Tudorel Toader. Proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat sub guvernarea anterioară

Tudorel Toader. Proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat sub guvernarea anterioară

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat sub guvernarea anterioară iar propunerea legislativă a fost transmisă de Guvern către Senat înainte ca el să fie numit ministru.

Într-un mesaj publicat duminică pe Facebook , Tudorel Toader declară că, la data de 17 noiembrie 2016, Ministerul Justiţiei a înaintat CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare, iar pe 29 noiembrie 2016, plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege, cu observaţii.

Ministrul Justiţiei precizează că la punctul 2 din avizul CSM se prevede faptul că, "în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate. În opinia plenului, compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiul necorespunzător".

Toader mai spune că proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, la data de 31 ianuarie 2017, dată anterioară învestirii sale ca ministru al Justiţiei.

"Forma iniţială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiţionate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deţinut! Curtea Constituţională a respins criticile de neconstituţionalitate. Concluzionând: proiectul de lege a fost iniţiat sub guvernarea anterioară. CSM a considerat faptul că, pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiţionată. Parlamentul şi-a însuşit propunerea venită de la CSM, iar cele trei zile au fost înlocuite cu şase zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare. Legea a fost adoptată la data de 14 iulie 2017, a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 18 iulie 2018 şi a intrat în vigoare la data de 21 iulie 2017. Studiul de impact se face în procedura de legiferare, şi nu în faza de aplicare a legii!", mai scrie Tudorel Toader.

Mesajul ministrului Justiţiei vine după ce presa a relatat despre o serie de deţinuţi, eliberaţi recent în urma aplicării recursului compensatoriu, care au încălcat legea la puţin timp de la ieşirea din penitenciare. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…