Tudor Chirilă, mesaj sumbru după crima din Caracal: „România e în colaps. Pentru cetăţenii României este încă un „rezultat” al corupţiei şi coruptibilităţii

Tudor Chirilă, mesaj sumbru după crima din Caracal: „România e în colaps. Pentru cetăţenii României este încă un „rezultat” al corupţiei şi coruptibilităţii

Tudor Chirilă, unul dintre cei mai vocali artişti cu privire la evenimentele de pe scena politică, şi nelipsit la protestele comunităţii civice, a reacţionat în cazul răpirilor din Caracal. Într-un mesaj pe pagina personală de Facebook, artistul creionează o imagine sumbră a României şi critică reacţiile „incompetente şi dezumanizante“ ale autorităţilor, dar şi ale românilor de rând, la evenimente tragice.

„Este greu să postezi obiectiv despre ce s-a întâmplat la Caracal. Toţi cei cu care am vorbit sunt indignaţi şi sufocaţi de sentimentul neputinţei. România a ajuns la un nivel pentru care trebuie inventat vocabular nou. Un vocabular şocant care să ne trezească. Incompetenţă, prostie, nepăsare, absurditate, rea voinţă, şmecherie, hoţie, hoţi, infractori, grup infracţional organizat, mafie politică, lipsă de empatie, politruci, nesimţire, neruşinare sunt cuvinte care şi-au pierdut forţa. Ultrafolosite, ele s-au tocit de sens.

Am ajuns să vorbim despre absurd ca despre o plată a unei facturi. Nu mai avem capacitatea de a ne indigna. Nu ne mai indignăm în legătură cu nimic, la niciun fel de eveniment tragic care vorbeşte (a câta oară??) despre situaţia incredibilă în care a ajuns ţara noastră. Suntem lipsiţi de speranţa că putem să resetăm mentalitatea unui popor anesteziat definitiv, programat să nu vadă decât orizontul îngust individual în care ne zbatem ca nişte mormoloci căutând supravieţuirea.

Este ceva iremediabil defect în felul în care acţionăm şi reacţionăm la evenimente tragice. Ce s-a întâmplat la Caracal este profund legat de ce s-a întâmplat la Colectiv sau în cazul Sorinei sau în miile de cazuri în care dramele individuale au loc cu concursul larg al unor autorităţi incompetente şi dezumanizate“, şi-a început Chirilă mesajul.

Actorul e de părere că România e în colaps, iar ţara nu pare să aibă şanse de recuperare.

„Dezumanizare e un cuvânt potrivit pentru ce trăim acum. Sensul în care îl folosesc e ăla care decojeşte de pe noţiunea de Om orice formă de minimă atenţie la lumea din jurul nostru, la nevoile celor de lângă noi. Nu mai trăim decât pentru noi, se vede în cum parcăm, în cum conducem, în cum ne vorbim, în cât de mult ne pasă de ceea ce avem în comun, în disperarea de a demonstra că interlocutorul nostru e prost. Codul roşu al inteligenţei morale şi emoţionale s-a aprins de mult.

Când prim ministrul ţării tale se numeşte Viorica Dăncilă şi când tot, dar absolut tot aparatul administrativ, de la guvern până la administraţiile locale, este capturat de o reţea bine pusă la punct de soldaţi ai şmecheriei şi căpătuielii, avem imaginea clară a României de azi. România este în colaps.

Este bine să ştim asta în fiecare zi în care ne deplasăm pe stradă, pentru că se pare că nu suntem deloc la adăpost de asemenea tragedii, iar ţara nu pare să se repare. România este în stare de avarie, numai că pentru noi avarie a ajuns să aibă altă semnificaţie: e doar o formă de a anunţa că eşti ocupat, grăbit şi vii imediat după ce ai lăsat maşina blocând singura bandă a unei străzi sau o trecere de pietoni“, a scris artistul.

Tudor Chirilă e de părere că, în asemenea situaţii de criză, o soluţie ar putea fi „să apelăm la educaţie“.

„Nu ştiu care e soluţia la criza României. Nu am asemenea competenţe. Ştiu doar că dacă vrem să mai avem vreo cât de mică şansă la decenţă trebuie să apelăm la educaţie. Un om căruia să-i pese de alţii şi să fie receptiv la comunitatea în care trăieşte se formează din creşă şi grădiniţă. Acolo unde educatoarea ar trebui să-i explice copilului că orice acţiune a lui are un impact în lumea în care trăieşte. Şi că inactiv şi nepăsător nu este o variantă. Cu condiţia ca educatoarea să fie educată. Nu ştiu însă cum ne putem educa noi, cei care vorbim despre educaţia copiiilor noştri şi întreţinem eşecul numit România“, a continuat actorul.

„PS. O familie este în doliu şi şi-a pierdut copilul de 15 ani. Copilul de 15 ani ar fi putut fi salvat. Oare reuşim cu adevărat să ne închipuim pentru o secundă ce trăiesc acei părinţi? Avem puterea să ne imaginăm pentru o secundă cum un perete imens de beton negru s-a prăbuşit asurzitor la un centimetru de ochii acestor oameni? Vedem cu ochii minţii cum ei nu mai întrevăd nicio speranţă? Nu, nu putem face asta.

PS2. Pentru Viorica Dăncilă şi «clasa politică» e doar o întâmplare nefericită, un viciu de sistem, o greşeală. Pentru cetăţenii României este încă un «rezultat» al corupţiei şi coruptibilităţii“, a încheiat Chirilă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Pe asta ați citit-o?

4 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii