Tulcea: A scăzut de 10 ori numărul navelor de croazieră maritimă care acostează pe litoralul românesc
Numărul navelor de croazieră maritimă care au acostat anul acesta pe litoralul românesc a scăzut de 10 ori față de cel din anul 2013, din cauza situației politice din bazinul Mării Negre, susține Ciprian Popescu, director în cadrul unei companii de turism.
Potrivit acestuia, cinci nave de croazieră ocazionale au acostat anul acesta în Constanța, în condițiile în care în anul 2013 numărul ambarcațiunilor sosite pe litoralul românesc prin intermediul acestei firme a fost de 50.
'Din păcate, după cum cunoaștem deopotrivă situația politică din bazinul Mării Negre, atât pentru anul 2016 cât și pentru 2017 au fost anulate toate sosirile din Marea Neagră, din cauza situației din Ucraina și a celei din Turcia', a declarat Ciprian Popescu, director în cadrul Danubius Travel.
În opinia lui, există posibilitatea ca și în anul 2019 România să înregistreze un număr foarte mic de nave de croazieră maritimă.
'Planificarea itinerariilor se face în general cu doi ani în avans, așa că, dacă lucrurile nu iau o întorsătură pozitivă rapidă, este foarte probabil să fie ratat și anul 2019', a mai spus reprezentantul societății.
În anul 2014, atunci când a izbucnit conflictul în estul Ucrainei, operatorii turistici din județul Tulcea au anunțat anularea a câtorva zeci de nave de croazieră fluvială în Delta Dunării, situația din țara vecină rămânând o 'problemă strategică' pentru turismul din zonă și în acest an.
La începutul acestui an, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța SA a anunțat că doar 22 de pacheboturi și-au planificat escale turistice în Portul Constanța. Anul trecut, la terminalul de pasageri, au sosit 36 nave de croazieră cu 35.000 turiști la bord, asigurând poziția de top în Marea Neagră a Portului Constanța, cu cele mai multe nave de croazieră și cei mai mulți pasageri din regiune.
AGERPRES