Tunurile livrate Ucrainei de Occident se uzează foarte repede. Ateliere de reparații deschise în Polonia și Slovacia

Tunurile livrate Ucrainei de Occident se uzează foarte repede. Ateliere de reparații deschise în Polonia și Slovacia

Centre de întreținere au fost create în Slovacia și în Polonia, pentru a putea fi reparate tunurile afectate de bombardamentele forțelor ruse și de uzură. Publicația New York Times scrie că, în mod constant, nu funcționează aproape un sfert din cele 350 de tunuri livrate Ucrainei de statele occidentale. Publicația citează responsabili americani din sectorul apărării care, susțin că multe din aceste lansatoare de proiectile, au fost distruse în bombardamentele ruse, iar unele s-au uzat foarte repede, pe fondul unui conflict de înaltă intensitate.

Ucraina a lansat și câte 20.000 de salve pe zi FOTO Profimedia

Ucraina a lansat și câte 20.000 de salve pe zi FOTO Profimedia

Piesele de artilerie furnizate de NATO Ucrainei încep să se deterioreze, scrie New York Times: pur și simplu, țevile tunurilor au ajuns, după câteva luni de război susținut, la capătul „duratei de viață”: în mod normal, în funcție de calibru și tipul de muniție folosite, țeava unui tun se uzează după câteva mii de proiectile trase și trebuie înlocuită. În caz contrar, crește riscul ca respectiva țeavă să explodeze în momentul tragerii.

Potrivit Pentagonului, ucrainenii lansează, pe zi, între 5.000 și 7.000 de obuze către forțele ruse. În punctul cel mai critic, au fost trimise 20.000 de salve, pe zi. Experții explică faptul că nu sunt cifre anormale dar că, îngrijitoare este frecvența lor. Căci, utilizate de manieră intensivă, aceste lansatoare se degradează foarte repede. Durata de viață a unui lansator este de aproximativ 2.000 de salve – insuficient pentru a fi menținut ritmul actual. La mijlocul lui noiembrie, un grup care reunește o companie germană și una franceză a anunțat deschiderea, la început de decembrie, a unui centru de mentenanță în Slovacia. Aici vor fi reparate vehicule blindate livrate Ucrainei de Franța și de Germania. Aici, pot fi reparate, simultan, 6 vehicule militare – pentru a putea fi retrimise cât mai repde în Ucraina. La rândul lor, americanii au creat în Polonia mai multe centre de mentenanță.

În 9 luni de război, aliații Kievului nu s-au zgârcit : Statele Unite au trimis Ucrainei 178 de lansatoare, Franța a trimis 18 lansatoare Caesar, dar și un număr neprecizat de TRF1. Germania a trimis Kievului 15 lansatoare și a promis să mai trimită încă 16. State din Europa de Est au trimis și ele material ce exista din perioada sovietică. Polonia s-a separat de 54 de lansatoare. Potrivit Palatului Elysée, mai bine de 150 de militari ucraineni au fost formați deja pentru a putea utiliza, cât mai eficient, aparatura franceză.

Franța s-a angajat să primească circa 2.000 de soldați ucraineni pentru a-i instrui militar.

Acum, cifra exactă a materialului trimis nu este cunoscută. Dar, cert este că aparatura occidentală este vizată de artileria rusă.

Până în prezent, SUA a furnizat Ucrainei peste un milion de obuze de artilerie. Dintre acestea, 903.000 sunt obuze standard de calibrul 155 mm NATO. De asemenea, americanii le-au mai dat ucrainenilor un număr de 3.000 de obuze „Excalibur” care sunt ghidate GPS și pot lovi precis ținte la distanțe aproape duble față de artileria clasică. Ajutorul include 180.000 de obuze calibrul 105 mm NATO. Conform Pentagonului, SUA a acordat Ucrainei și 20 de milioane de gloanțe pentru armamentul individual de infanterie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”