Trupele ruse jefuiesc Herson în timp ce pozițiile de luptă sunt retrasate înaintea bătăliei finale pentru oraș

Trupele ruse jefuiesc Herson în timp ce pozițiile de luptă sunt retrasate înaintea bătăliei finale pentru oraș

Trupele ruse jefuiesc orașul Herson de tot ce pot lua cu ei, de la mașini și tractoare la obiecte de artă, în timp ce liniile frontului sunt retrasate înaintea contraofensivei ucrainene. Kievul este îngrijorat că retragerea este doar o capcană.

Autoritățile de ocupație au evacuat peste 70.000 de civili din Herson FOTO PROFIMEDIA

Autoritățile de ocupație au evacuat peste 70.000 de civili din Herson FOTO PROFIMEDIA

Orașul Herson, cucerit de forțele invadatoare la scurt timp după invazia declanșată în Ucraina, se golește nu doar de civili, evacuați în masă de administrația pro-rusă, sau de soldați, ci și de bunuri: de la ambulanțe, tractoare, automobile la obiecte de patrimoniu din muzeele locale. Rușii au prădat până și mormântul amantului Caterinei cea Mate, Grigory Potemkin, ale cărei rămășite le-au extras din cripta catedralei Sfânta Ecaterina.

Din muzeul din Herson ruşii ar fi furat și două pisanii moldoveneşti din vremea lui Ştefan cel Mare, două plăci mari care conţin inscripţii sculptate în piatră din secolul al XV-lea.

Soldații ruși au început să se retragă în grabă din Herson în urmă cu două săptămâni, fugind cu mașinile civililor, iar mai recent au început să transporte bunuri furate peste râul Nipru. Forțele ruse se retrag pe malul stâng al Niprului, în timp ce ii evacuează în masă pe civili. Înainte de război, orașul Herson avea 300.000 de locuitori. Nu este clar câți se mai află în oraș, în timp ce sunt așteptate bătălii sângeroase și potențial decisive pentru soarta orașului, pe măsură ce trupele ucrainene avansează spre oraș.

Ocupanții au decis să închidă instituțiile medicale din orașe, să ia echipamente medicale, ambulanțe, totul. Ei fac presiuni asupra medicilor care au rămas încă ... să se mute pe teritoriul Rusiei", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Spre sfârșitul săptămânii trecute steagul Rusiei a fost dat jos de clădirea administrației pro-ruse din Herson, fapt care a dat naștere speculațiilor că orașul urmează să fie abandonat.

Localnicii cred că rușii ar putea pregăti o capcană

"Probabil că este un truc", a declarat Alyona Lapchuk pentru Observer. "Rușii se îmbracă în civili și se ascund în case".

Lapciuk, care a părăsit Herson în aprilie, presupune că este foarte probabil ca trupele rusești să se pregătească pentru lupte crâncene de stradă în toamnă și iarnă. Dacă această strategie eșuează, armata rusă va „distruge” probabil Kherson, în același mod în care a pus la pământ orașul Mariupol, ucigând zeci de mii de civili, a sugerat ea.

Oficialii ucraineni s-au arătat la fel de sceptici că Moscova se retrage realmente din oraș după nouă luni de ocupație. Aceștia susțin că trupele rusești recent mobilizate creează poziții defensive la periferia Hersonului, în timp ce părăsesc punctele de control din Cernobaevka și Stepanovka învecinate. Dispariția steagului rusesc de pe clădiri a fost un "șiretlic informațional" pentru a atrage forțele ucrainene într-o capcană, cred ei.

Primim informații contradictorii. Există o mișcare de pe malul drept pe malul stâng. Este dificil de înțeles care este exact intenția Rusiei", a declarat Serhii Hlan, șeful adjunct al consiliului regional din Herson. Au apărut informații credibile cum că soldații ruși au mers de la un chei la altul pe malul râului, furând unele bărci și scufundând altele. „Bărcile bune sunt remorcate și luate. Lucrurile care nu sunt placul lor sunt zdrobite cu toporul", a declarat un localnic.

Hlan a mai spus că autoritățile ruse de ocupație au aruncat în aer stâlpii de telefonie, lăsând Hersonul fără conexiune la internet sau conexiuni mobile. Pe fondul acestui vid informațional, oficialii ruși îi îndemnau pe localnici să plece și îi avertizau cu privire la iminența unor acte "teroriste" din partea armatei ucrainene care avansează. Moscova a minat rezervorul Hahovka, cu intenția aparentă de a inunda Hersonul și de a provoca un dezastru ecologic în cazul în care orașul ar cădea în mâinile ucrainenilor.

