Tuheitia Paki, regele poporului maori, a murit la vârsta de 69 de ani

Tuheitia Paki, regele poporului maori, a murit la vârsta de 69 de ani

Regele populaţiei maori din Noua Zeelandă, Tuheitia Paki, a murit liniștit vineri dimineaţă la vârsta de 69 de ani, potrivit unui comunicat dat publicităţii de reprezentanţii acestuia, informează agenția Reuters , citată de Agerpres .

„Moartea lui Kiingi Tuheitia este un moment de mare tristeţe pentru supuşii Te Kiingitanga, Maoridom, precum şi pentru întreaga naţiune”, a spus pe reţelele de socializare purtătorul său de cuvânt, folosind termenii din limba maori pentru populațiile Noii Zeelande. El a mai spus că regele a fost în spital, recuperându-se după o operaţie la inimă la doar câteva zile după ce şi-a celebrat 18 ani de la încoronare.

Kiingi Tuheitia i-a succedat mamei sale, regina Dame Te Atairangikaahu, în 2006.

Rolul monarhului maori nu este obligatoriu ereditar, iar noul lider va fi numit de şefii triburilor asociate cu Mişcarea Regelui în ziua funeraliilor lui Kiingi Tuheitia, dar înainte ca acesta să fie îngropat, potrivit Radio New Zealand.

Regele maori este considerat liderul suprem al mai multor triburi, cunoscute sub denumirea „iwi”, dar nu este afiliat cu toate acestea. Monarhul maori nu are nicio autoritate judiciară sau legală în Noua Zeelandă, rolul său fiind în principal ceremonial.

Deși lipsit de putere politică reală, regele Tuheitia era cunoscut ca un activist pentru climă și drepturile animalelor, cerând recent ca balenele să beneficieze de drepturi juridice asemănătoare celor ale oamenilor pentru a proteja aceste specii marine vulnerabile.

În 2017, Noua Zeelandă a acordat o personalitate juridică muntelui Taranaki şi fluviului Whanganui, considerate de populaţia maori ca fiind strămoşii lor şi care deţin pentru aceşti oameni o importanţă spirituală deosebită. De atunci, acel statut a fost invocat pentru a încetini sau a anula mai multe proiecte de dezvoltare şi pentru a le impune promotorilor lor o procedură de consultare cu populaţiile locale.

Funeraliile regelui paori vor dura 5 zile

Mişcarea Regelui sau Kiingitanga a demarat în 1858 în încercarea de a uni triburile indigene din Noua Zeelandă sub un lider unic astfel încât să fie mai rezistente în faţa colonialismului.

Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a spus într-un comunicat că ţara deplânge moartea lui Kiingi Tuheitia.

„Angajamentul ferm faţă de poporul său şi eforturile neobosite de a susţine valorile şi tradiţiile Kingitanga au lăsat o marcă de neşters asupra naţiunii noastre”, a spus el.

Jacinda Ardern, fost premier al Noii Zeelande, a spus că Kiingi Tuheitia a fost un susţinător al populaţiei maori, al corectitudinii, dreptăţii şi prosperităţii.

Potrivit presei locale, regele va fi transportat la reşedinţa oficială, Turangawaewae marae, iar funeraliile („tangihanga’”) sunt aşteptate să dureze cel puţin cinci zile.


Citește și:

populare
astăzi

1 Următoarea lovitură de stat a lui Putin

2 A murit la 23 de ani, pentru o poză

3 Un american în România / „Problema e că acolo pur și simplu nu ne putem permite să trăim”

4 Consulul Ungariei la București, Vágó Ferenc, a murit pe A1 după ce un camion cu lemne a rupt parapetul și a intrat pe contrasens

5 Ce tupeu de borfași! Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria / Reacția MAE