Tudorel Toader: ANP va face un calcul pentru a vedea câţi deţinuţi au stat în condiţii necorespunzătoare
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) va calcula câţi deţinuţi au stat în condiţii necorespunzătoare, iar ulterior se va stabili suma care va fi oferită în acest caz, astfel încât impactul financiar să nu fie prea mare, a declarat miercuri ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
"Avem cerinţa CEDO, exemplele altor state, Ungaria, Italia, care au dat şi 5 euro pe zi de detenţie necorespunzătoare, eu nu aş avansa suma, pentru că nu o stabilesc eu. ANP va face un calcul de la momentul 2012 încoace, de când s-a dat hotărârea semi-pilot, va vedea câţi deţinuti au stat în traseul lor carceral în condiţii necorespunzătoare, vom vedea câtor deţinuţi va trebui să le dăm despăgubiri, cât va fi numărul de zile total şi atunci vom stabili suma, ca să nu fie impactul financiar prea mare, deci nu stabilesc eu. Când avem stabilit numărul total de zile de condiţii necorespunzătoare, atunci vedem impactul şi vedem cât e suma de despăgubit", a spus Toader, miercuri, cu ocazia prezentării de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Direcţia de Probaţiune a rapoartelor de activitate pe 2017.
El a subliniat că proiectul de lege privind acordarea de despăgubiri nu e o ''invenţie românească'' şi că hotărârea pilot a CEDO face referire la acordarea lor.
Întrebat de jurnalişti dacă cei care au executat pedeapsa înainte de 2012 în condiţii improprii nu au dreptul să beneficieze de prevederile legii, Toader a răspuns: "Orice lege intră în vigoare la un moment dat şi orice lege se aplică pe viitor. Vă dau un exemplu. Ce se întâmplă cu cineva care a executat o pedeapsă pentru o anumită faptă pe care, la un moment dat, legiuitorul a dezincriminat-o? Ce faci cu pedeapsa lui executată? Intră în ceea ce se numeşte puterea lucrului judecat, stabilitatea raporturilor juridice".
Pe de altă parte, ministrul a menţionat că există un proiect de statut pentru consilierii de probaţiune şi că s-a stabilit la Ministerul Justiţiei un set de zece măsuri strategice de dezvoltare a sistemului judiciar.
Totodată, el a făcut referire la un proiect care vizează construirea unei arhive la nivelul fiecărei curţi de apel.
"Un proiect ce mie îmi place şi care a fost acceptat spre finanţare de Banca Mondială - să construim la nivelul fiecărei curţi de apel o arhivă modernă, mare, încăpătoare, funcţională, în care să arhivăm toate documentele instanţelor de judecată şi pachetelor de lângă acestea arondate unei curţi de apel. În felul acesta cine are nevoie de un document - după lege trebuie să le păstrăm 90 de ani - se duce la arhivă, care e modernă, va asigura condiţiile de păstrare, cetăţeanul are acces la serviciul de recuperare, de primire a unei copii. În acelaşi timp, spaţiile instanţelor şi parchetelor, care sunt sufocate astăzi de documente de arhivă, vor fi eliberate şi folosite cu alte scopuri; printre ele poate fi şi un birou pentru consilierii de probaţiune", a adăugat Toader. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)