Trump greșește numele unui stat african într-un discurs la ONU, provocând o furtună de reacții pe internet

Trump greșește numele unui stat african într-un discurs la ONU, provocând o furtună de reacții pe internet

Președintele Donald Trump a elogiat cu generozitate sistemul sanitar din "Nambia" în timpul discursului său la ONU. Există însă o singură problemă - o astfel de țară nu există, scrie CNN. Casa Albă a precizat mai târziu că liderul american s-a referit la Namibia, dar gafa sa a declanșat imediat o furtună de reacții pe social media, relatează Paris Match și DPA.

"Sunt încântat să prezidez acest dejun care adună liderii din Coasta de Fildeș, Etiopia, Ghana, Guineea, Nambia, Nigeria, Senegal, Uganda și Africa de Sud. În special vreau să-i mulțumesc președintelui Condé, care reprezintă Uniunea Africană", a spus președintele american în cuvântul său introductiv, potrivit parismatch.be.

Apoi a repetat încă o dată greșeala de nume. "În Guineea și Nigeria, ați luptat cu epidemie îngrozitoare de Ebola", le-a spus Trump liderilor africani adunați miercuri la ONU. "Sistemul sanitar al Nambiei este tot mai autonom", a mai spus liderul de la Casa Albă. El a menționat Nambia de două ori în timpul acestei sesiuni ONU la care au participat liderii mai multor națiuni, printre care Ghana, Namibia și Uganda.

Gafa lui Donald Trump a aprins imediat social media, mulți speculând că președintele SUA a vrut să spună Namibia, Zambia sau Gambia, nume de state relativ similare. Unii dintre internauți au popularizat chiar hashtag-ul #PrayForNambia.

"Nambia, principalul producător mondial de covfefe", a scris @bellafortunate, referindu-se la un tweet eronat al lui Donald Trump din luna mai, relatează parismatch.be.

"De fapt sunt jignit de acest lucru... este ceva inacceptabil. Asta nu este același lucru cu #Covfefe", a reacționat un altul, potrivit DPA.

"O țară creată în septembrie 2017 prin actul 'divin' al discursului... și Trump a spus 'Să fie Nambia'", a scris la rândul său Jerry Elago.

Chiar și aripa tânără a partidului de guvernământ Swapo din Namibia s-a implicat în discuție, folosind greșeala pentru a promova turismul în fosta colonie germană.

"#Namibia este mult mai tare decât #Nambia. Rezervă-ți bilete pe @airnamibia1 și află cât de tare este. #VisitNamibia", au postat ei pe Twitter.

Unul dintre principalele ziare din Namibia, "The Namibian Sun" a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu Donald Trump dând mâna cu președintele namibian, Hage Geingob, cu îndemnul: "Comentați asta!"

Totuși, susținătorii lui Donald Trump au comparat în număr mare gafa acestuia cu greșeala lui Barack Obama, care a afirmat la un moment dat că a mers "în toate cele 57 de state americane", deși în SUA există numai 50 de astfel de entități.

Și nu a fost singurul moment ciudat din discursul președintelui SUA, potrivit parismatch.be. "Africa are un potențial de afaceri extraordinar. Am atât de mulți prieteni care merg în țările dvs. încercând să se îmbogățească. Vă felicit. Ei cheltuiesc mulți bani (...) Africa reprezintă cantități mari pe diferite piețe. Și, pentru companiile americane, a devenit cu adevărat un loc unde ele trebuie să ajungă, unde vor să ajungă", a spus președintele SUA. Pe Twitter, mulți utilizatori au luat în derâdere aceste afirmații, făcând referire la sclavie și la colonizare și observând că în sală s-a lăsat tăcerea după aceste cuvinte.

"Este posibil ca Trump să nu fi auzit despre colonizare?", s-a întrebat retoric prezentatorul CNN Chris Cillizza.

Ulterior, Casa Albă a clarificat că Trump vorbea despre statul sud-vestic de pe continentul african Namibia, care a evitat răspândirea pe teritoriul său a epidemiei de Ebola ce a provocat moartea a mii de oameni în Africa în urmă cu doi ani și care a afectat mai multe națiuni, inclusiv SUA, notează CNN.

La momentul respectiv, Namibia și-a reorganizat sistemul sanitar pentru a ține departe epidemia de Ebola și pentru a trata rapid infecțiile apărute.

Micul stat de 2,5 milioane de persoane este unul dintre cei mari producători de uraniu din lume, învecinându-se cu Angola, Zambia, Africa de Sud și Botswana.

Potrivit BBC, la cea de a 72-a sesiune a Adunării generale a ONU, care a început marți, participă în jur de o sută de șefi de stat și de guvern din lumea întreagă, printre care numeroși africani, reuniți în jurul temei centrale: "Prioritate pentru ființa umană: pace și viață decentă pentru toți pe o planetă conservată".

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri