Trupele SUA au ajuns în Polonia pentru exerciţii militare comune, pe fondul situaţiei din Ucraina
Aproximativ 150 de soldaţi din cadrul Brigăzii Aeropurtate a Statelor Unite au aterizat în nord-vestul Poloniei pentru a dezvolta exerciţii militare comune, în vederea solidarităţii Alianţei Nord-Atlantice cu ţările baltice.
În zilele următoare, alţi 450 de soldaţi americani urmează să ajungă în Estonia, Letonia şi Lituania tot pentru exerciţii militare comune, potrivit unui comunicat al Pentagonului.
Ambasadorul american la Varşovia, Stephen Mull a declarat că „Statele Unite au o obligaţie solemnă în cadrul NATO pentru a reasigura securitatea Poloniei”.
Exerciţiile militare urmează să se desfăşoare aproximativ o lună, conform contraamiralului John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului.
De curand, Ministerul britanic al Apărării a confirmat că avioane ruseşti au fost reperate în apropierea Scoţiei, însă acestea au părăsit regiunea la scurt timp dupa ce câteva aeronave britanice au fost trimise să investigheze apropierea de spaţiul aerian.
Situaţia din Ucraina rămâne una tensionată, în special în urma ameninţărilor recente venite din partea Rusiei. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că în cazul în care interesele Rusiei vor fi atacate în mod direct în Ucraina, Moscova îşi rezervă dreptul de a interveni militar, la fel ca în Osetia de Sud, cu respectarea însă a dreptului internaţional.
„În cazul în care interesele noastre, legitime, sunt atacate în mod direct, aşa cum au făcut în Osetia de Sud, nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional", a precizat şeful diplomaţiei ruse într-un interviu postului de televiziune RT.
În acest context, NATO şi-a arătat „preocuparea” faţă de ameninţările Rusiei, făcând totodată apel către Moscova pentru o soluţionare diplomatică a conflictului din estul Ucrainei.
„Suntem preocupaţi de declaraţiile venite din partea Rusiei care ameninţă Ucraina cu o intervenţie militară. În acest moment, Rusia are responsabilitatea de a calma situaţia, în loc de a folosi o retorică inflamată, capabilă să deturneze mai degrabă situaţia”, a declarat secretarul general adjunct al Aliantei, Alexander Vershbow.
De asemenea, autorităţile din Kiev au cerut din nou Rusiei să îşi retragă trupele masate la graniţa cu Ucraina. „Cerem din nou Rusiei să-şi retragă forţele militare care se află în prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Concentrarea trupelor în această zonă reprezintă o ameninţare reală care putea duce la agravarea situaţiei în estul Ucrainei”, a anunţat Ministrul de Externe al Ucrainei, conform agenţiei Ukrinform.
Pe lângă prezenţa militară terestră, NATO deţine şi patru vase în Marea Neagră: distrugătorul USS Donald Cook, fregatele USS Taylor şi USS Truxtun precum şi nava franceză Dupuy de Lome. Rusia a criticat deseori prezenţa navelor militare din Marea Neagră care, potrivit Moscovei, ar fi depăşit intervalul de 21 de zile, termenul legal de staţionare convenit în tratatele internaţionale.
Sursa: adevarul.ro