
Trump îi despăgubește pe militarii concediaţi din cauză că au refuzat să se vaccineze anti-COVID. Anunțul Pentagonului
Administraţia preşedintelui american Donald Trump a decis să îi despăgubească pe militarii care au fost concediați după ce au refuzat să se vaccineze contra COVID-19 şi care doresc la ora actuală să intre din nou în rândurile armatei, a anunţat Pentagonul.
„Despăgubirea va lua în calcul retribuţiile pe care ei ar fi trebuit să le primească”, a declarat un important responsabil al Pentagonului pentru presă, citat de AFP, care nu i-a menţionat numele.
„Aceasta include salariul de bază, indemnizaţii de chirie, indemnizaţii de trai şi ar putea de asemenea include avantajele medicale”, a adăugat responsabilul.
Peste 8.700 de militari americani au fost concediaţi pentru că au refuzat să se vaccineze contra COVID-19.
Obligaţia de vaccinare a fost pusă în aplicare în august 2021 de administraţia preşedintelui democrat Joe Biden şi a fost anulată în ianuarie 2023 la cererea unor parlamentari republican i care au apreciat că aceasta constituie o încălcare a libertăţii individuale.
Tim Dill, actualul șef al Departamentului de personal și pregătire al Pentagonului, a declarat marți că atât Trump, cât și secretarul Apărării, Pete Hegseth, și-au împărtășit „dorința de a-i primi înapoi în armată pe acești foști membri ai serviciului”.
Militarii care au fost dați afară pentru că au refuzat vaccinurile au putut să se întoarcă în serviciu din 2023, deși doar peste 100 din cei peste 8 000 au făcut acest lucru.
Dar noile politici, care vin la câteva luni după un ordin executiv emis de Trump, oferă promisiunea unor salarii retroactive și a unei examinări medicale mai ușoare - deși cu o avertizare privind angajamentele militare de ani de zile și unele obstacole administrative majore, potrivit military.
Armata și Corpul Pușcașilor Marini au trimis e-mailuri, mesaje text și apeluri telefonice către membrii serviciului timp de mai multe săptămâni. Marina și Forțele Aeriene au așteptat orientările suplimentare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei, Christopher Surridge, aproximativ 400 de soldați au întrebat până acum despre programul de reînrolare. Dintre aceștia, aproximativ 100 sunt în proces de aplicare, potrivit abcnews.
Până vineri, 472 de pușcași marini s-au arătat interesați să afle mai multe despre reînscriere.
Sursa: adevarul.ro