Tudorel Toader: În arhiva SIPA se vor găsi documente ce țin de viața privată, dar și secrete de stat

Tudorel Toader: În arhiva SIPA se vor găsi documente ce țin de viața privată, dar și secrete de stat

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat miercuri că, în arhiva SIPA, comisia desemnată să aibă acces la informații va găsi, printre altele, documente care țin de viața privată a persoanei, dar și secrete de stat sau de serviciu, adăugând că arhiva trebuie desființată în cel mult trei ani.

"Se constituie o comisie din cinci membri care sunt certificați ORNISS să aibă acces la informațiile secrete de stat. Noi nu știm dacă sunt sau nu sunt secrete de stat acolo. Personal cred că da. Dar nu putem da arhiva pe mâna cuiva ce nu are certificat ORNISS și care, la rândul lui, în activitate să găsească documente secrete de stat, pentru că la rândul nostru am încuraja încălcarea legii. Comisia are termen trei ani de zile în care, practic, arhiva SIPA trebuie desființată. Acolo să nu se mai afle urmă de document, de dosar, de arhivă SIPA. (...) În termen de cinci zile de la publicarea hotărârii (HG privind desecretizarea arhivei SIPA — n.r.), facem propuneri de constituire a comisiei — cinci membri — doi de la Ministerul Justiției, doi de la Secretariatul General al Guvernului, unu de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Toți cu certificat ORNISS. Plus trei supleanți, câte unul provenind de la MJ, SGG, ANP, în total opt la care se adaugă încă doi secretari ai comisiei care asigură activitatea administrativă a respectivei comisii", a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției.

Cu privire la documentele existente în arhiva SIPA, Toader a precizat că vor putea fi găsite elemente care țin de viața privată, însă, ele nu vor fi făcute publice.

"În arhivă, comisia va găsi documente care țin de viața privată, înscrisuri care țin de viața privată. Sigur, respectând dreptul la viață privată acelea nu vor fi făcute publice, dar persoanele vizate, cele la care se referă respectivele informații de viață privată, pot solicita în scris comisiei. Comisia vine și are acces la partea din dosar referitoare la viața privată", a arătat ministrul Justiției.

O a doua categorie de documente ce vor fi găsite, potrivit lui Tudorel Toader, se referă la cele ale funcționarilor publici cu statut special.

"A doua categorie de informații care pot fi găsite în arhivă sunt documentele funcționarilor cu statut special care au lucrat și probabil lucrează în Administrația Națională a Penitenciarelor. Înțeleg, nu am de unde să știu, că dânșii nu pot face dovada vechimii în activitate, nu pot face dovada condițiilor pentru a-și calcula punctul de pensie, dreptul la pensie, de a-și valorifica aceste drepturi sociale pentru că nu au respectivele documente închise în arhivă. Categoric e nedrept să nu poată să-și dovedească vechimea, drepturile, decurgând din activitatea desfășurată. Sunt documente de serviciu, tehnice, care vor fi transferate la ANP ca să le înmâneze titularilor", a spus Toader.

Potrivit acestuia, ''în arhivă pot fi înscrisuri, documente cu valoare culturală-istorică, înscrisuri care, potrivit Legii Arhivelor Naționale, trebuie păstrate în arhivele naționale și nu în arhiva SIPA sau altă arhivă''.

''Când comisia va da de astfel de documente își va îndeplini obligația și le va transfera pe bază de proces verbal la sau către Arhivele Naționale", a adăugat ministrul.

Ministrul Justiției a mai arătat că în arhivă vor putea fi găsite secrete de serviciu și secrete de stat.

"Secrete de serviciu — pot fi găsite în arhivă secretele de serviciu. Pot fi declasificate prin ordin al ministrului Justiției. Vom proceda în acest sens. După ce le declasificăm, de acolo, putem vedea cel puțin trei categorii de informații. (...) Pot fi întâlnite secrete de stat. Secretele de stat vor urma regimul legal pe care îl au respectivele documente, înscrisuri cu termenul de valabilitate pe care îl cunoașteți", a afirmat Toader.

Mai mult, Toader a spus că în arhivă ar putea fi găsite elemente, indicii de natură a contura existența săvârșirii unei fapte penale.

"Pe acelea le vom trimite la Parchet, la Ministerul Public, Minister Public care are competența de a evalua dacă o faptă e penală, nu-i penală, sunt indicii rezonabile și care va proceda potrivit competențelor pe care le are", a mai spus Tudorel Toader.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...