Tudorel Toader, despre modificarea Codurilor: Toţi ne raportăm până la urmă la avizul Comisiei de la Veneţia
Legile de modificare a Codurilor penale vor fi raportate la standardele conţinute în avizul Comisiei de la Veneţia, a dat asigurări, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
"Toţi ne raportăm, până la urmă, la avizul Comisiei de la Veneţia. În fapt, la standardele pe care le consacră Comisia de la Veneţia, în fond, la acel patrimoniu constituţional comun şi, chiar dacă e Comisie de la Veneţia, nu uitaţi faptul că din ea fac parte şi ţări care nu sunt membre ale Uniunii, ţări care nu fac parte din Consiliu. Ne raportăm la respectivele standarde şi ne raportăm fiecare în poziţia constituţională pe care o are. Depinde cine solicită, depinde pentru ce solicită, depinde în ce fază a procesului legislativ se solicită acest aviz, după cum depinde foarte mult şi de stadiul adoptării legii respective. N-are importanţă când ceri, are importanţă când primeşti, iar când primeşti, în ce stadiu se află proiectul. (...) Legile sunt la promulgare. Ce să aştept eu sau ce să aştepte cineva? Să vedem reacţia preşedintelui, să vedem ce decizie ia CCR, să vedem avizul Comisiei de la Veneţia", a declarat ministrul Justiţiei la Parlament.
Toader a susţinut că "preşedintele dă indicaţii judecătorilor CCR", în contextul în care dimineaţă preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să trimită la Curtea Constituţională pachetul legilor Justiţiei, dar şi la Comisia de la Veneţia.
"Am văzut din declaraţia preşedintelui, ca şi precedentul preşedinte, că dă indicaţii judecătorilor constituţionali să nu se grăbească şi să analizeze corect sesizarea. De unde ai deduce că sfatul era necesar, era contrariu pentru că judecătorii se grăbeau sau pentru că analizau corect. Eu nu cred că e necesară această îndrumare către judecătorii CCR. În al doilea rând, observaţi deciziile pe care Curtea le-a pronunţat cu privire la proiectele acestea de lege, că în fiecare dintre ele a făcut referire - CCR - la standardele Comisiei de la Veneţia", a mai spus ministrul Justiţiei.
Atunci când CCR adoptă o decizie, indiferent care este, arată ministrul Tudorel Toader, soluţia, chiar dacă nu are un aviz de la Comisia de la Veneţia, CCR ţine cont de standardele stabilite de Comisie.
"Pentru că într-o anumită problemă punctuală, dacă Comisia s-a pronunţat într-un fel răspunzând Moldovei sau răspunzând nu ştiu cărui stat, sigur, noi putem să întrebăm, dar nu înseamnă că ne va răspunde de principiu altceva. Soluţia pe care o stabileşte standardul, care continuu se ridică, niciodată nu coboară, (...) face parte din patrimoniul constituţional comun şi la el trebuie să ne raportăm. (...) Cât durează - depinde de complexitatea întrebării şi de momentul în care întrebarea e primită. Comisia se întruneşte de patru ori pe an", a explicat ministrul Justiţiei. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)