Tupeu de borfași/Gabriel Resources a trimis o notificare oficială președintelui Iohannis și premierului Ciolacu prin care anunță că va contesta decizia autorităților de a nu extinde licența pentru exploatarea de la Roșia Montană

Tupeu de borfași/Gabriel Resources a trimis o notificare oficială președintelui Iohannis și premierului Ciolacu prin care anunță că va contesta decizia autorităților de a nu extinde licența pentru exploatarea de la Roșia Montană

Gabriel Resources a trimis o notificare oficială președintelui Iohannis și premierului Ciolacu prin care anunță că va contesta decizia autorităților de a nu extinde licența pentru exploatarea de la Roșia Montană, conform money.tmx.com.

Comunicatul integral:

”Gabriel Resources Ltd. (TSXV:GBU) („Gabriel” sau „Compania”) anunță că a depus o notificare de litigiu împotriva României („Notificarea”) în temeiul a două tratate bilaterale de protecție a investițiilor ca urmare a deciziei Guvernului României de a nu prelungi termenul licenței de exploatare de la Roșia Montană („Licența”).

După cum s-a dezvăluit anterior, filiala românească deținută majoritar de Gabriel, Roșia Montană Gold Corporation S.A. („RMGC”), a depus o cerere oficială la 6 martie 2024, solicitând o prelungire cu cinci ani a termenului Licenței. În ciuda respectării depline de către RMGC a tuturor obligațiilor legale și contractuale legate de licență, astfel cum au fost verificate în mod constant de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (NAMR), autoritatea competentă, NAMR a respins cererea de prelungire la 20 iunie 2024.

Societatea consideră că această decizie nejustificată și arbitrară, contrară legislației românești, reprezintă o nouă încălcare flagrantă de către România a statului de drept și a drepturilor de investiții stabilite ale Grupului, protejate de multiple tratate bilaterale de investiții. Momentul în care a fost luată această decizie, la numai 3 luni de la încheierea arbitrajului ICSID al companiei împotriva României, confirmă cu tărie o decizie calculată și motivată politic de a împiedica irevocabil Gabriel și RMGC să dezvolte proiectul aurifer și argintifer de la Roșia Montană fără un proces echitabil sau o compensație corectă.

În mod semnificativ, pe tot parcursul apărării sale împotriva cererii de arbitraj ICSID, România a afirmat în mod constant că licența rămâne valabilă, menționând prelungirea acesteia în 2019. În consecință, decizia ICSID emisă la 8 martie 2024 („decizia ICSID”) s-a bazat, în mare parte, pe menținerea valabilității licenței.

Notificarea, care a fost notificată în mod oficial președintelui și prim-ministrului României, inițiază o perioadă de reflecție de 90 de zile în urma căreia pot fi inițiate procedurile de arbitraj. Gabriel va avea astfel opțiunea, dar nu și obligația, de a iniția procedura de arbitraj. Gabriel și-a reiterat deschiderea pentru discuții la nivel înalt cu guvernul român în vederea ajungerii la o soluție reciproc acceptabilă. Pentru a facilita acest lucru, Gabriel a adresat Guvernului o invitație oficială pentru negocieri de bună-credință cu privire la refuzul de prelungire a Licenței.

Emiterea notificării nu are niciun impact asupra demersurilor în curs ale Gabriel de anulare a deciziei ICSID. Compania rămâne fermă în hotărârea sa de a obține anularea acestei decizii greșite”.

Context

Statul român nu prelungește licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation, transmite Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale într-un comunicat din 20 iunie.

ANRM susține că a analizat documentația depusă și că în urma evaluării a decis să ”nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roșia Montană Gold Corporation”:

  • ”Referitor la cererea societății Roșia Montană Gold Corporation SA, înregistrată la ANRM cu nr. 3432/06.03.2024, pentru prelungirea licenței de concesiune nr. 47/1999 pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, județul Alba, România, vă comunicăm: În perioada de la data depunerii cererii de prelungire a duratei de valabilitate a Licenței de exploatare nr. 47/1999, înregistrată la ANRM sub nr. 3432/06.03.2024, și până în prezent s-a procedat la analizarea documentației depuse în baza prevederilor art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003. Urmare a evaluarii documentațiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roșia Montană Gold Corporation SA și a corespondenței purtate în aceasta perioadă, Agenția Națională pentru Resurse Minerale hotărăște să nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roșia Montană Gold Corporation”.


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…