TSUNAMI la Lukoil

TSUNAMI la Lukoil

SC Petrotel Lukoil Ploiesti, directorul companiei, Andrey Iurevici Bogdanov, si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, sub acuzatia ca au creat statului roman un prejudiciu de 1,76 miliarde euro.

Potrivit unui comunicat de presa, prejudiciul ar fi de 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 EUR. Procurorii au pus sechestru pe:
176.840.629 actiuni la o valoare de 2,5 lei/actiune, in valoare totala de 442.101.572,5 lei:

*primele de emisiune detinute de inc. LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, actionar majoritar in cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, in valoare totala de 1.880.931.388 lei.

*conturile detinute de PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti la ABN AMRO BANK Olanda devenita, ulterior RBS BANK Olanda, precum si a sumelor ce se vor vira ulterior, pana la concurenta sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

*conturile detinute de tertul actionar majoritar al inc. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda la CITY BANK LONDRA, pana la concurenta sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Cine sunt persoanele si companiile trimise in judecata:

1. BOGDANOV ANDREY IUREVICI, cetatean rus, director general si membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosirea cu rea credinta a capitalului societatii

2. SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani

3.LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii

4.RATA ANDREI, cetatean moldovean, membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosirea cu rea credinta a creditului societatii

5. DANULESCU DAN, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii

6. DUTU DOREL, contabil sef in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii

7. VOINSTEV ALEXEY, cetatean rus, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii

8. KUZINA OLGA, cetatean rus, director general adjunct in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit rechizitoriului citat in comunicatul de presa:

In perioada 2011-2014, inculpatii, in calitate de administratori si directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, au folosit cu rea credinta bunurile si creditul de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societati comerciale in care aveau interes direct sau indirect, prin incheierea in numele si pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti a unor contracte de achizitie de materie prima (titei) precum si prin incheierea unor contracte de livrare de produse finite in conditii de pret dezavantajoase societatii comerciale, avand ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preturi de livrare situate sub costurile de productie.

In aceeasi perioada inculpatii au folosit cu rea credinta creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membra a grupului LUKOIL, in care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea ca au dispus, autorizat, incuviintat efectuarea de plati cu titlu de restituire de imprumut in virtutea contractelor de creditare in cadrul carora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti avea calitatea de imprumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume imprumutate carora, cu stiinta si in detrimentul societatii le-au schimbat destinatia prin stingerea unui imprumut in curs, favorabil ca si conditii de creditare cu un imprumut defavorabil ca si conditii de creditare destinat investitiilor si care nu s-au regasit in investitiile societatii precum si sume restituite cu titlu de rambursare imprumut si provenite dintr-un aport de capital simulat.
De asemenea, in sarcina inculpatilor s-a retinut ca in aceeasi perioada au dispus si ordonat transferuri de sume de bani cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunii de utilizare cu rea credinta a creditului societatii, fapte care intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de spalare de bani.

Activitatea de urmarire penala s-a desfasurat cu sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii si al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova.

CONTEXT

Aceasta rafinarie s-a aflat anul trecut in centrul unui scandal imens cu conotatii politice, dupa ce Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a decis, in luna octombrie, punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel Lukoil aflate in depozitele si conductele Oil Terminal, pana la concurenta sumei de 1,039 miliarde lei. Prejudiciul estimat era de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

In disputa a intervenit insa premierul Victor Ponta, care s-a declarat nemultumit de sechestrul impus de procurori in cazul prezumtivei evaziuni de 230 de milioane de euro de la Lukoil, afirmand ca acolo sunt 3.500 de angajati care trebuie sa isi primeasca salariile iar actionarii nu "fugeau cu conductele in Rusia".

In urma declaratiilor facute de premier, sechestrul asupra bunurilor Petrotel a fost ridicat partial.

De altfel, in acea perioada Lukoil a amenintat cu inchiderea rafinariei.

Lukoil Romania detine o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…