Tulcea: Consiliul ştiinţific al Deltei aprobă extracţia controlată a şacalilor
Consiliul ştiinţific al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) va aproba reluarea extracţiei controlate de şacali din rezervaţie, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului, Marian Tudor, care este şi directorul Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării (INCDD).
Răspunsul oficial al Consiliului ştiinţific va fi înaintat Administraţiei RBDD până miercuri, 24 februarie, astfel încât instituţia din subordinea Ministerului Mediului să treacă la procedura de obţinere a avizului Academiei Române.
"Am primit răspunsuri aproape de la toţi membrii Consiliului ştiinţific în favoarea demarării procedurii pentru a obţine avizul Academiei Române şi ulterior a fi organizată acţiunea de capturare a şacalilor care produc daune în gospodăriile populaţiei din Delta Dunării", a declarat preşedintele Marian Tudor.
El a mai spus că INCDD a recomandat capturarea prin tranchilizare sau utilizarea capcanelor doar a exemplarelor care se găsesc în intravilanul localităţilor.
"Am recomandat autorizarea împuşcării şacalilor în preajma localităţilor pe o rază de maximum 2,5 kilometri în extravilan, iar în intravilan, pentru că legislaţia nu permite utilizarea armelor de vânătoare, metoda de capturare va fi cu tranchilizare sau folosire de capcane", a mai spus preşedintele Consiliului ştiinţific al RBDD.
Administraţia RBDD a solicitat săptămâna trecută Consiliului ştiinţific al instituţiei un punct de vedere referitor la reluarea extracţiei controlate a şacalilor din rezervaţie, în contextul în care, în ultima perioadă, mai mulţi locuitori ai satelor izolate de ape cer acest lucru, după ce animalele le-au atacat păsările de curte din gospodării sau animalele din saivane.
Demersul autorităţii survine cererilor înaintate încă de la jumătatea anului trecut primăriilor din Deltă de a evalua pagubele provocate de şacali şi va fi urmat de cererea avizului Academiei Române.
Dacă acesta va fi obţinut, cererea de extracţie controlată a şacalilor din Deltă va fi transmisă Ministerului Mediului, iar ulterior se va trece la organizarea licitaţiei pentru desemnarea instituţiei sau societăţii care va efectua capturarea şacalilor. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)