Tulcea: Capturile pescarilor comerciali, în scădere cu 30% faţă de anul trecut
Capturile pescarilor comerciali din Delta Dunării au scăzut, luna aceasta, cu aproape o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar Federaţia Organizaţiilor de Pescari Delta Dunării (FOPDD) susţine necesitatea populării cu diferite specii de peşti a rezervaţiei.
Preşedintele FOPDD, Lucian Sanda, a declarat, pentru AGERPRES, că, în ultimii ani, capturile pescarilor au scăzut continuu, însă situaţia din acest an este şi mai îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât nivelul scăzut al apei care se înregistrează acum ar trebui să aducă mai mult peşte în plasele pescarilor.
"Capturile au scăzut cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Populaţia piscicolă din Deltă trebuie refăcută. Este nevoie de o strategie, iar Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Consiliul Judeţean şi Institutul Naţional Delta Dunării ar trebui să stea la aceeaşi masă şi să stabilească măsurile care trebuie luate în viitor", a menţionat preşedintele FOPDD.
Lucian Sanda a amintit că, de-a lungul timpului, a mai făcut demersuri pentru repopularea Deltei cu diferite specii, însă acestea nu s-au concretizat.
"Toate unităţile de cazare din Deltă au o cerinţă foarte mare de peşte, iar turiştii vin aici pentru a mânca peşte din Deltă. Din păcate, se apelează la peşte din Italia, Spania, ceea ce nu este normal", a afirmat Sanda.
El a mai spus că va solicita în scris autorităţilor să intervină cu măsuri pentru revigorarea resursei piscicole.
"La cotele astea, ar trebui să fie peşte. Faptul că sunt cote mici este rău pentru resursa piscicolă, fiindcă se prinde şi ultima rămăşiţă de peşte. Cred că era bună o amânare a pescuitului cu setci", a menţionat preşedintele FOPDD.
Lucian Sanda a solicitat, de asemenea, decolmatarea canalelor din Deltă, în contextul în care şi resursa piscicolă este afectată de cotele scăzute ale apei.
"Peştele are trei tipuri de migraţii în timpul anului, o migraţie de hrănire, una de reproducere şi alta de iernare. Dacă nu poate face una din aceste trei migraţii, peştele rămâne captiv într-un mediu şi se pierde", a mai spus preşedintele FOPDD.
La rândul său, guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu, şi-a exprimat deschiderea faţă de propunerile pescarilor.
"Noi avem o colaborare foarte bună cu federaţiile şi asociaţiile de pescari. Discutăm toate deciziile cu reprezentanţii acestora şi încercăm să găsim o soluţie de mijloc ca să protejăm şi natura, şi pescarii", a precizat Munteanu.
În luna octombrie, pescarii comerciali din Deltă şi-au reluat activitatea cu setci şi năvoade, după ce în sezonul cald folosirea acestor unelte a fost interzisă.
În anii trecuţi, pescarii îşi suspendau activitatea în această perioadă, din cauza cotelor mici ale apei, astfel încât să protejeze resursa piscicolă.
FOPDD numără circa 400 de pescari, iar în Deltă există circa 1.000 de pescari comerciali. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Oana Popescu)