Trupele ucrainene dezvăluie „cea mai mare problemă“ care îl avantajează pe Putin în acest moment

Trupele ucrainene dezvăluie „cea mai mare problemă“ care îl avantajează pe Putin în acest moment

Soldații ucraineni descriu adesea războiul ca pe un duel de artilerie. Orașele aflate de-a lungul liniei frontului sunt bombardate zi și noapte.

Soldați ucraineni într-un exercițiu la Harkov FOTO: Profimedia

Soldați ucraineni într-un exercițiu la Harkov FOTO: Profimedia

Explozii au răsunat în fundal, în timp ce soldații din brigada ucraineană de asalt în munte 10 pregăteau o dronă pentru decolare. Unitatea se afla într-o poziție protejată la doi kilometri de linia frontului, la nord de Soar, controlat de Rusia, în estul Ucrainei, potrivit news.yahoo.com.

The Daily Beast a fost alături de unitatea de drone luna trecută, ascunsă printre copaci, cu o baracă drept adăpost ultima când armata rusă a ripostat la foc. Unitățile de drone sunt ochii armatei ucrainene, iar activitatea lor este crucială în identificarea echipamentelor militare rusești, cum ar fi tancurile și artileria.

La scurt timp după sosirea unității de drone, o poziție ucraineană din apropiere a fost lovită în mod repetat de forțele rusești. Drona a fost trimisă sus pentru a localiza sursa, iar un tun antitanc rusesc a fost descoperit în curând lângă niște copaci. Petro, un caporal în armata ucraineană și liderul unității de drone, a chemat-o la fața locului. O unitate de artilerie ucraineană a răspuns, dar numai cu un singur foc.

Petro a declarat pentru The Daily Beast că este nevoie de aproximativ șase proiectile de artilerie pentru a elimina o țintă, dar lipsa de muniție i-a forțat să folosească un singur foc - suficient pentru a speria tunul antitanc rusesc și a-l face să se retragă.

"O grenadă poate fi trimisă pentru a speria, iar apoi ei, forțele rusești, nu lucrează timp de o oră sau două", a spus Petro. "Este evident că avem nevoie de mai multă muniție. Rușii au și ei probleme cu muniția, dar în general au mult echipament. Facem tot posibilul să răspundem".

O mare problemă

Soldații ucraineni descriu adesea războiul ca pe un duel de artilerie. Orașele aflate de-a lungul liniei frontului sunt bombardate zi și noapte, în special orașe cheie precum Bakhmut și Avdiivka. În prezent, se raportează penurii de muniție de-a lungul întregului front.

"Sunteți pe linia frontului. Ei vin spre tine și nu ai cu ce să tragi", a declarat luna trecută un comandant de batalion din Brigada 46 de asalt aerian pentru The Washington Post. Soldații ucraineni care apără orașul încercuit Bakhmut au raportat, de asemenea, lipsuri pentru agențiile locale. "Avem nevoie de muniție, muniție, muniție, muniție", a declarat recent Illia, un mortarman din unitatea 3017 a Gărzii Naționale a Ucrainei, pentru Kyiv Independent, adăugând că adesea primesc doar 10 cartușe pe zi, suficiente pentru un minut de muncă.

Un soldat din Brigada a 3-a de asalt separat din estul Ucrainei, care a vorbit cu The Daily Beast sub rezerva anonimatului, a împărtășit povești similare. El a adăugat că, în ciuda dificultăților, oamenii săi continuă să lupte, provocând pierderi mari armatei rusești care avansează.

Între timp, Occidentul încearcă cu disperare să crească producția pentru Ucraina. La 20 martie, UE a fost de acord să crească producția și să trimită un milion de cartușe de muniție Ucrainei în termen de 12 luni.

"Trebuie să recunoaștem că un milion de cartușe reprezintă un minim de ceea ce are nevoie Ucraina - dar acest lucru este încă departe de ceea ce are nevoie Ucraina pentru a face o diferență pe teren și pentru a-și susține ofensiva", a declarat ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, cu privire la acest acord.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut, de asemenea, ca industria de apărare rusă să își mărească producția de muniție. În ianuarie, Serghei Chemezov, șeful companiei ruse de apărare Rostec, a declarat că fabricile sale "lucrează aproape non-stop" pentru a face acest lucru.

"Nu avem de ales”

Înapoi la unitatea de drone, un sergent, Oleg, a declarat pentru The Daily Beast că donațiile occidentale sunt esențiale pentru capacitatea de luptă a Ucrainei, dar nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoile ucrainenilor.

