Trupele ucrainene au debarcat pe malul stâng al râului Niprului. Kievul cere tăcere informațională VIDEO

Trupele ucrainene au debarcat pe malul stâng al râului Niprului. Kievul cere tăcere informațională VIDEO

Forțele ucrainene au stabilit cu succes poziții de-a lungul malului estic al râului Nipru în ultimele zile, un semn că forțele ruse își pierd pozițiile defensive în sud, a informat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Organizația de cercetare cu sediul la Washington DC a spus că bloggerii militari ruși au fost capabili să furnizeze suficiente imagini și rapoarte geolocalizate pentru a confirma prezența armatei ucrainene de cealaltă parte a graniței naturale începând de sâmbătă. Regiunea Herson, în sudul țării, se află în apropierea Crimeei și a fost în mare parte sub control rusesc încă din primele faze ale războiului.

Evoluția vine în vreme ce analiștii occidentali bănuiau de multă vreme că Ucraina va lansa o ofensivă de primăvară asupra pozițiilor defensive rusești, care a stagnat în timpul iernii, când războiul se apropia de primul an de luptă. La sfârșitul anului 2022, Ucraina a reușit să recucerească orașul Herson , o victorie cheie care a lăsat Rusia fără controlul niciunui mare oraș ucrainean.

ISW nu a putut confirma amploarea sau intențiile debarcărilor, care par să fi avut loc la nord de Oleșki, un oraș vizavi de Herson, de cealaltă parte a râului Niprului.

Imaginile înregistrate pe 18 aprilie arată vehicule amfibii ucrainene care debarcă pe malul de est al râului, stabilind un cap de pod. Podurile de peste râu fuseseră anterior distruse, deoarece Ucraina încerca să taie liniile de aprovizionare rusești în Herson.

ISW a spus că filmările indică faptul că, pe lângă stabilirea de poziții de-a lungul malurilor râului Nipru, forțele ucrainene au avansat până la periferia de nord a Oleșki și la vest de Daci, o așezare care se află de fiecare parte a podului Antonovski - care a fost distrus de atacurile cu rachete ucrainene pentru a opri forțele ruse care se aflau anterior în orașul Herson.

Soldații ucraineni luptă cu invadatorii ruși FOTO Profimedia

Soldații ucraineni luptă cu invadatorii ruși FOTO Profimedia

Acesta a adăugat că dovezile sugerează că forțele ruse nu aveau control asupra insulelor din râurile Kinka și Ceaika din apropiere, lângă podul Antonovski.

ISW a declarat că bloggerii militari ruși „au susținut pe 20 și 22 aprilie că forțele ucrainene și-au menținut poziții în estul regiunii Herson timp de săptămâni, au stabilit linii de aprovizionare stabile către aceste poziții și efectuează în mod regulat ieșiri în zonă – toate indicând o lipsă de control rusesc. peste zonă”.

Imaginile geolocalizate publicate de un blogger militar rus sâmbătă arată că forțele ucrainene au stabilit poziții pe malul fluviului Nipru la nord de Oleșki (7 km sud-vest de orașul Herson) și au avansat până la periferia nordică a așezării de pe autostrada E97, precum și la vest de Daci (10 km sud de orașul Herson).

Aceste imagini indică, de asemenea, faptul că este posibil ca forțele rusești să nu controleze insulele din râurile Kinka și Ceaika la mai puțin de o jumătate de kilometru la nord de pozițiile ucrainene geolocalizate în apropierea podului Antonovski.

Bloggeri de război ruși au susținut pe joi și sâmbătă că aprilie că forțele ucrainene mențin poziții pe malul estic din regiunea Herson de săptămâni, au stabilit linii de aprovizionare stabile către aceste poziții și efectuează în mod regulat incursiuni în zonă - toate acestea indicând lipsa controlului rusesc asupra zonei.

Mărimea și intenția acestor poziții ucrainene rămân neclare, la fel ca și capacitatea și dorința Ucrainei de a menține poziții în această zonă.

Harta de luptă a unui alt blogger arată că forțele rusești nu controlează unele insule din delta fluviului Nipru la sud-vest de orașul Herson, sugerând posibile avansuri ucrainene pe aceste insule.

Unii bloggeri militari ruși s-au plâns că ritmul lent al focului de artilerie rusesc, din cauza centralizării excesive a comandamentului militar rus, a permis forțelor ucrainene să debarce pe malul estic.

Este posibil ca forțele rusești să aibă ca prioritate menținerea apărării în zonele urbane, cum ar fi Oleșki și Nova Kakhovka, lăsând insulele din delta Niprului fără control.

Șeful centrului de presă al comandamentului operațional „Sud” Natalia Humeniuk nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informațiile și a cerut tăcerea informațională.

„Vreau ca toată lumea să înțeleagă că se lucrează foarte greu atunci când este cu adevărat necesar să treacă un astfel de obstacol precum Niprul, de exemplu. Când linia frontului trece printr-un râu atât de larg și puternic. Prin urmare, condițiile unei operațiuni militare necesită tăcere informațională până când aceasta este suficient de sigură pentru armata noastră. De aceea trebuie să avem răbdare”, a spus Humeniuk.

Totodată, ea a adăugat că ocupanții de pe malul stâng al regiunii Herson încearcă să se ascundă în spatele populației locale pentru a se asigura cu un „scut uman” pe noile linii de apărare. În plus, inamicul încearcă să atragă cât mai departe forțele mai puternice și mai pregătite.

Șeful instalat de Rusia în regiunea Herson a negat informația. „Nu există niciun punct de sprijin inamic pe malul stâng (estic) al râului Dnipro ... armata noastră controlează complet acest teritoriu. Pot exista cazuri de grupuri de sabotaj inamice care fac debarcări pentru a-și face un selfie, înainte de a fi ... distruse sau împinse în apă de luptătorii noștri”, a scris Vladimir Saldo pe canalul său Telegram.

.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”