Noi poziții în Herson

Cu toate acestea, se pare că se conturează un fel de "graniță" de rezervă, cu Nipru drept barieră naturală de netrecut împotriva viitoarelor avansuri ucrainene. În ultima săptămână, soldații ruși au evacuat ucrainenii din casele lor de pe malul stâng al râului și s-au mutat în ele. Ei stabileasc o linie de apărare, care se întinde de la orașul Velika Znamianka din regiunea Zaporijie până la Nova Kahovka din regiunea Herson. Rusia și-a mutat cartierul general al armatei în orașul portuar Skadovsk, mai aproape de Crimeea.

Pe canalele de Telegrame utilizatorii din localitățile din Herson povestesc despre „orci" (soldați ruși) care ocupă proprietăți private. În Hladkivka, în districtul Skadovsk, aceștia au amplasat piramide triunghiulare din beton lângă o pădure și au început să sape tranșee și au tăiat copaci, spun localnicii. În Nova Maiacika, aceștia s-au mutat în clădirea consiliului, aducând cu ei bucătării de campanie și tancuri. Soldații cumpără ustensile din magazine și efectuează exerciții de antrenament, adaugă localnicii.

Potrivit Nataliei Bimbiratye, o voluntară din regiunea Kherson, locuitorilor evacuați cu forța li se spune să ia cu ei doar haine călduroase, obiecte de valoare și documente. Ei sunt instruiți să lase în urmă găinile, câinii și alte bunuri. "Aceasta este o catastrofă umanitară. Deportările au loc de două săptămâni", a declarat ea. "Cei care au rămas până acum sunt în mare parte pensionari sau persoane cu rude bolnave. Nu știm câți au plecat și câți au rămas".

Organizațiile ucrainene pentru drepturile omului spun că unii locuitori strămutați forțat au fost lăsați în sanatorii înghețate din apropierea Skadovskului. Alții au fost trimiși în regiunea rusă Krasnodar, o oprire către o destinație finală din Siberia, susțin acestea. Câteva sute de copii lăsați de părinții din Herson la școlile de vară din Rusia nu s-au mai întors. Iar 2.000 de persoane se află în prezent în taberele din orașul Evpatoria din Crimeea, relatează grupurile pentru drepturile omului, citând mesaje pe Telegram.

Între timp, armata ucraineană înaintează spree de orașul Herson. Cu ajutorul artileriei cu rază lungă de acțiune, furnizate de SUA, a distrus un ponton rusesc construit peste Nipru, în paralel cu podul Antonivski, care nu mai poate fi folosit. Scopul este de a distruge lanțul logistic și de aprovizionare al mașinăriei de război rusești, făcându-i neviabilă prezența în Herson. Armata ucraineană a înregistrat eșecuri. O încercare de a străpunge apărarea rusă la sud de satul Davidiv Brid i-a costat un număr mare de soldați ucraineni. Cu excepția unei mâini de colaboratori, majoritatea locuitorilor din Herson sunt pro-ucraineni. "Herson este un iad. Oamenii sunt răpiți și torturați", a declarat Lapciuk, care a avut o afacere în oraș.

Mărturie

„Au spus că suntem teroriști", și-a amintit Lapciuk despre cum a fost au fost duși cu toții la interogatoriu pentru că soțul ei, Vitali, era un colonel de poliție ce făcea parte din apărarea teritorială a Ucrainei. Soldații au percheziționat apartamentul și i-au arestat pe ea, pe soțul ei și pe fiul lor adolescent.

Au fost duși la o secție de poliție, cu saci pe cap. „Au spus că eram naziști care îi urau pe ruși. Le-am spus că acest lucru este imposibil, deoarece eram vorbitoare de limbă rusă și evreică. A fost o prostie", a spus Lapciuk.

„Mi-au spus că este un "terorist" care a mărturisit și că va fi judecat în Rusia", a spus despre soțul său care a fost interogat sub tortură și ulterior descoperit mort.

Ea a adăugat: "Ei au același algoritm. Oamenii sunt bătuți crunt, li se rup coastele și apoi sunt violați. În acest moment există o deportare forțată din Kherson. Lumea trebuie să știe. Rusia distruge Ucraina și poporul ucrainean".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept