Tulpina virusului HMPV depistată la Oradea s-ar putea să nu fie cea care face ravagii în China. Medic DSP: „Încă nu avem o confirmare”
Răsturnare de situație! Metapneumovirusul care a îmbolnăvit pacienta din Oradea, și despre care s-a spus că ar fi cel chinezesc, s-ar putea, totuși, să nu provină din Asia. Este declarația specialiștilor DSP Bihor, care așteaptă confirmarea de la Institutul Cantacuzino din București.
Metapneumovirusul ne îmbolnăvește de răceală. Arhivă
„Virusul HMPV a fost confirmat în urma testării PCR efectuată de medicii din spital. Însă, pentru a vedea despre ce tulpină este vorba, s-au prelevat probe care au fost trimise astăzi la Institutul Cantacuzino din București. Încă așteptăm rezultatele, nu se știe când vor veni. Cei de la București mi-au spus nu există un termen anume când ne vor fi trimise. Totul depinde de momentul în care se lucrează proba, de câte probe sunt etc”, a precizat pentru „Adevărul” medicul șef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea.
În urmă cu scurt timp, DSP Bihor a transmis și un comunicat de presă. „Referitor la cazul depistat cu metapneumovirus uman (HMPV), la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (SCJUB) și pentru care s-a primit la DSP Bihor rezultatul în data de 08.01.2025, facem următoarele precizări:
- Persoana depistată este de sex feminin, în vârstă de 67 ani, locuia la fiica ei în Oradea din luna noiembrie 2024, având patologie cronică în antecedente.
- Pe data de 4 ianuarie a.c. persoana se prezintă la serviciul UPU al SCJUB cu fenomene de insuficiență respiratorie acută, dispnee, tuse productivă, mialgii, artralgii, stare generală alterată cu debut în 26.12.2024. Pacienta este internată la Secția Pneumologie – Terapie acută și se recoltează exudat faringian, se lucrează proba în laboratorului SCJUB prin metoda PCR – Multiplex – Panel respirator 2.1 plus. În data de 8.01.2025 laboratorul SCJUB transmite către Compartimentul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Bihor, în cadrul raportării săptămânale, detecția Human Metapneumovirus. Tulpina este expediată către laboratorul DSP Bihor în data de 08.01.2025 orele 13, iar trimiterea ei către Institutul Cantacuzino București (INCDMMC) s-a realizat în cursul dimineții de azi, 09.01.2025.
- În prezent pacienta internată este în stare stabilă”, se arată în cominicat.
Purtătorul de cuvânt al spitalului: „Pacienta se află în stare stabilă”
Lisa Crăiuț, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Oradea, ne-a declarat că pacienta se află într-o stare generală bună. „Este conștientă, mănâncă, se hidratează, comunică cu noi, nu este imobilizată la pat. Este internată pe secția de pneumologie și urmează un tratament medicamentos pentru ameliorarea simptomelor. Deocamdată, nu i s-au prescris antivirale însă primește oxigenoterapie”.
Pacienta, continuă purtătorul de cuvânt, s-a prezentat la Spitalul județean în data de 4 ianuarie cu simptome specifice de viroză respiratorie : febră, tuse, dureri în gât. „A fost testată PCR, iar în urma testării s-a descoperit acest virus respirator. Dar nu vă pot confirma în acest moment că este vorba despre tulpina chinezească. Așteptăm această confirmare de la Instittul Cantacuzino din București, acolo unde au fost trimise probe”.
Pentru că are o vârstă înaintată și suferă de comorbidități, medicii au decis ca femeia să fie internată, să primească un tratament împotriva simptomelor și să fie monitorizată. „Apoi, în funcție de rezultatul probelor analizate la București, medicii vor decide care va fi planul de tratament adecvat”.
Metapneumovirusul uman (HMPV), continuă Lisa Crăiuț, este unul cunoscut, apare frecvent și ne îmbolnăvește de așa numita răceală. „Spitalul a anunțat Direcția de sănătate publică, iar cei de acolo au început o anchetă epidemiologică”. Pacienta, mai spune purtătorul de cuvânt al unitățiimedicale, nu a călătorit în străinătate, deci virusul a fost luat de pe teritoriul României.
Epidemiolog: „Tusea agesivă și de lungă durată, un simptom specific acestui virus”
Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus înrudit cu virusul respirator sincițial (RSV) și se manifestă prin simptome ușoare precum tuse, febră, durere în gât, congestie nazală și dificultăți de respirație. Pacientul face febră mică, poate 38 de grade Celsius, nu are dureri musculare, în schimb îi curge nasul și, cel mai important, tușește. Este vorba despre o tuse seacă, în capul pieptului, puternică, supărătoare și persistentă chiar și două, trei săptămâni după vindecare. Acesta ar fi simptomul care poate indica faptul că ai fost infectat cu virusul. Dacă te testezi împotriva gripei și a COVID-ului, iar rezultatele sunt negative, cel mai probabil ai contactat Metapneumovirusul uman”.
Boala poate duce în anumite cazuri și la complicații severe precum pneumonia, în special în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit. Dar și copiii și bătrânii seaflă în grupa de risc. „Vorbim despre un virus descoperit în anul 2001 și care nu ne îmbolnăvește grav. Însă, evident, pe fondul unui sistem imunitar slăbit, pot apărea complicații dintre cele mai severe”, explică specialistul. „Cei care au boli respiratorii preexistente, astm, broșite, fumătorii, bolnavii de cancer, cei imunosupresați pot face forme mai grave. Dar la aceste persoane orice virus se complică și poate declanșa pneumonii bacteriene sau alte afecțiuni”, a mai adăugat dr. Negrea. Boala durează între 12-13 zile, iar apoi se vindecă datorită sistemului imunitar care luptă cu virusul.
Recomandări din partea DSP Bihor. Cum să prevenim îmbolnăvirile
Potrivit cmunicatului de presă transmis de DSP Bihor, metapneumovirusul uman (HMPV) este cunoscut de peste 20 ani, face parte din aceeași familie de virusuri ca și virusul sincițial respirator, având o circulație obișnuită în sezonul rece de mai mulți ani. „Provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreții nazale, congestie şi dificultăți de respirație, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecții pot dezvolta forme grave (în special la sugari și copiii mici, vârstnici, persoane cu imunitate compromisă, pacienți cu boli pulmonare cronice) și necesită spitalizarea bolnavilor. Ca și alți viruși, HMPV se răspândește prin tuse și strănut, fiind importantă în sezonul gripal respectarea măsurilor de prevenire a gripei. „Depistarea virusului nu este un motiv de alarmare, însă reamintim că e importantă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară împotriva virozelor respiratorii/ gripei:
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
- Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
- Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
- Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
- Evitați locurile aglomerate , iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
- Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
- Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă , până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate”, se mai arată în comunicatul transmis de DSP Bihor.
Sursa: adevarul.ro