Trump, între „cadavru politic” și marele câștigător al propriului proces. Expert român: „S-ar putea să nu fie de ajuns”
Primul președinte american judecat pentru o infracțiune, Donald Trump, riscă să iasă pe ușa din dos din politica mare. Profesor la Universitatea Oxford, Corneliu Bjola explică pentru „Adevărul” de ce șansele lui Trump la un nou mandat în fruntea SUA sunt practic compromise.
Cariera politică a lui Trump s-ar putea apropia de final. FOTO EPA EFE
Premiera absolută din istoria SUA, unde Donald Trump e primul președinte judecat într-un proces penal , poate însemna sfârșitul carierei controversatului politician american. Mulți experți, printre care și profesorul Corneliu Bjola, consideră că, deși potrivit Constituției Statelor Unite ale Americii, orice american poate să candideze pentru o funcție chiar dacă este inculpat într-un dosar penal, cel mai probabil, Trump va pierde cea mai mare parte a sprijinului republicanilor.
Asta nu înseamnă că Donald Trump va accepta situația sau că nu va încerca să găsească soluții pentru a reveni pe cai mari. Însă chiar dacă ar supraviețui politic acestui proces, îl așteaptă un altul, chiar mai dificil, crede Corneliu Bjola.
Dosarul care l-ar distruge definitiv pe Trump
„Trump va încerca cu siguranță să se folosească de proces pentru a-și consolida poziția în cursa de nominalizare internă a Partidului Republican. S-ar putea însă să nu fie suficient pentru că ancheta privind încercarea să de a răsturna rezultatelor din statul Georgia din ultima să campanie în 2020, când îi cerea oficialului responsabil cu pregătirea alegerilor, un republican, să «găsească 11.780 de voturi» pentru a întoarce votul final în favoarea sa, se apropie de asemenea de final și e posibil să fie pus sub acuzare și în acel caz în curând”, anticipează Bjola.
Republicanii contestă vehement acuzațiile și susțin că este vorba de un dosar politic, insistând asupra ideii că Alvin Bragg, procurorul care a instrumentat cazul, este democrat. Sunt acuzații total nefondate, consideră Corneliu Bjola, care spune că nu există niciun dubiu în privința corectitudinii justiției americane. În opinia sa, însuși faptul că un fost președinte a ajuns inculpat la tribunalul districtual din Manhattan, pentru 34 de acuzaţii, arată că în Statele Unite ale Americii nimeni nu este mai presus de lege. Iar tocmai acest lucru i-ar putea grăbi finalul carierei politice fostului șef de stat.
„Procesul în curs subliniază însă soliditatea justiției americane, unde nimeni nu este mai presus de lege, spre deosebire, se pare, de situația din România, unde mulți infractori beneficiază de prescripția oferită complice de Curtea Constituțională. Deși este încă prea devreme să anticipăm impactul definitiv al procesului, mitul lui Trump pare să se destrame treptat”, consideră Bjola.
Implicațiile procesului pentru Rusia și China
Procesul de la New York va avea o serie de implicații nu doar la nivel intern, unde constituie o lovitură în plin recepționată de republicani, dar și în alte țări. Rusia și China, cele două mari rivale ale Statelor Unite ale Americii sunt cu ochii pe acest proces. Evident, ambele țări jubilează privind spre divizarea la cel mai profund nivel din societatea americană, mai împărțită ca oricând de procesul lui Donald Trump.
„Procesul lui Trump va avea implicații internaționale, Rusia și China privind acest proces ca pe o slăbiciune a sistemului american și o oportunitate de a crea și mai multă polarizare. Rusia ar putea fi încurajată în special de acest spectacol, sperând că această divizare va crea probleme suficiente pentru administrația Biden care să o determine să își reducă sprijinul pentru Ucraina”, arată expertul.
Nici în România, și nici în alte țări procesul lui Donald Trump nu va fi trecut cu vederea. Un eșec al fostului locatar de la Casa Albă echivalează într-un fel cu un eșec al populiștilor, inspirați în mare măsură de magnatul devenit ulterior președintele celei mai puternice națiuni.
O lovitură pentru populiștii din România și de pretutindeni
„Populiștii din alte țări, inclusiv din România, care îl privesc pe Donald Trump ca pe un mentor, se vor teme, de asemenea, că o înfrângere a lui Trump va conduce eventual și la o marginalizare a pozițiilor lor politice, așa cum victoria lui în 2016 a împuternicit mișcările populiste din Europa care s-au grăbit să îi copy & paste temele și tacticile”, mai spune profesorul român.
Corneliu Bjola a remarcat, pe de altă parte, și un paradox și a schițat o paralelă între Donald Trump și faimosul gangster american Al Capone.
„Ironia este că, dacă Donald Trump va fi condamnat pentru mușamalizarea plății pentru actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, ar putea fi creată o paralelă interesantă cu cazul lui Al Capone. Acesta din urmă nu a fost condamnat în 1931 pentru crimele comise în Chicago în anii 1920, ci pentru evaziune fiscală. La fel, Donald Trump ar putea fi condamnat pentru plata ilegală făcută actriței porno, și nu neapărat pentru instigarea la insurecția din 6 ianuarie 2021, cu scopul de a se menține ilegal la putere prin lovitura de stat”, subliniază profesorul român de la Oxford.
Apusul carierei lui Donald Trump este inevitabil, consideră expertul :„Spre deosebire de 2016, agenda actuala a lui Donald Trump este că problemele sale personale sunt și probleme americanilor. Tema asta nu a prins la alegerile de midterms din noiembrie (n.r.- alegerile de la mijlocul mandatului președinților americani) și nu cred că va prinde nici acum unde situația e mult mai ridicolă. Va avea succes cel mult în cadrul unor grupuri republicane radicalizate.”
Cine poate câștiga de pe urma problemelor lui Trump
Procesul lui Donald Trump, atât de contestat de către republicani, ar putea fi o adevărată binecuvântare pentru unii dintre ei. De departe cel mai avantajat ar putea fi chiar Ron DeSantis, principalul contracandidat al lui Trump, omul care își dorește să fie desemnat candidatul republicanilor la cursa pentru Casa Albă.
Înainte ca Donald Trump să pledeze nevinovat pentru cele 34 de capete de acuzare, marți seara, la New York, el apărea ca principalul favorit în rândul republicanilor în cursa pentru postul de președinte al SUA. Al doilea favorit al republicanilor ar fi însuși Ron DeSantis, guvernatorul din Florida, însă acesta nu și-a confirmat încă intenția de a candida.
În ultimul sondaj realizat de Yahoo News și citat de Insider , 57% dintre republicanii chestionați au declarat că vor vota pentru Trump, în timp ce 31% se declară pro DeSantis, în unul dintre primele sondaje realizate după punerea sub acuzare. Rezultatele sondajului au fost date publicității pe 1 aprilie.
Un alt posibil câștigător în urma problemelor lui Donald Trump ar fi însuși președintele Joe Biden. Democratul care va împlini 82 de ani în 2024, când vor avea loc alegerile din Statele Unite, a anunțat deja că vrea să candideze pentru un nou mandat. Aflat într-un război total cu Donald Trump, Joe Biden are, la rândul său, probleme într-un dosar în care fiul său, Hunter, este acuzat de corupție. Așa cum cei mai mulți republicani susțin că dosarul lui Trump este instrumentat politic, democrații cred că acuzațiile aduse fiului lui Joe Biden și care, dacă ar fi dovedite, l-ar compromite pe acesta, reprezintă invenții ale republicanilor. În ambele cazuri, este așteptat ca justiția americană să facă lumină.
Sursa: adevarul.ro