Tulcea: Turişti reticenţi în a-şi programa vacanţele în Deltă de sărbătorile de iarnă
Judeţul Tulcea nu are nicio localitate carantinată din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus, dar chiar şi în aceste condiţii turiştii sunt rezervaţi în a-şi programa vacanţa de sărbătorile de iarnă în Delta Dunării.
Tot mai multe localităţi din România au fost carantinate în ultima perioadă, iar unii operatori turistici care-şi menţin ofertele şi în sezonul rece au contraatacat cu oferte tot mai tentante, una dintre ele constând în testări rapide gratuite pentru oaspeţi.
"În afara faptului că ei completează un formular şi răspund la întrebări legate de simptomele îmbolnăvirii, la îmbarcarea pe navele care pleacă din Murighiol le luam şi temperatura, acum implementăm şi sistemul de a fi testaţi rapid înainte de a ajunge în resort pentru a fi siguri că cei care ajung aici se simt în siguranţă şi pot să se bucure de câteva zile de vacanţă fără a sta cu teamă", a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al unui resort din satul Sfântu Gheorghe, Liliana Şmira.
Ea a amintit că, în ultimii cinci ani, iarna, doar cel mult jumătate din numărul total al camerelor din resort sunt deschise turiştilor, în contextul cheltuielilor foarte ridicate pe care le implică încălzirea în această perioadă.
"Sărbătorile trecute am avut ocupate toate locurile disponibile. Anul acesta, din păcate, cererea nu este foarte mare. Avem doar câteva camere rezervate, din cauza pandemiei şi a faptului că se închid tot mai multe oraşe", a afirmat Şmira.
Alte oferte făcute publice de proprietarii unităţilor de cazare din Deltă constau în acordarea unei nopţi gratuite la achiziţia unui pachet de două nopţi de cazare, această ofertă fiind valabilă doar în primele două decade ale lunii viitoare.
"Oferta este valabilă până pe 21 decembrie şi se aplică pentru toate tipurile de cameră. Şi nu este singurul pachet special conceput pentru clienţii noştri. Pentru mini-vacanţa de 1 Decembrie le-am pregătit o mulţime de surprize. Avem două pachete în funcţie de preferinţe şi timpul alocat. Bineînţeles, ne pliem pe cerinţele turiştilor şi, la cerere, putem face oferte personalizate", a anunţat într-un comunicat de presă directorul general al unui resort din satul Crişan, Beniamin Crăciun.
Ofertele unităţilor de cazare includ plimbări în Deltă şi multe activităţi în aer liber.
"Noi nu am mai sărbătorit Revelionul de foarte mulţi ani şi ne-am gândit să încercăm anul acesta, pentru că este unul total diferit. Delta oferă oportunităţi pe care alte regiuni nu le au la dispoziţie, spaţii generoase, întinderi mari în care oamenii se simt în siguranţă, pot să respire aer curat, se pot bucura de frumuseţile naturii. Am gândit programul de Revelion cu foarte multe activităţi în aer liber, cum ar fi pomana porcului, batalul la proţap şi plimbări în Deltă", a afirmat reprezentanta unei unităţi din zona Uzlina, Mihaela Găină.
Ea a mai spus că numărul locurilor disponibile pentru Revelion reprezintă circa 30% din capacitatea maximă a restaurantului.
"Această limitare nu ne-a fost impusă de vreo autoritate. De altfel, în localităţile din apropiere nu s-au impus restricţii. Noi ne-am gândit doar la siguranţa clienţilor noştri", a menţionat Mihaela Găină.
În ciuda ofertelor unităţilor de cazare, rezervările se lasă aşteptate şi puţini operatori se mai gândesc să organizeze sărbătorile pe rit vechi.
"Delta are multe de oferit şi iarna şi rămâne de văzut în ce măsură mai pot fi exploatate sărbătorile pe rit vechi", a mai spus Beniamin Crăciun.
Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată că, în primele nouă luni ale acestui an, numărul turiştilor în judeţul Tulcea a fost cu 28,34% mai mic decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce în luna septembrie, scăderea a fost de doar 3,14% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
"Delta a fost destinaţia ideală în context pandemic. Lumea a căutat delta, am avut turişti care nu au mai venit niciodată aici, în alte condiţii alegeau destinaţii exotice din alte colţuri ale lumii. De data aceasta, românii şi-au descoperit ţara, iar în lunile august şi septembrie am avut un flux important de turişti", a declarat preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac.
El a subliniat importanţa tradiţiilor pentru dezvoltarea produselor turistice din Deltă şi a menţionat că doreşte ca anul viitor asociaţia să promoveze meşteşugurile.
"Tradiţiile sunt o oportunitate de dezvoltare. Şi în acest an, majoritatea locaţiilor din Deltă au beneficiat de sprijinul ansamblurilor folclorice. Noi vom continua anul viitor eforturile pentru ca tradiţiile, grupurile folclorice să rămână în atenţia turiştilor. Din păcate, meşteşugurile au fost puternic lovite de pandemie şi trebuie să găsim o soluţie pentru a veni în sprijinul lor. Sunt atât de puţine din păcate, dar foarte importante pentru a prezenta un produs turistic integrat", a precizat Ţibuleac.
Foarte puţine unităţi de cazare din Delta Dunării sunt deschise în sezonul rece, din cauza cheltuielilor foarte mari pe care le implică încălzirea unităţilor, în zonă nefiind reţele de furnizare a gazului natural.
De mai mulţi ani, operatorii turistici din rezervaţie şi-au propus să prelungească sezonul şi iarna, însă foarte puţini dintre ei îşi permit să facă acest lucru, iar unele unităţi încălzesc camerele prin aparatele de aer condiţionat.
Tarifele percepute de operatorii turistici pentru ofertele de iarnă pornesc de la 100 de euro pe noapte şi cresc în funcţie de facilităţile oferite.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, rata cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 la data de 23 noiembrie, pentru perioada 9-22 noiembrie, a fost de 6,45 cazuri la mia de locuitori în municipiul Tulcea, respectiv 3,34 cazuri la mia de locuitori în judeţ. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Oana Popescu, editor online: Irina Giurgiu)