Tudose: Nu este negociabilă sub nicio formă, nici măcar amiabilă, integritatea teritorială a României
Premierul Mihai Tudose a declarat luni că nu este negociabilă sub nicio formă integritatea teritorială a României, adăugând că nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăţi din ţara noastră.
La sosirea la sediul PSD, înaintea CExN al partidului, şeful Guvernului a precizat că vrea "să nuanţeze" o declaraţie pe care a făcut-o miercurea trecută şi "care a fost greşit înţeleasă".
"Îmi menţin foarte, foarte, foarte clar poziţia ca român, că nu este negociabilă sub nicio formă, nici măcar amiabilă, integritatea teritorială a României. Nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăţi din România. Când m-am referit la fluturatul pe steag, m-am referit la autorităţile statului, care trebuie să aplice legea, mandatele lor fluturând pe steag, dacă nu aplică legea. Despre asta a fost vorba, nu de spânzurat politicieni", a declarat Tudose.
Pe 10 ianuarie, la Realitatea TV, şeful Guvernului a afirmat că nu poate fi vorba despre autonomie pentru secui, comentând faptul că UDMR, PCM şi PPMT au cerut într-o rezoluţie comună semnată la Cluj autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium.
"Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura în vânt, toţi cei responsabili de acolo vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântau ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a declarat Tudose la Realitatea TV.
În replică, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că aşteaptă scuze de la premierul Mihai Tudose şi retragerea declaraţiilor privitoare la autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, pe care le consideră "absolut inacceptabile".
"Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente. El nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie.(...) În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte. În rest, că nu vrea niciun dialog, am înţeles. Noi nu am spus nimic nou. De 25 de ani, de fapt din 1993, UDMR are în program aceste forme instituţionale în interiorul statului român, fără să lezăm integritatea teritorială şi suveranitatea statului român, acele forme instituţionale pentru a păstra integritatea lingvistică, culturală a minorităţii maghiare. Deci, nu e nimic nou sub soare, nu spunem prima dată. De aici până la a propune spânzurarea oamenilor, e o cale foarte lungă", a spus Kelemen Hunor, la RFI. AGERPRES