Trupele ruse se regrupează pe frontul de la Harkov

Trupele ruse se regrupează pe frontul de la Harkov

Un ofițer ucrainean a relatat că situația din sectorul Harkov rămâne dificilă, dar că nu au avut loc totuși schimbări semnificative în pozițiile din prima linie, relatează Kyiv Post.Trupele ruse se regrupează în sectorul Harkov și pregătesc trupe pentru a ataca orașul Vovceansk, a declarat colonelul Vitali Saranțev, purtător de cuvânt al Grupului Operațional Tactic Harkov.

Militarii ucraineni din Brigada 57 Motorizată se regrupează într-o locație din Harkov FOTO EPA-EFE

Militarii ucraineni din Brigada 57 Motorizată se regrupează într-o locație din Harkov FOTO EPA-EFE

Într-un anunț pe Telegram , Grupul a transmis că Rusia antrenează „grupuri de asalt ale Brigăzii Separate motorizate 138 a Armatei a 6-a, respectiv Regimentul motorizat 153 din Divizia 47” în vederea unei ofensive asupra Vovceansk.

Kyiv Post relata la 1 iulie că situația de la Vovceansk, un punct fierbinte al ofensivei declanșate la începutului lui mai în regiunea de graniță Harkov, a fost în mare parte adusă sub control, marcând unul dintre rarele momente în care trupele ruse nu au avut o superioritate copleșitoare a puterii de foc de la startul invaziei.

Totuși, Saranțev a declarat la televiziunea națională duminică, 14 iulie, că situația din regiune rămâne totuși dificilă, iar trupele ruse își continuă eforturile de a avansa în pofida pierderilor grele.

„Situația este destul de dificilă în acest moment, ocupanții ruși [nu s-au oprit] din încercarea de a-i scoate pe apărătorii noștri din pozițiile lor, se regrupează. În zona așezărilor Morohoveț și Krasne, pentru a-și continua asaltul, inamicul mută personal în zona așezării Hliboke”, a explicat el.

Grupul Tactic Operațional Harkov al Ucrainei a mai spus că Rusia a transferat la Hliboke personal din grupurile de asalt ale celei de-a 155-a brigăzi separate de infanterie marină a Flotei Pacificului și din cea de-a 18-a divizii motorizate a corpului 11 de armată.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), citând un anunț pe rețeaua de socializare a unui milblogger rus, a scris în actualizarea sa din 14 iulie că „Gruparea de forțe de nord a Rusiei (GoF), care este responsabilă pentru ofensiva în direcția Harkov, dispune doar de între 30.000 până la 70.000 de militari”, un număr despre care bloggerul a spus că este insuficient pentru a pătrunde 40 de kilometri în apărarea ucraineană.

Imagini geolocalizate publicate la 14 iulie au arătat elemente ale Regimentului cecen „Ahmat” 204 al forțelor speciale lovind forțele ucrainene în nord-vestul Vovceansk, indicând că forțele ucrainene au recucerit unele poziții în zonă. O sursă ucraineană a raportat că forțele ucrainene au respins forțele ruse din satul Sotnițki Kozaciok (la nord-vest de Harkov).

image

„Comandamentul militar rus ar regrupa trupele într-un efort de a continua operațiunile ofensive în direcția Harkov", se arată în evaluarea ISW cu privire la evoluția războiului.

Grupul Operațional Tactic Harkov a subliniat că pierderile rusești în regiunea Harkov pe 14 iulie s-au ridicat la 120 de soldați și 77 de diferite echipamente, inclusiv patru vehicule blindate de luptă și cinci sisteme de artilerie.

Pe 12 iulie, Ministerul britanic al Apărării a anunțat în actualizarea sa zilnică că pierderile rusești pe front în mai și iunie au fost în medie de 1.262, respectiv 1.163 zilnic, pierderile totale depășind probabil 70.000 în aceste luni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii