Tupeu de BORFAȘ șantajat de PSD! Tăriceanu, atac la Kovesi, Parlamentul European, protestatarii din România, președintele României
Tupeu de BORFAȘ șantajat de PSD! Tăriceanu, atac la Kovesi, Parlamentul European, protestatarii din România, Iohannis. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a lansat, duminică seara, la România TV, într-un atac dur la adresa Laurei Codruța Kovesi, dar și a Parlamentului European, a miilor de oameni care protestează în din România, precum și împotriva președintelui Iohannis.
Tăriceanu a susținut că nu îl interesează dacă Laura Codruța Kovesi va ajunge procuror-șef european, dar a lansat critici în cascadă. la adresa Parlamentului European și a acesteia:
Dna Kovesi era depășită de funcția pe care o avea și din această cauză a reușit să facă foarte mult rău, fabricând dosare peste dosare, trimițându-i în instanță pe oameni care erau nevinovați, presiuni asupra judecătorilor care să dea sentințe pe care procurorii și le doreau. Sunt unii care o susțin pe Kovesi pentru că ei cred că aceste lucruri le servesc din punct de vedere politic.
Dna Kovesi nu a fost supusă la întrebări care să îi evalueze calitățile profesionale, acolo s-a dat un vot politic. E foarte interesant că noi primim sfaturi de la partenerii noștri să nu intervenim politic. (…) Votul politic nu se dă pe criterii profesionale.
Eu nu am o problemă cu dna Kovesi dacă se duce procuror european, că acolo n-o să poate face tumbele pe care le-a făcut pe aici. E o miză care mie nu mi se pare că e…
Întrebat dacă va ajunge Kovesi procuror european: Nu știu și nici nu mă interesează. Să facă ce vrea. Dacă atâta cred ăștia de la Parlamentul European că ăsta-i orizontul lor… Eu am fost la Parlamentul European și știți ce am tras concluzia? Conzluia mea a fost următoarea: credeam că în Parlamentul României nivelul e mai coborât, dar nu e așa de coborât cum îmi imaginam după ce m-am dus la Parlamentul European. Eu am zis că Parlamentul European este crema cremei, acolo sunt cei mai buni din cei mai buni. M-am dus și am văzut și după aia am zis: Parlamentul României nu e așa de rău cum aveam eu impresia înainte.
România nu o să stea pe loc sau o să avanseze mai mult sau mai puțin din cauza dnei Kovesi. Asta pentru manifestațiile de stradă e subiect foarte bun. După tot ce a făcut în România, eu am o părere absolut execrabilă despre calitățile ei profesionale și despre modul în care înțelege relația între instituții și cetățean. Ca să fiu clar, modul defectuos în care înțelege relația între instituții și cetățean. Ea este bună de procuror de Putin, de mâna dreaptă a lui Putin, e foarte bună, acolo ar face treabă foarte bună.
Despre oamenii care protestează în stradă în București și în marile orașe, Tăriceanu a spus că nu sunt reprezentativi pentru societate și că „acești protestatari au o problemă cu orice”.
Respect dreptul oricărui om de a protesta, dar unii sunt protestatari de profesie. Azi protestează pentru ceva, mâine pentru nu știu ce măsură
Eu, care am trăit în perioada comunistă și am simțit efectele represiunii comuniste și modul cum funcționau organele de represiune și instituțiile de represiune, sunt suprins că într-o țară liberă și democratică sunt oameni care manifestează în favoarea instituțiilor represive ale statului, adică în esență procuratura și nu orice fel de procuratură, ci una care a făcut extrem de mult rău
S-a ajuns într-o situație în care dialogul nu mai există, nu mai există permeabilitate
Există oameni politici care sunt inconștienți și care pentru un câștig politic efemer înțeleg să ia partea aceastor instituții represive ale statului
De 12-13 ani asistăm la un fel de luptă de clasă, în care anumite grupări politice ascunse, mafiote, întrepătrunse cu serviciile de informații, cu procuratura… Asta e procedură mafiotă în care îi elimini pe unii aproape fizic. (…) Am asistat la sute de firme românești distruse, dar niciuna străină.
Tăriceanu îl acuză pe Iohannis că şicanează Guvernul: „Nu mai eşti preşedintele ţării, ai ieşit din matcă constituţională”
Preşedintele ce a ales să facă, aţi văzut, e o şicanare evidentă a Guvernului. Eu nu îmi aduc aminte ca vreun preşedinte în trecut să fi trimis bugetul la Curtea Constituţională pentru că bugetul este cu precădere un apanaj al Executivului şi al Parlamentului şi el nu conţin elemente de constituţionalitate sau neconstituţionalitate, ca o lege diferită. Eu cred că aici a greşit foarte mult. Bine, preşedintele s-a poziţionat, ca, în fine, aşa doreşte, acum nu ştiu cum îl percep cei care sunt favorabil opoziţiei, dacă el este şeful sau altcineva, vrea să fie liderul opoziţiei şi asta e o postură, sigur, nu mai eşti preşedintele ţării, ai ieşit din matcă constituţională, a prerogativelor constituţionale şi joacă acest rol. Nu e în regulă fără îndoială, nu e în regulă, dar aşa consideră preşedintele că trebuie să facă. Eu cred că este prost pentru România. Adică în loc să fie preşedintele tuturor românilor, a ales această postură. Eu cred că este o greşeală majoră
Tăriceanu a fost întrebat dacă este părere că Dacia Cioloș va candida la alegerile prezidențiale, el răspunzând: „Nu știu dacă o să candideze. Domnul Cioloș nu prea e genul care să candideze, este genul care să fie pus ceva comisar european, premier. Cu candidatura mai încet. Până acum așa a avut evoluția politică. Nu a candidat la nimic”.
Tăriceanu, captiv
În luna noiembrie, DNA a cerut ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu. De patru luni, Liviu Dragnea trage de timp, astfel încât nu există nici măcar un raport din partea Comisiei Juridice a Senatului, premergător votului în plen. Motivul amânării? Dragnea îl ţine captiv pe Tăriceanu. Liderul ALDE are nevoie de voturile senatorilor PSD ca să respingă solicitarea DNA de începere a urmării penale, iar Dragnea nu se grăbeşte de frică să nu piardă majoritatea parlamentară. Odată scăpat de problemele penale, liderul ALDE ar putea rupe coaliţia de guvernare, mai ales că se apropie alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, unde ALDE şi PSD vor merge separat.
Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.