Trupele Moscovei, presate să-și construiască noi linii defensive în regiunea Harkov pentru a opri avansul ucrainean

Trupele Moscovei, presate să-și construiască noi linii defensive în regiunea Harkov pentru a opri avansul ucrainean

Armata rusă încearcă să-și stabilească noi poziții defensive în nord-estul țării, după ce contraofensiva ucraineană a străpuns linia inițială a frontului.

Pod distrus în regiunea Harkov FOTO EPA-EFE

Armata ucraineană a distrus poduri în regiunea Harkov pentru a izola trupele ruse FOTO EPA-EFE

Potrivit ultimelor evaluări ale Ministerului britanic al Apărării și ale analiștilor Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, forțele armate ale Rusiei caută să-și stabilească o nouă linie de apărare în nord-estul țării în contextul în care armata ucraineană încearcă să-și croiască drum pentru a avansa spre est, relatează Associated Press.

În raportul său de sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării estimează că forțele armate ruse cel mai probabil lucrează la o nouă poziție de apărare care să se întindă probabil între Râul Oskil și orașul Svatove (regiunea Luhansk), la circa 150 de kilometri sud-est de orașul Harkov.

Moscova se simte presată să-și reconsolideze apărarea după ce contraofensiva ucraineană a spart linia anterioară a frontului, recucerind suprafețe vaste în regiunea nord-estică Harkov, în apropiere de granița cu Rusia.

Probabil că Moscova consideră la fel de importantă „menținerea controlului asupra acestei zone, întrucât este traversată de puținele rute principale de reaprovizionare pe care Rusia încă le controlează în regiunea Bolgorod din Rusia”, se arată în cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării. Totodată, experții britanicii precizează că este posibilă o „apărare îndârjită a acestei zone” în timp ce poate fi estimată măsura în care forțele rusești vor fi capabile să reziste unui alt atac ucrainean de același nivel.

Presiuni asupra capacității Rusiei în estul țării

Orice pierdere substanțială de teritoriu în Luhansk va submina fără îndoială strategia Rusiei”, se arată în evaluarea Ministerului britanic al Apărării care precizează că trupele Moscovei ar putea fi lipsite de moralul sau forțele de rezervă necesare pentru a respinge noi acțiuni ofensive ucrainene.

Cât privește contraofensiva ucraineană, aceasta încearcă să avanseze spre alte teritorii ocupate de ruși, continuând să încerce să traverseze Râul 0skil în regiunea Harkov, arată analiștii Institutului pentru Studiul Războiului.

Potrivit evaluării publicate sâmbătă, imaginile prin satelit examinate de analiștii Institutului sugerează că trupele ucrainene au trecut pe malul estic al răului Oskil în Kupiansk, unde au amplasat artilerie. Râul care curge dinspre sudul Rusiei în Ucraina a constituit o barieră naturală în privința noilor linii ale frontului survenite după ce Ucraina și-a lansat acțiunea ofensivă în regiune în urmă cu o săptămână.

Cel mai probabil forțele rusești sunt prea slăbite pentru a putea împiedeca alte avansări de-a lungul Râului Oskil în eventualitatea în care forțele armate ale Ucrainei decid să reia operațiunile ofensive”, se arată în raportul Institutului.

Înregistrări video care circulau online sâmbătă au indicat că forțele ucrainene continuă, de asemenea, să cucerească teritorii în estul țării.

Într-o filmare, un soldat ucrainean apare trecând pe lângă o clădire cu acoperișul distrus, apoi arătând peste umăr spre un coleg care agăța steagul ucrainean deasupra unui turn de telefonie mobilă. Soldatul a identificat satul capturat ca fiind Dibrova, la nord-est de orașul Sloviansk și la sud-est de orașul Liman din regiunea ucraineană Donețk.

Un alt videoclip înfățișează doi soldați ucraineni în ceea ce pare a fi un turn cu clopot. Un steag ucrainean flutura deasupra lui, în timp ce un soldat spunea că au cucerit satul Sciurove, la nord-est de Sloviansk.

Armata ucraineană și rușii nu au recunoscut imediat schimbarea controlului asupra celor două sate.

Noi atacuri cu rachete asupra Harkov

Armata rusă a continuat sâmbătă bombardamentele asupra orașelor și satelor din Ucraina.

Un atac cu rachete rusești la începutul zilei de sâmbătă a provocat un incendiu în partea industrială a Harkov, a declarat Oleh Siniehubov, guvernatorul regional.

Siniehubov a lămurit că rămășițele proiectilelor sugerează că rușii au tras rachete sol-aer S-300 asupra orașului. S-300 este proiectat pentru a lovi rachete sau avioane, nu ținte la sol. Analiștii spun că utilizarea rachetelor de către Rusia pentru atacuri la sol sugerează că e posibil să își epuizeze munițiile de precizie, pe măsură ce războiul continuă.

În sudul regiunii Zaporijie, în mare parte ocupată de ruși, o persoană a fost rănită după ce forțele rusești au bombardat orașul Orihiv, a anunțat guvernatorul ucrainean al regiunii, Oleksandr Staruh, pe Telegram. Staruh a precizat că trupele rusești au bombardat, de asemenea, două sate din regiune, distrugând mai multe instalații civile din acestea.

Regiunea centrală Dnipropetrovsk a fost, de asemenea, ținta artileriei în cursul nopții, potrivit guvernatorului său, Valentin Reznicenko. „Inamicul a atacat de șase ori și a lansat peste 90 de proiectile mortale asupra orașelor și satelor pașnice", a declarat el.

Gropi comune descoperite la Izium

După ce trupele rusești s-au retras din orașul Izium, autoritățile ucrainene au descoperit o nouă groapă comună, una dintre cele mai mari până în prezent. Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că este vorba de 440 de morminte dar că numărul total al victimelor nu este încă cunoscut.

Trupurile sunt civili, adulți și copii, dar și soldați, unele cadavre ale acestora din urmă conținând semne de tortură, în timp ce alții au fost împușcați. O parte din ei au fost uciși în bombardamente. Trupuri cu mâinile legate la spate sau cu brațele rupte sunt dovezi ale unor noi atrocități comise de ruși după ce au ocupat regiunea și s-au retras, la fel ca la Bucea, a spus Zelenki.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?