Trump l-a implicat pe vicepreşedintele Pence în eforturile de a pune presiune pe Zelenski (The Washington Post)

Trump l-a implicat pe vicepreşedintele Pence în eforturile de a pune presiune pe Zelenski (The Washington Post)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a implicat pe vicepreşedintele său, Mike Pence, în eforturile de a pune presiune pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, însă numărul doi american nu era la curent cu căutarea de informaţii contra liderului democrat Joe Biden, a dezvăluit miercuri The Washington Post, preluat de agenţia EFE.

Potrivit ziarului, care citează oficiali şi foşti oficiali sub protecţia anonimatului, liderul de la Casa Albă l-a instruit pe Pence să nu participe în mai la depunerea jurământului de către noul preşedinte ucrainean, într-un moment în care Zelenski căuta recunoaştere şi sprijin din partea Washingtonului.

Publicaţia a specificat că oficiali apropiaţi lui Pence au spus că acesta nu cunoştea eforturile lui Trump de a pune presiune pe Zelenski pentru informaţii împotriva lui Biden şi a fiului său, Hunter Biden, care a făcut parte din conducerea celei mai mari companii private de gaz din Ucraina, Burisma.

The Washington Post notează că unul din principalii consilieri ai lui Pence a participat pe 25 iulie la conversaţia telefonică dintre Trump şi Zelenski, care a determinat săptămâna trecută deschiderea unei anchete în Congres care îl vizează pe Trump.

Aceeaşi sursă jurnalistică semnalează, citând autorităţi, că Pence "ar fi trebuit să aibă acces la transcrierea (convorbirii) în câteva ore".

De asemenea, ziarul menţionează că oficiali apropiaţi de Pence susţin că vicepreşedintele s-a deplasat la Varşovia pentru a se întâlni cu Zelenski pe 1 septembrie şi a-i transmite îngrijorarea Statelor Unite privind problema corupţiei şi blocarea ajutorului militar pentru Kiev, care ulterior a fost transferat.

La acea întâlnire, Pence a participat probabil fără să fi citit, sau cel puţin examinat complet, transcrierea apelului, detaliază articolul, care nu exclude ca atât el, cât şi echipa sa să nu fi cunoscut că discuţia telefonică a provocat alertă la Casa Albă.

Potrivit lui Marc Short, şeful de cabinet al lui Pence, citat de ziarul american, vicepreşedintele "aşa cum arată raportul său, l-a informat pe preşedinte după reuniune, iar ajutorul a fost transferat".

Pe de altă parte, continuă EFE, inspectorul general al Departamentului de Stat, Steve Linick, a furnizat miercuri Congresului un pachet de documente cu declaraţii împotriva lui Biden - care aspiră la candidatura din partea Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din 2020 - şi a fiului acestuia.

Documentele includ acuzaţii la adresa fostei ambasadoare a SUA în Ucraina, Marie Yovanovitch, care a fost retrasă din funcţie la mijlocul acestui an.

Trump i-a acuzat miercuri pe democraţi că încearcă "o lovitură" contra guvernului său prin declanşarea anchetei în vederea unei proceduri de destituire a preşedintelui, calificând-o "cea mai mare fraudă din istorie".

În acest timp, liderii democraţi din Congres şi-au reiterat intenţia de a avansa rapid în deschiderea unui proces de destituire dată fiind gravitatea acuzaţiilor şi au criticat manevrele secretarului de stat, Mike Pompeo, de a încerca, în opinia lor, să obstrucţioneze investigaţia.

Pompeo a anunţat marţi că oficialii Departamentului de Stat, care au fost citaţi de Congres pentru a depune în curând mărturie cu privire la relaţia ţării cu Ucraina, nu o vor face. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…