează ultima ofertă americană pentru rachete Patriot, despre care a spus că este mai favorabilă decât cele primite anterior.

La rândul său, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat tot vineri, la Budapesta, că ţara sa a ales sistemele S-400 întrucât pentru acestea a primit oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic şi pentru că echiparea cu rachete antiaeriene performante este o prioritate a armatei turce.

''Mai multe dintre ţările din jurul Turciei reprezintă un pericol semnificativ, iar apărarea antiaeriană este importantă în luarea unor decizii rapide'', a explicat Mevlut Cavusoglu, citat de agenţia EFE, la o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar Peter Szijjarto.

El a mai apreciat că relaţiile Turciei cu SUA, care trec printr-un moment dificil, nu trebuie să depindă doar de această chestiune. ''Nu ar trebui să suspendăm relaţiile din acest motiv'', a adăugat şeful diplomaţiei turce, menţionând că această problemă va fi discutată de preşedinţii Trump şi Erdogan la o întâlnirea care ar putea avea loc în luna iulie.AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…