Tulcea: Preţul stufului aproape că se va dubla anul acesta, din cauza cererii mari şi a recoltelor slabe
Preţul stufului aproape că se va dubla anul acesta, din cauza cantităţilor tot mai mici care se recoltează în Deltă şi a cererii din ce în ce mai mari, unii din micii întreprinzători din judeţul Tulcea care fac acoperişuri şi rogojini din stuf susţinând că blocarea importului de sârmă specială din Ucraina, China şi India le afectează activitatea.
Tănase Dobre, în vârstă de 47 de ani, din comuna Jurilovca, se ocupă de recoltatul stufului, realizarea de rogojini şi de acoperişuri din stuf de aproape 22 de ani şi a declarat, pentru AGERPRES, că recoltele de stuf sunt din ce în ce mai slabe.
"Comparativ cu anii trecuţi, recolta nu este foarte bună. E pe undeva la 40%. Este din ce în ce mai slab. Nici stufului nu-i convine poluarea şi au fost şi ani cu secetă, alt fapt care influenţează. Cantităţile sunt din ce în ce mai mici", a afirmat Tănase Dobre.
În momentul de faţă, se ocupă de recoltarea stufului şi speră să se deblocheze cât mai curând situaţia importurilor de sârmă specială pentru rogojini şi acoperişuri din stuf.
"Deocamdată, recoltăm, din cauză că importurile de sârmă sunt blocate. Este o sârmă foarte subţire care se produce doar prin India, China şi Ucraina, ţări care nu ne pot da la ora actuală. Aşteptăm să mai scape câte o cantitate să putem să facem treabă. Luna viitoare începem să muncim la rogojini", a mai spus Tănase Dobre.
Micul întreprinzător a menţionat că rogojinile sunt cerute în mod special de agenţii economici din judeţul Constanţa şi că în ultima perioadă a crescut şi cererea pentru acoperişurile din stuf.
El a estimat că anul acesta preţul unui maldăr de stuf aproape că se va dubla, din cauza recoltelor slabe şi a cererii mari.
"Lipsa stufului de pe piaţă şi cererea mare a forţat creşterea preţurilor. De exemplu, acum doi ani, un maldăr de stuf era 8 lei, iar din ce se preconizează anul acesta se va duce spre 15 lei. Toate materialele de construcţii s-au scumpit", a menţionat Tănase Dobre.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării are încheiate anul acesta 12 contracte de concesiune a activităţii de recoltat stuf pe o suprafaţă totală de 46.735,3 hectare, cantitatea totală estimată a fi recoltată fiind de 71.000 de tone. AGERPRES/(A-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)