Tunisia: Şeful Parlamentului şi alte 18 personalităţi politice, convocaţi de justiţie
Justiţia tunisiană a decis miercuri să judece 19 personalităţi politice, printre care şeful Parlamentului şi preşedinte al partidului de inspiraţie islamistă Ennahdha, Rached Ghannouchi, şi fostul preşedinte Moncef Marzouki, pentru infracţiuni electorale, au informat media locale, notează AFP.
Aceste personalităţi politice vor trebui să se prezinte în faţa unei camere corecţionale la 19 ianuarie, potrivit unui comunicat al instanţei de fond din Tunis, preluat de aceste media.
În fruntea citaţiei, Rached Ghannouchi, în luptă politică cu preşedintele Kais Saied de când acesta din urmă şi-a asumat depline puteri la 25 iulie, suspendând parlamentul pe care Ennahdha îl dominase mai mult de zece ani.
Contactată de AFP, responsabila juridică a Ennahdha, Zeineb Brahmi, a spus că nu i-a fost trimisă nicio citaţie lui Rached Ghannouchi.
În lista raportată de media şi care include mai mulţi foşti candidaţi la prezidenţiale, se află foştii premieri Elyes Fakhfakh, Mahdi Jomaa şi Youssef Chahed, precum şi omul de afaceri Nabil Karoui, rivalul lui Kais Saied în alegerile prezidenţiale de la sfârşitul lui 2019.
Nabil Karoui, lider al partidului Qalb Tounes, un aliat al Ennahdha, se află în detenţie din septembrie 2021 în Algeria împreună cu fratele său pentru "pătrundere ilegală" pe teritoriu.
O fost consilieră a preşedintelui Béji Caid Essebsi, femeia de afaceri Salma Elloumi, şi Hamma Hamami, un opozant de stânga al fostului preşedinte Zine El Abidine Ben Ali, se numără printre personalităţile urmărite penal în special pentru că au "beneficiat ilegal de propaganda mediatică şi au încălcat tăcerea electorală", potrivit presei locale.
Fostul preşedinte Moncef Marzouki, deja condamnat la 22 decembrie în contumacie la patru ani de închisoare pentru că a "adus atingere securităţii statului în străinătate" după ce, la Paris, a criticat public politica lui Kais Saied, este şi al acuzat în acest dosar.
Mai mulţi opozanţi au denunţat o instrumentalizare a justiţiei de către Kais Saied în cadrul unei "reglări politice de conturi".
Aceste urmări penale intervin în mijlocul unei crize politice care zguduie Tunisia şi blochează reformele cerute de donatorii internaţionali, mai scrie AFP. AGERPRES