Trump le-a spus lui Lavrov și Kisliak că destituirea „nebunului” de Comey a slăbit presiunea anchetei

Trump le-a spus lui Lavrov și Kisliak că destituirea „nebunului” de Comey a slăbit presiunea anchetei

Presedintele Donald Trump le-a spus oficialilor rusi in Biroul Oval, saptamana trecuta, ca destituirea directorului FBI James B. Comey l-a eliberat de o "mare presiune", potrivit unui rezumat al intalnirii, dezvaluie ziarul The New York Times. "Tocmai l-am destituit pe directorul FBI. Era nebun, un nebun", a declarat Trump, potrivit acestui document, citit pentru NYT de catre un oficial american.

"M-am confruntat cu o mare presiune din cauza Rusiei. A fost inlaturata", le-a spus Trump.

"Eu nu sunt anchetat", a adaugat seful statului.

Conversatia, care a avut loc intr-o intalnire pe 10 mai - la o zi dupa destituirea lui Comey -, consolideaza ideea potrivit careia Trump l-a dat afara pe Comey in primul rand din cauza investigatiei Biroului Federal de Investigatii (FBI) cu privire la o posibila complicitate intre membri ai campaniei sale si agenti rusi, comenteaza NYT, citat de HotNews.

Trump a recunoscut de altfel acest lucru intr-un interviu pentru un post de televiziune, insa Casa Alba a oferit alta justificare destituirii.

Documentul de la Casa Alba cu aceste declaratii are la baza note luate in Biroul Oval si a fost pus in circulatie ca versiunea oficiala a intalnirii.

Un oficial a citit din acest document pentru NYT, iar un al doilea oficial a confirmat liniile mari ale discutiei, scrie ziarul.

Sean Spicer, un purtator de cuvant al Casei Albe, nu a contestat aceasta relatare.

El afirma, citat intr-un comunicat, ca James Comey a exercitat o presiune inutila asupra capacitatii presedintelui de a avea schimburi diplomatice cu Rusia in probleme precum situatia din Siria, Ucraina si cu privire la Statul Islamic.

"Dandu-se in spectacol si politizand investigatia cu privire la actiunile Rusiei, James Comey a creat o presiune inutila asupra capacitatii noastre de a ne angaja si negocia cu Rusia", a spus Spicer.

"Ancheta ar fi continuat oricum si, evident, terminarea (contractului de munca al) lui Comey nu ar fi oprit-o. Inca o data, adevaratul subiect este ca securitatea noastra nationala a fost subminata de divulgarea unor conversatii private si extrem de clasificate", a adaugat el.

La o zi dupa concedierea lui Comey, Trump l-a primit pe ministrul rus de Externe Serghei V. Lavrov, in Biroul Oval, impreuna cu ambasadorul rus in Statele Unite Serghei I. Kisliak.

Aceasta intalnire a declansat o furtuna, saptamana aceasta, dupa ce NYT a dezvaluit ca Trump a divulgat informatii despre o operatiune israeliana in lupta impotriva terorismului.

Un al treilea oficial guvernamental, la curent cu intalnirea, l-a aparat pe presedinte.

Potrivit acestui oficial, Trump a folosit o tehnica de negociere atunci cand i-a spus lui Lavrov despre "presiunea" la care era supus.

Ideea, sugereaza oficialul citat, era sa le induca un sentiment de obligatie oficialilor rusi si sa obtina astfel concesii de la Lavrov - cu privire la Siria, Ucraina si alte probleme -, spunand ca amestecul rus in alegerile de anul trecut i-a creat probleme politice imense.

Presedintele a insistat ca acest amestec nu a influentat rezultatul scrutinului, dar a devenit o adevarata bata pentru adversarii sai.


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Încă o „poveste de succes” din Ucraina...

5 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi