Cardinalul Raymond Burke este, de asemenea, un susținător al lui Trump. În 2016, când Papa Francisc critica planurile președintelui de a construi un zid la granița sudică cu Mexicul, Burke și-a oferit sprijinul pentru republican, spunând că acesta „apără valorile bisericii”.

În prezent, se pare că Trump, aflat la al doilea mandat de președinte, dorește să-l vadă pe Burke instalat la Vatican ca noul Papă. Acest lucru capătă o importanță deosebită în urma veștii că Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a decedat în Lunea Paștelui.

Procedura de alegere a noului Papă

Decesul Papei Francisc declanșează procedura de alegere a unui nou Papă, iar Burke va fi probabil unul dintre candidați. În prezent, casele de pariuri îl plasează pe locul șase în lista favoriților pentru a prelua conducerea Vaticanului.

Cei 138 de cardinali sub 80 de ani se vor reuni într-un conclav pentru a alege succesorul. Ei vor fi închiși timp de două până la trei săptămâni pentru a alege noul papă, votarea continuând până când un candidat obține sprijinul a două treimi, moment în care fumul alb este eliberat din coșul capelei.

Conflictul dintre Francisc și Burke

Burke, care a fost arhiepiscop de St. Louis, a fost chemat la Roma de către Papa Benedict al XVI-lea, el însuși un conservator. Americanul a fost numit prefect al Tribunalului Suprem al Semnăturii Apostolice – cea mai înaltă instanță a bisericii – și a devenit cardinal doi ani mai târziu.

Când Francisc a fost numit Papă în 2013, l-a îndepărtat pe Burke din Congregația Episcopilor, organismul care îl ajută pe Papa să selecteze noi episcopi.

Burke a început apoi să-l critice pe Francisc, spunând: „Se creează impresia, sau este interpretat astfel în mass-media, că el crede că vorbim prea mult despre avort, prea mult despre integritatea căsătoriei ca fiind între un bărbat și o femeie. Dar nu putem vorbi niciodată suficient despre asta”.

Conflictele dintre cei doi au continuat, până când în 2023 o întâlnire a șefilor de departamente din Vatican a luat decizia de a-i retrage apartamentul gratuit din Roma și salariul lunar de 5.000 de euro, deși a fost prezentat ca o realocare a privilegiilor, nu ca o pedeapsă.

Alți candidați principali

Printre ceilalți candidați principali pentru a-l înlocui pe Papa Francisc se numără:

  • Pietro Parolin (70, Italia) – Secretar de stat al Vaticanului din 2013 și un moderat.
  • Peter Erdö (72, Ungaria) – Un conservator fervent, se opune acceptării refugiaților și uniunilor între persoane de același sex.
  • Luis Antonio Tagle (67, Filipine) – Un liberal și cel mai tânăr favorit. Ar fi primul papă asiatic.
  • Matteo Zuppi (69, Italia) – Considerat candidatul cel mai aliniat cu Francisc. Implicat în misiuni diplomatice și susținător al catolicilor LGBTQ.

În timp ce Burke rămâne un candidat puternic, rezultatul final al conclavului rămâne incert, reflectând diversitatea de opinii și perspective din cadrul Bisericii Catolice.