Tulcea: Guvernatorul Rezervaţiei vrea reluarea demersurilor de extracţie a şacalilor din Deltă

Tulcea: Guvernatorul Rezervaţiei vrea reluarea demersurilor de extracţie a şacalilor din Deltă

Noul guvernator al Rezervaţiei, Gabriel Marinov, doreşte să discute cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor despre posibilitatea de modificare a condiţiilor în care se poate face extracţia şacalilor din Delta Dunării care atacă animalele domestice din gospodăriile populaţiei din satele izolate de ape.

Marinov a declarat, pentru AGERPRES, că niciuna din ultimele trei licitaţii organizate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) nu a avut ofertanţi, cel mai probabil din cauza condiţiilor impuse pentru extracţia şacalilor.

"Nu sumele alocate ar fi problema, ci modalitatea prin care se realizează extragerea. Procedura de achiziţie a fost efectuată de trei ori, pentru că niciun administrator al fondurilor cinegetice nu a dorit să participe, din cauza condiţiilor impuse în caietele de sarcini. Vom încerca reluarea dialogului cu posibili executanţi, mă refer aici la asociaţiile de vânători, dar vom încerca să discutăm cu ministerul modalităţi atractive de extragere a şacalului", a precizat noul guvernator al Rezervaţiei.

Încă de anul trecut, ARBDD a obţinut acordul Academiei Române pentru extracţia a aproximativ 300 de exemplare de şacali, în baza unui studiu întocmit de specialişti.

Tulcenii care locuiesc în satele din Delta Dunării au reclamat în repetate rânduri faptul că şacalii le atacă animalele domestice din gospodării şi le strică culturile.

"Ziua în amiaza mare, umblă prin grădini. Patru găini mi-au luat anul trecut. M-am dus să le aduc apă, când găinile au început să ţipe. Fug repede să văd ce este şi când colo, şacalul şi-a făcut o gaură (prin gard - n.r.) şi-a fugit cu găina în dinţi", a declarat Ştefana Parascovia, din satul Periprava.

În acelaşi timp, unii ghizi de turism specializaţi în tururi de fotografie în Deltă contestă studiile făcute de specialişti.

"Turiştii vor să vadă cât mai multe animale. Cât de supăraţi sunt localnicii, nu-i priveşte pe turişti. Ar trebui să se facă un studiu privind impactul real al şacalilor atât asupra locuinţelor oamenilor, cât şi asupra faunei. Este o specie relativ recentă care a produs nişte schimbări. Nu s-au făcut studii atât de temeinice care să arate impactul şacalilor. Pe baza acestui studiu s-ar putea lua nişte decizii", a precizat ghidul de turism în Delta Dunării, Iliuţă Goean.

În urmă cu aproximativ patru ani, Administraţia RBDD a emis autorizaţie de capturare pentru 278 de mistreţi şi 368 de şacali de pe şase fonduri de vânătoare, însă Direcţia Silvică, instituţia care a efectuat această acţiune, a extras doar aproximativ 50 de şacali. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”