Tudor Breazu, adus la DNA

Tudor Breazu, adus la DNA

Omul de afaceri Tudor Breazu, arestat preventiv în dosarul "Gala Bute", a fost adus joi la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat.

Tudor Breazu, apropiat al Elenei Udrea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma deciziei din 8 februarie a Curții de Apel București, însă hotărârea a fost atacată la ÎCCJ, contestația fiind judecată joi.

El este acuzat de complicitate la luare de mită pentru că ar fi primit bani, sub forma unor contracte fictive de publicitate, care ulterior ajungeau la Elena Udrea.

Procurorii susțin că, în perioada 2010-2012, în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului se dezvoltase o practică în baza căreia reprezentanții societăților comerciale care primeau finanțări de la MDRT sau de la companii subordonate 'întorceau' un procent de 10% din sume către persoanele cu funcții de conducere din aceste instituții și că un rol important în acest mecanism îl avea Tudor Breazu, care avea o relație suficient de apropiată cu ministrul și cu persoane cu funcții înalte cum era Ana—Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții.

Tudor Breazu este în prezent administratorul S.C. Agro Green Nana SRL, societate la care unic asociat este Elena Udrea și care este finanțată din fondurile proprii ale acesteia.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă se mai arată că, în perioada 2009 — 2012, el a cumpărat mai multe imobile de la persoane fizice sau juridice din subordinea Ministerului Turismului (o vilă în Eforie Sud de la S.C. Carmen Sylva S.A.) sau care aveau relații cu această instituție (teren în Voineasa într-o zonă unde se executa un proiect finanțat prin programul 'Schi în România'), iar în 2014 a primit de la Elena Udrea un automobil Porsche Cayenne Turbo în schimbul prețului declarat de 5.000 euro, de aproximativ 8 ori mai puțin decât valoarea de piață.

Tudor Breazu este acuzat că le-a ajutat pe Elena Udrea și Ana Maria Topoliceanu să primească aproximativ 300.000 de lei de la Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei societăți comerciale, pentru a obține plata la timp a lucrărilor executate.

Pentru a asigura o aparență de legalitate, Breazu ar fi creat un circuit fictiv, prin care banii au ajuns în patrimoniul celor două. Astfel, după ce Compania Națională de Investiții făcea plățile pentru lucrările efectuate, Tudor Breazu dispunea transferul a 10% din suma încasată către o societate controlată de un alt consilier al ministrului Udrea, Ștefan Lungu, în baza unor contracte de consultanță fictive. Banii ajungeau ulterior înapoi la Breazu, fie în numerar, fie prin intermediul unei firme controlate de acesta, sub forma unor contracte fictive de consultanță.

Prin această metodă s-au realizat patru transferuri bancare, la care s-a adăugat și o plată în numerar, suma totală fiind de aproape 300.000 de lei.

O parte din această sumă a fost înmânată în numerar Anei Maria Topoliceanu, care ulterior i-a dat banii Elenei Udrea, fie la domiciliul acesteia, fie în biroul de la minister.

Potrivit procurorilor, banii rămași ar fi fost folosiți de Tudor Breazu pentru a plăti diferite cheltuieli pentru Udrea și Topoliceanu. Este vorba despre cheltuieli ocazionate de organizarea unei petreceri la Predeal în 2012, cu ocazia zilei de naștere a Elenei Udrea, dar și de mai multe excursii în străinătate pentru Udrea și Topoliceanu, dar și pentru el însuși. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”