Tudorel Toader despre comunicatul procurorului Iordache de la PÎCCJ: Este oarecum necuprinzător
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră "oarecum necuprinzător" comunicatul în care Elena Iordache, magistratul care instrumentează dosarul fostului procuror-şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, susţine că procurorul general Augustin Lazăr nu a exercitat vreo presiune sau ameninţare faţă de persoana sa.
"Comunicatul pe care l-a dat Biroul de presă (...) în numele Parchetului de la Înalta Curte este oarecum necuprinzător. De ce anume? Pentru că, se spune acolo, procurorul de caz a afirmat că procurorul general n-a făcut. Bun, dar nu a zis nici 'direct' sau 'indirect'. N-a făcut, ceea ce înseamnă că e ca într-o frază mai veche şi celebră: 'jur că n-am dat cu pumnul', dar poate am dat cu altceva. (...) În comunicat nu a spus, repet, nu a făcut presiuni directe sau indirect, ci nu a făcut direct, lăsând a se înţelege, ca între jurişti, per a contrario, că soluţia cealaltă poate fi valabilă", a declarat Toader miercuri seară, la România TV.
Elena Iordache, magistratul care instrumentează dosarul fostului procuror-şef al DNA Ploieşti Lucian Onea, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, că procurorul general Augustin Lazăr nu a exercitat vreo presiune sau ameninţare faţă de persoana sa.
"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, nu a exercitat vreo presiune sau ameninţare, nu a avut atitudini contrare Codului Deontologic al Magistraţilor faţă de persoana mea, în referire la cauza mediatizată în presă", a declarat Elena Iordache, prin intermediul Biroului de presă al Parchetului General.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica eventuale acte şi fapte de natură să încalce independenţa procurorului Elena Iordache.
"Deţin foarte multe informaţii cu privire la modul în care se desfăşoară ancheta, de data aceasta de către procurorul Elena Iordache de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Informaţiile au apărut şi în spaţiul public şi este foarte bine că au apărut ca să ştie românii cu adevărat care este faţa Justiţiei, care trebuie să-i fie aşteptările, care sunt formele prin care se realizează drepturile şi libertăţile fundamentale. În acest context, pe baza informaţiilor reţinute şi auzite în acelaşi timp, am solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să procedeze la sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea verificării eventualelor acte şi fapte de natură să încalce independenţa procurorului Elena Iordache. Subliniez următorul lucru - eventuale acte, fapte de natură să încalce independenţa, în sensul de natură să împiedice normala desfăşurare a urmăririi penale, că asta înseamnă în esenţă, până la urmă, independenţa procurorului: să îl laşi să facă ceea ce Codul de procedură penală îi cere atunci când este sesizat cu o posibilă faptă de natură penală", a declarat Toader, la Antena 3.
Ministrul Justiţiei a adăugat că nu trebuie confundată cererea de apărare a independenţei cu solicitarea de protecţie.
"Să nu confundăm solicitarea de apărare a independenţei cu eventuala solicitare de protecţie a procurorului, oricare ar fi el, Elene Iordache vorbim în cazul acesta. Protecţia integrităţii fizice, sănătăţii, ferească Dumnezeu - vieţii, nu o realizează nici CSM-ul, nici Inspecţia Judiciară, sigur că nici ministrul Justiţiei, ci poate fi solicitată, poate fi acordată, în condiţiile legii, de către Serviciul de Protecţie şi Pază. Prin urmare, eu am acţionat şi acţionez pe latura aceasta a asigurării, garantării independenţei funcţionale, a independenţei procurorului de caz, pentru a-şi îndeplini misiunea constituţională pe care o are, fără ingerinţe venite indiferent de la cine", a explicat Toader.
Deputatul Andreea Cosma i-a cerut marţi ministrului Tudorel Toader să îi transmită ce decizii a dispus pentru apărarea independenţei procurorului Elena Iordache.
"Văzând informaţiile apărute în presă în cursul zilelor de 21.05.2018 şi 22.05.2018 în sensul că asupra procurorului Elena Iordache din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-ar face presiuni în sensul ca aceasta să dispună o altă soluţie decât cea pe care ar intenţiona să o ia potrivit legii şi conştiinţei sale, vă solicit să-mi comunicaţi ce măsuri dispuneţi pentru apărarea independenţei procurorului de caz şi împiedicarea oricărei imixtiuni ierarhice sau de altă natură în activitatea unui procuror, care trebuie să se bucure de independenţă totală pe soluţii", se arăta în solicitarea parlamentarului. AGERPRES