Trump: China a ordonat băncilor sale stoparea afacerilor cu Phenianul; UE - acord politic pentru noi sancțiuni (surse)
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat joi că Banca Centrală a Chinei a ordonat instituțiilor financiare din țară stoparea afacerilor cu Coreea de Nord, transmite EFE.
"Sunt foarte mândru să vă spun (...) că banca centrală a Chinei le-a ordonat celorlalte bănci, un enorm sistem bancar, stoparea imediată a afacerilor cu Coreea de Nord", a spus Trump, în cadrul unui prânz cu președintele sud-coreean, Moon Jae-In, și premierul japonez, Shinzo Abe.
China este principalul partener comercial al Phenianului și, în mod tradițional, principalul său sprijin politic, dar, în ultimele luni, a acceptat impunerea de sancțiuni dure contra acestuia de către Consiliul de Securitate al ONU.
Tot joi, președintele american, Donald Trump, a anunțat că a semnat un ordin executiv care va permite Statelor Unite ale Americii să extindă sancțiunile împotriva companiilor nord-coreene, în scopul de a descuraja Phenianul să continue programul său nuclear, relatează agenția Reuters.
''Noul ordin executiv al nostru va tăia sursele de venit ce finanțează eforturile Coreei de Nord de a dezvolta cele mai ucigașe arme pe care le cunoaște omenirea'', a declarat Trump presei înainte de o întâlnire cu liderii din Japonia și Coreea de Sud.
Șeful executivului de la Casa Albă a precizat că produsele textile, pescuitul, tehnologia informatică și industriile manufacturiere nord-coreene se află printre țintele sancțiunilor americane.
Totodată, mai multe surse diplomatice au precizat, pentru AFP, că cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au dat joi undă verde adoptării de sancțiuni suplimentare contra Coreei de Nord ca răspuns la testul său nuclear.
Aceste sancțiuni le vor completa pe cele decise de ONU săptămâna trecută și ar urma să impună inclusiv, pentru companiile europene, interzicerea totală a exporturilor de petrol către Phenian și a investițiilor, potrivit AFP, care citează două surse diplomatice.
Europenii vor de asemenea să plaseze noi persoane, companii sau instituții nord-coreene pe "lista lor neagră", ceea ce va duce la înghețarea activelor acestora în UE și la interzicerea intrării pe teritoriul Uniunii.
Ambasadorii celor 28 de țări membre ale UE și-au dat joi acordul politic pentru redactarea acestor sancțiuni, a căror adoptare formală ar putea avea loc în cadrul următoarei reuniuni a miniștrilor europeni ai Afacerilor Externe, prevăzută pentru 16 octombrie, conform acelorași surse diplomatice.
UE intenționează de asemenea scăderea în continuare a plafonului pentru trimiterea de fonduri lichide în Coreea de Nord, în prezent fixat la 15.000 de euro, și cere Comisiei Europene să revizuiască, în sensul extinderii, actuala listă a produselor de lux interzise exportului către Phenian.
Membrii UE vor totodată să limiteze numărul lucrătorilor detașați nord-coreeni, care ar fi cuprins între 300 și 500, în Polonia, potrivit surselor menționate.
În total, "lista neagră" a UE numără astăzi 104 persoane și 59 de entități nord-coreene ale căror active din Uniune sunt înghețate și care au interdicție de primire a vizei pentru UE.
AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)