Turcia: Ankara anunţă că nu va putea renunţa la importurile de petrol iranian, în pofida sancţiunilor SUA
Turcia nu va putea anula importurile sale de petrol iranian, în pofida sancţiunilor SUA, deoarece ţara nu este pregătită să rafineze alte tipuri de ţiţei, a anunţat joi ministrul turc de externe Mevlut Cavuşoglu, informează EFE.
"Diversificarea surselor noastre de importuri de petrol nu este considerată posibilă pe termen scurt", a declarat oficialul turc într-o conferinţă de presă la Ankara, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu.
Prin urmare, Mevlut Cavuşoglu a cerut SUA să îşi "revizuiască decizia" de a impune sancţiuni ţărilor care continuă să facă comerţ cu Iranul, calificând această decizie drept "o măsură unilaterală, care are efecte negative asupra tuturor".
Washingtonul a anunţat sancţiunile în noiembrie anul trecut, dar a acordat Turciei şi altor şapte ţări o scutire de şase luni pentru a căuta alte surse de combustibil, lucru pe care şeful diplomaţiei turce l-a exclus joi.
"Tehnologia rafinăriilor noastre nu este potrivită pentru ţiţeiul din multe ţări. Ar fi pentru cel provenind din Irak, dar conducta de petrol de la Kirkuk la Ceyhan (Turcia) este grav deteriorată şi trebuie reparată cât mai curând, iar conducta care vine din nordul Irakului este la limita capacităţii sale", a explicat ministrul turc.
"Pentru prelucrarea ţiţeiului din ţările terţe, ar trebui să reînnoim tehnologia rafinăriilor noastre. Pentru aceasta ar fi nevoie ca ele să fie închise pentru o anumită perioadă de timp, iar toate acestea costă bani", a precizat Cavuşoglu.
Ministrul turc a reamintit că Marea Britanie, Franţa şi Germania au creat instrumentul bancar INSTEX, care permite realizarea tranzacţiilor financiare cu Iranul în afara sancţiunilor şi a menţionat că Turcia "discută despre crearea unui mecanism similar".
Turcia importă peste 90% din ţiţeiul pe care îl rafinează, iar Iranul a figurat în ultimul deceniu pe primul sau al doilea loc ca furnizor, alături de Irak şi, în ultima perioadă, de Rusia, Teheranul furnizând între un sfert şi o treime din volumul total de petrol importat, potrivit cifrelor furnizate de agenţia guvernamentală din domeniul energiei EPDK.
Deşi Turcia a redus importurile de barili de petrol iranian în a doua jumătate a anului 2018, a redeschis supapele în ianuarie, triplând în luna respectivă volumul importului. AGERPRES