
Trump și-a întrebat consilierii dacă ar trebui să-l dea afară pe Waltz. Ce l-a nemulțumit pe președintele american
Președintele SUA, Donald Trump, s-a consultat cu consilierii săi apropiați în privința sorții consilierului său de securitate de națională, Mike Waltz, după ce acesta l-a inclus din greșeală pe un jurnalist într-un grup confidențial despre planurile SUA de a ataca ținte militare din Yemen.
„Să-l dau afară”?, i-ar fi întrebat Trump pe aceștia după ce un jurnalist The Atlantic a făcut publice mesajele între înalți oficiali ai administrației americane de pe un grup de discuții pe Signal.
Public, Trump i-a luat apărarea lui Waltz, spunând că este un om bun și că scurgerea a fost un accident, atacând în schimb publicația.
Însă în culise, s-a consultat cu consilierii și anturajul său apropiat, cărora le-a spus că este nemulțumit de relatările de presă, dar că nu ar dori să le dea satisfacție și nici să concedieze un membru al administrației după atât de puțin timp în funcție, relatează New York Times, citând persoane informate cu privire la comentariile sale.
Totuși, pentru Trump problema mai mare decât informațiile scurse și neglijența a fost faptul că Waltz avea în agenda lui numărul unui jurnalist despre care nu are o părere prea bună.
Miercuri,Trump s-a întâlnit cu vicepreședintele JD Vance; șefa de cabinet a Casei Albe, Susie Wiles; șeful personalului Casei Albe, Sergio Gor; trimisul său pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, și alții pentru a decide dacă să-l concedieze pe Waltz.
Joi, Trump l-a chemat pe Waltz la Biroul Oval. În dimineața următoare, președintele i-a informat pe cei din anturajul său că dorește să-l păstreze pe Waltz, au spus trei persoane la curent cu gândirea președintelui american.
Persoane apropiate de Trump au spus că actualul consilier de securitate națională se bucură de susținere în rândul unora dintre membrii administrației, dar și că Trump a dorit să evite comparațiile cu primul mandat, când a schimbat consilieri la scurtă vreme după ce i-a pus în funcție.
Waltz era într-o poziție șubredă și înainte de scurgerea de informații, din cauza atitudinii sale prea războinice, în opinia unor consilieri ai președintelui, acesta fiind gata să pledeze pentru o acțiune militară împotriva Iranului, când președintele a spus clar că preferă să încheie o înțelegere.
Unii dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump s-au întrebat dacă Waltz, un fost oficial al administrației George W. Bush, este aliniat cu politica externă a președintelui. El a discutat în contradictoriu cu Vance și cu Wiles în privința politicii, în special în ceea ce privește Iranul și dorința lor de a se conforma preferinței lui Trump, potrivit mai multor persoane informate pe această temă.
Trump, care uneori a fost entuziast în privat cu privire la Waltz, a spus clar că nu vrea să înceapă ciclul de demiteri atât de devreme în cea de-a doua administrație, potrivit celor două persoane informate despre conversație. Președintele american a regretat că l-a înlăturat pe primul său consilier pentru securitate națională, Michael T. Flynn, după mai puțin de o lună, în 2017, și nu dorește să alimenteze acum o narațiune conform căreia generează haos.
Îl cunoștea Mike Waltz pe jurnalistul The Atlantic?
Consilierul american de securitate națională a negat că s-a întâlnit, îl cunoaște sau comunică cu jurnalistul Jeffrey Goldberg. Dar această afirmație a fost rapid pusă sub semnul întrebării de fotografiile apărute de la un eveniment din 2021 de la Ambasada Franței la Washington, unde Goldberg și Waltz au fost fotografiați stând unul lângă altul. Aliații lui Waltz au respins ideea că fotografia sugerează că cei doi se cunosc.
Goldberg, în relatarea sa inițială despre discuția pe Signal, a spus că l-a întâlnit pe Waltz în trecut. Sâmbătă, întrebat despre vreo relație cu Waltz și dacă avea numărul acestuia el a spus doar: „Nu voi comenta relația mea cu persoane sau surse publice, într-un fel sau altul”.
Sursa: adevarul.ro