Tulcea: Pescuitul la știucă, interzis până în 15 martie
Prohibiția pescuitului la știucă a intrat în vigoare, potrivit unui comunicat de presă publicat vineri pe site-ul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, ddbra.ro.
Pescuitul la știucă este interzis, potrivit sursei , începând cu data publicării în Monitorul Oficial a ordinului de prohibiție din acest an, respectiv 23 februarie, până la data de 15 martie.
Ordinul Ministerului Agriculturii și cel al Mediului instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în perioada 1 aprilie-30 mai, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv în Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 1 aprilie-15 mai inclusiv.
De asemenea, pescuitul comercial, recreativ și familial este interzis în fața gurii Dunării Meleaua Sfântu Gheorghe-Ciotic, precum și în complexul Razim-Sinoe și în lacurile litorale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 aprilie-30 mai inclusiv.
Ordinul stabilește de asemenea perioadele în care unele unelte de pescuit pot fi folosite în anumite zone din Rezervația Biosferei Delta Dunării, precum și perioadele și zonele în care este interzis pescuitul scrumbiei.
Perioadele de prohibiție a pescuitului sunt stabilite anual de autorități în baza unor studii efectuate de specialiști în piscicultură și urma consultării asociațiilor de pescari, ordinul având drept rol protejarea speciilor de pești în perioadele și zonele în care se înmulțesc.
Spre deosebire de ordinele de prohibiție din anii trecuți, cel din acest an include și perioadele de prohibiție pe unele râuri și pârâuri din România. Pe unele dintre ele, sunt declarate zone de protecție a resurselor acvatice vii și este interzis pescuitul de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial până la data de 15 martie.
Știuca, una din speciile care atrage pescarii sportivi în Delta Dunării, este apreciată pentru carnea și icrele sale, producția din această specie de interes economic atingând un nivel record de 2 666 de tone în anul 1965 și un nivel minim de patru tone în anul 1994, potrivit Institutului Național de Cercetare Delta Dunării.
AGERPRES / (AS — autor: Luisiana Bîgea, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)