"Cea mai mare problemă a noastră este că rămânem fără proiectile de artilerie... Pentru a-i opri pe ruși, trebuie să muncim constant, să muncim, să muncim, să muncim și să muncim. Grenadele nu durează la nesfârșit. Nu putem lucra atât de intensiv pe cât ne-am dori", a declarat Oleg în tranșee.

Petro a adăugat că, la începutul invaziei, rușii nu se adăposteau întotdeauna și rămâneau mult timp pe poziții, ceea ce făcea mai ușoară lovirea lor. Acum, ei își țin tancurile în mișcare. "Ei se adaptează. Încep să se gândească la cum să lupte mai bine. Învață din problemele și greșelile lor", a explicat Petro.

După lansarea dronei, unitatea de lângă Soledar a avut ochi pe pozițiile rusești de cealaltă parte a liniei frontului și le-a urmărit fiecare mișcare. Au observat soldați ruși care se plimbau printre clădiri și tancuri în mișcare, au notat totul și au transmis informațiile comandamentului lor.

"Ori învingem, ori murim. Nu avem altă alegere. Oamenii noștri de aici sunt gata să moară. Noi vrem doar să câștigăm", a spus Oleg.

Ochi peste tot

Nu doar dronele ucrainene se plimbă pe cer în apropierea liniei frontului. Rușii încearcă, de asemenea, să localizeze pozițiile ucrainene cu ajutorul dronelor. Din adăpost, echipa de drone a putut auzi un avion rusesc lansând bombe, trimițând unde de șoc sub picioarele lor. Excavația noroioasă protejează echipa de fragmente, dar s-ar putea prăbuși dacă este lovită direct.

La un spital de campanie din apropiere, câteva zile mai târziu, The Daily Beast a putut vedea costul uman al bombardamentelor. Serghei, un soldat ucrainean în vârstă de 40 de ani, a sosit cu un bandaj la un ochi, după ce a fost lovit de fragmentele unei explozii în apropierea liniei frontului.

Ultimul lucru pe care și-l amintește a fost sunetul unei drone rusești, urmat la scurt timp de un atac rusesc cu grenade de mortier, care au aterizat peste tot pe câmp. Una dintre ele a lovit un soldat de lângă el, care a murit pe loc, a spus el. Șocat, Serghei s-a aruncat la pământ pentru a se adăposti. Aceasta era doar prima sa zi pe front, după ce se antrenase în Marea Britanie.

El a spus că este greu de descris luptele de pe linia întâi pentru cei care nu au fost acolo.

"Este îngrozitor, dar nu regret că sunt aici, pentru că lupt pentru ca copiii mei să trăiască în libertate", a spus Serghei, după ce a descoperit că, spre ușurarea sa, un fragment îi ratase de puțin ochiul. "Ne lipsește echipamentul... Dar asta nu ne va împiedica să luptăm și să îi oprim."

Alții nu sunt la fel de norocoși. Doi soldați au ajuns pe targă, tremurând de frig și cu fragmente în picioare. Le-au fost înfășurate în jurul lor timp de ore întregi pentru a opri sângerarea. Au așteptat șapte ore pe linia frontului pentru a fi evacuați după ce au fost loviți.

Unul dintre ei, care nu a vrut să își dea numele, a declarat pentru The Daily Beast că, în ciuda situației de pe front, este nerăbdător să se întoarcă pe front atunci când se va recupera. Dacă ucrainenii rămân fără muniție, a spus el, va folosi pur și simplu pietre pentru a lupta.

”Nu mă pot opri”

Oleg a împărtășit sentimente similare. El a declarat pentru The Daily Beast că nu există altă opțiune decât victoria ucraineană. El a indicat un videoclip online din martie, care ar fi arătat un soldat ucrainean capturat, împușcat de ruși, în timp ce spunea: "Glorie Ucrainei".

Pentru Oleg și Petro, este imposibil să facă vreo înțelegere cu Rusia după ce au văzut videoclipuri ca acestea. Victoria Rusiei va însemna sfârșitul statului ucrainean, au spus ei.

"Avem unii dintre cei mai buni soldați din întreaga lume. Ne-am opus foarte eficient celei de-a doua mari armate din lume. Suntem încă aici, nu fugim, suntem gata să luptăm. Avem nevoie doar de mai multe proiectile de artilerie", a spus Oled. "Cel mai eficient lucru pe care NATO îl poate face pentru a opri Rusia este să ne dea mai multă muniție. Atunci, îi vom opri noi".

"Sper să putem câștiga acest război cât mai repede posibil, pentru a ne putea întoarce acasă", a adăugat Petro. "Vreau să mă întorc acasă la părinții mei, la soția mea și la fratele meu. Să mă duc la muncă, să merg la o cafenea, să mă întâlnesc cu prietenii mei."

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...